Най-иновативните техники и инициативи по трудотерапия в домовете за стари хора в Кюстендилско

37527
Най-иновативните техники и инициативи по трудотерапия в домовете за стари хора в Кюстендилско
Снимка: ДВХФУ “Ильо Войвода“

В Кюстендилска област са изградени няколко специализирани институции за краткосрочни и дългосрочни социални услуги за възрастни хора, с физически увреждания, както и за възрастни хора с умствена изостаналост.

Дом за стари хора е разположен на територията на община Кочериново, а в община Кюстендил - с. Преколница е изграден Дом за възрастни хора с умствена изостаналост. Село Преколница се намира в Югозападен регион на България в географската област Каменица. Жп спирка на линията Кюстендил – Гюешево и е част от община Кюстендил. Разстояние до Кюстендил - 18км, до столицата - 82 км.

Домът за възрастни хора с умствена изостаналост с. Преколница е специализирана институция (делегирана държавна дейност), за предоставяне на социални услуги извън обичайната домашна среда, на лица над 18 години с интелектуални увреждания, които не са в състояние сами да организират и задоволяват своите жизнени потребности.

Специализираната институция е разположена в красива местност в с. Преколница на площ от 21 дка. Създадени са всички необходими условия за обитателите - потребители на социални услуги с диагноза „лека, умерена, тежка и дълбока степен на умствена изостаналост", които са освидетелствани с ЕР на ТЕЛК. Капацитетът на дома е 44 места, които са предназначени само за жени.

Услугите, които се предоставят в специализираната институция се основават на социална работа, прилагане на индивидуален подход и са съобразени с конкретните потребности, желанието и личния избор на всяко настанено лице. Насочени са към подкрепа на подпомаганите лица за осъществяване на ежедневните дейности и социално включване, а именно:

•    осигуряване на пълноценен и самостоятелен начин на живот в подходяща среда;

•    осигуряване задоволяването на здравни потребности;

•    осигуряване на емоционална и психологическа подкрепа за преодоляване на социалната изолация;

•    създаване на условия за подпомагане, взаимопомощ, ефективна защита и социална интеграция;

•    организиране на различни трудовотерапевтични програми;

•    обучение в жизнени, социални и трудови умения и навици;

•    организиране на свободното време;

•    съдействие за пълноценно включване, социална подкрепа и социална интеграция;

Предлаганите социални услуги осигуряват:

•    ползване на спално помещение, мебелирано и оборудвано по подходящ начин-шкаф, гардероб, маса и столове;

•    почистване на спалните отделения;

•    подпомагане извършването на личния тоалет;

•    къпане;

•    подстригване;

•    пране на личното белъо и дрехи, тяхното гладене и изкърпване;

•    помещения за хранене и социални контакти;

•    хранене с вкусна, питателна и разнообразна храна, в това число и диетична в зависимост от здравословното състояние и личния избор на потребителите;

•    подпомагане при храненето;

В дома има и ежедневно осигуряване на здравни потребности – оказване на съдействие за получаване на медицинска и стоматологична помощ, снабдяване с предписаните лекарства и осигуряване на подходящ медицински персонал.

Предлаганите здравни услуги осигуряват:

• непрекъснато 24 часово медицинско обслужване;

• семеен лекар, който извършва медицинските прегледи;

Организира се и терапия на настанените лица от екип от специалисти по групи, където участниците в нея пеят, рисуват, танцуват, гледат филми. Организира им се трудова и битова трудотерапия, както и разходки в двора и до населеното място. Осигурен е достъп до информация за лицата, които могат да четат.

Предлаганите услуги осигуряват:

• образователни потребности – осигуряване на достъп до информация и участия в образователни програми;

 • потребности в свободното време – възможност за самостоятелно организиране на свободното време, планиране на културни, спортни и други дейности, организиране на екскурзии;

 • потребности от контакт със семейството, приятели, близки и други лица;

 • мерки за извеждане от специализираната институция и социално включване – възможност в най- голяма степен за участие в обществения живот.

