X
 
 

Кози, чудовища, вещици - различните символи на Коледа по света

2283 4
Кози, чудовища, вещици - различните символи на Коледа по света
Снимка: iStock/Guliver
Символите на Коледа не са само Добрият старец, Снежанка и джуджета. На някои места по света хората са създали далеч по-странни, дори страшни празнични персонажи, пише Дарик.

На почит в скандинавските страни освен традиционните играчки за елхата са и такива във форма на кози. Скандинавската коледна коза се появила още преди християнството. Образът идва от вярванията в бог Тор в Норвегия, чиято каляска според легендите била теглена от две кози. Днес на празника маскирани хора, наметнати в кози кожи, обикалят от врата на врата и пеят песни, докато домакините се опитват да познаят кой се крие под маската.

В Каталуния има интересна традиция, свързана с коледния дънер - Кага Тио, буквално преведено - „изхождащ се дънер“. Дънерът в Испания се издълбава, поставя се на четири дървени крака, а от едната му страна се рисува усмихнато лице. Подготвя се още от 8 декември и се гледа като домашен любимец. Всяка вечер децата слагат различни лакомства и го завиват с одеяло, за да не настине. На Коледа цялото семейство се събира около дънера, пее песни и го налага с пръчки. Забавлението продължава, докато дънерът не се освободи от всички лакомства и подаръци.

Освен обичайните фигурки за Рождество - Мария, Йосиф, Исус, в Испания присъства и т.нар. кагане. Това е малка фигурка, представена в доста деликатна поза - докато се изхожда по голяма нужда. Тя се скрива в сцената на Рождество и е символ на късмет и просперитет през новата година. Тази традицията датира още от 18 в. Тогава най-много се е използвал образът на гном, но все по-често в неудобната поза се изобразяват редица известни личности.

В Австрия освен джуджета и Снежанка Дядо Коледа си има и зъл помощник - чудовище, наречено Крампус. Крампус обикновено е с твърде ужасяващо лице и е облечен в кожи, защото трябва да плаши непослушните деца преди празника.

Ла Бефана пък е грозна и стара, но добра вещица. На 5 януари вечерта тя започва да обикаля по улиците на Италия и да раздава лакомства на децата, подобно на Дядо Коледа.

Коледната котка е още един зъл коледен герой, който плаши децата в Исландия. Там всички послушни деца получават нови дрехи на Коледа, непослушните стават „храна” за котката.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 3 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Католици протестанти
 • Анонимен 2 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Това сай обичаите по страните
 • Анонимен 1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Браво на Актуално! Дано сега всички разберат, че Спасителят на света не се родил на такъв езически празник от древността.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Украсяването на елха(дърво) също идва от предхристиянско време и няма нищо християнско в това. Напротив, дървото е символ на Кръста, където Спасителят страда заради нас и украсяването на дърво е подигравка с страданията на Господа.
  : 0 !