Освен тези две специализирани институции, в град Кюстендил е изграден и Дом за възрастни хора с физически увреждания “Ильо Войвода“. ДПЛФУ се намира в тихият курортен град Кюстендил, прочут с минералните си извори от хилядолетия. Разположен е сред приятни простори и прекрасни гледки, недалече от Осоговската планина и овощните градини. За нуждите на пребиваващите са изградени сгради с прилежащ парк и инфраструктура, която е основно ремонтирана, санирана и модерно обзаведена, съгласно европейските изисквания. ДПЛФУ "Ильо Войвода" гр. Кюстендил, цели да осигури на домуващите от страната възможност да водят пълноценен живот в достъпна и позитивна среда, обградени от внимание и грижи.

Институцията е разположена в сграда на 2 етажа. Сградата е масивна, двуетажна и едноетажна сграда, в добро състояние, с алуминиева дограма, санирана. Обособени са 25 спални помещения за домуващите, разпределени в три крила.

Стаите са с две, три и четири легла. Всяка стая има телевизор, гардероб, индивидуални  шкафчета. Има възможност всеки да инсталира собствен компютър с гарантиран достъп до интернет, както и други необходими за нормалното пребиваване помощни средства.

Санитарните възли, разположени във всяко отделение имат монтирани приспособления за улесняване ползването им от хората с увреждания. Пребиваващите са настанени в 3 отделения в стаи с 2, 3 и 4 легла. Стаите са основно ремонтирани, обзаведени с легло, гардероб и помощно шкафче за всеки, телевизор, радио.

За придвижване от I-ви до II-ри етаж има инсталирана специална автоматизирана платформа. Има изграден и собствен перално-сушилен комплекс, а за настанените лица има изграден навес за сушене. Отоплението и топлата вода се обезпечават посредством парова централа с котел и ко-генератор на природна газ. Това, с което домът привлича вниманието на потребителите е реновирания по проект на Световната банка парк с цветя и овощна градина. На потребителите са предоставени още: параклис с 24 часов достъп, ресторант с 60 места и лятна градина, кетъринг и професионален кухненски блок, автоматизирана платформа за придвижване между първо и второ ниво на дома, конферентна зала с ТВ и компютърни кътове в мрежа и с гарантиран интернет достъп, обзаведени мултифункционални фоайета и зали за занимания в свободното време, за хоби и бюфет.

Дворното място на дома е с обща площ 7 544 кв. м., добре озеленено, с оформени цветни лехи и алеи. Алеите са циментирани, за потребителите е осигурена беседка, пейки, с което са създадени добри условия за разходки и докосване до природата в свободното време. Разположението на алеите и пейките е съобразено с размерите на инвалидните колички и възможностите им за придвижване.

По проект на Община Кюстендил и Социално - инвестиционния фонд ма МТСП с подкрепата на Световната банка парка е основно реконструиран и обновен. Парковите съоръжения са съобразени с изискването за достъпност на средата. На живеещите в дома се предоставя пакет услуги, отговарящ на европейските стандарти, както и осигурена помощ според техните индивидуалните нужди и желания.

През 2009 г. по проект „Красива България" в ДВФУ Ильо Войвода Кюстендил се осъществиха дейности по мярка „Подобряване на социалната инфраструктура" на Проект „Красива България”. Проекта се е превърнал в символ, който събира в себе гордостта на българите от тяхната история и традиции и възражда чувството за национална принадлежност. Проектът прибавя естетично измерение на социалните проекти и придава социален смисъл на проектите за подобряване на градската среда. Постигнатите резултати носят радост на потребителите на социални услуги от дома и техните близки и удовлетворение на колектива на ДВФУ.

Социалните услуги, предоставяни в специализираната институция отговарят на следните стандарти и критерии за местоположение и материална база:

1. достъпност, добре поддържана битова и околна среда;

2. достатъчно спални помещения, помещения за социални контакти, помещения за хранене, санитарни помещения и други с улеснен достъп до тях;

3. наличие на помощни средства за комуникация, на подходящи указателни табели за настанените лица със слухови, зрителни или други физически затруднения, както и на монтирани системи за повикване, снабдени с леснодостъпен бутон за алармен сигнал, навсякъде, където е необходимо;

4. предоставяне за всяко настанено лице на спално помещение, мебелирано и оборудвано по подходящ начин съобразно установените потребности на лицето и неговия личен избор;

5. осигурени отопление, осветление, снабдяване с вода и вентилация на помещенията, съобразно санитарните норми и изискванията за безопасност;

6. спазване на санитарните и хигиенните норми за контрол върху разпространението на инфекции съобразно действащото законодателство

Настаняването в дома е регламентирано от Социалното министерство със съответните нормативни документи. Приема в институцията се осъществява със Заповед от Дирекция социално подпомагане. Не се прилага райониране. Ако лицето е от друг град, настаняването се осъществява чрез съответната Дирекция социално подпомагане по постоянен адрес.

Документите, които трябва да подадете в Дирекция "Социално подпомагане", за да постъпите в ДПЛФУ "Ильо Войвода" са: Молба-декларация; Решение на ТЕЛК; Медицинска бележка от личен лекар и др.. За повече информация се обърнете към съответната Дирекция социално подпомагане по постоянен адрес.

Със заповед РД 01 - 218/24.02.2010 г. на изпълнителният директор на Агенция за социално подпомагане капацитетът на Дома е намален от 95 на 90 места. По настоящем в него живеят 26 мъже и 64 жени.

Условията за пребиваване в ДВХФУ са:

- краткотрайно настаняване до 3 месеца

- настаняване за неограничено време.

- Възможност за домашен отпуск до 3 месеца със запазване на мястото. Възможности за настаняване на лица над 18 годишна възраст с:

- физически увреждания ( ширпкопрофилно ), но умствено съхранени;

- с физически увреждания, с пост клинични проблеми - нуждаещи се от клинично патрониране или от рехабилитационни услуги

Обгрижването на пребиваващите може да бъде: - дневно с нощно дежурство, - индивидуално с 24-часово дежурство. Цените за домуване се определят според Тарифи по закона за МДТ >> 70% от дохода на лицето ( тук не се включва добавката за чужда помощ ). Цените на допълнително предлаганите услуги се разработват по специална схема, отчитаща осигурените услуги и нивото на комфорт предоставяно на потребителите, както и специалните изисквания на всеки индивид, съгласувани с лекарските предписания, там където това е необходимо.

Ценовата листа, отчитаща стойностите на доброволните здравноосигурителни вноски е отворена за допълнително договаряне в бъдеще.

Социални услуги

Институцията предоставя на потребителите на социални услуги правото на ползване на широка гама социални услуги в т.ч.:

1. ежедневни потребности;

2. здравни потребности;

3. образователни потребности;

4. рехабилитационни потребности;

5. потребности в свободното време;

6. потребности от контакти със семейството, приятелите, близки и други лица.

Периодично в Дома се подготвят, организират и провеждат различни прояви, свързани с град Кюстендил, с календара на народните празници или лични празници на домуващите:

-          Участие в традиционните за община Кюстендил празници – Празник на черешата, „Панагия - възнасяне на хляба“, Празник на плодородието, Кюстендилска пролет и др.

-          Празници в Дома, свързани с традициите и обичайте на българите -коледни и новогодишните празници, Великден, Цветница, Богородица и др.

-          Инициативи и дейности на нашите приятели, членове на клуб „ Доброволци“ – изпълнителите от вокална група „ Калпазани, малките възпитаници на ДГ „ Славейче“ и ДГ „1 юни“, учениците от основно училище „ Иван Вазов“. ПМГ „ Проф. Ем. Иванов“, ПГИМ „ Й. Захариев“, Формация „ Партньори“ и мн. др.

 Многообразни са проявите, свързани с грижите за свободно време. Най – значимите от тях са: концерти на известни изпълнители, тържествени обеди с оркестър, празнуване на рождени дни, почивка на море и планина, провеждане на специализирани игри за хора с увреждания – „ Боча“, провеждане на викторини, подготовка за участие в турнири и състезания – по шах, табла и пр.

За задоволяване на необходимите здравни потребности на потребителите на социални услуги е изготвен писмен план за здравни грижи от лице с подходящо медицинско образование, който включва:

 1. медицинска история;

 2. необходими превантивни мерки;

 3. наличие на алергии;

 4. потребности от зъболечение;

 5. потребности от лечение или оздравителни програми;

 6. имунизации и наблюдение;

 7. хранене и диети;

 8. рехабилитация;

 9. лична хигиена.

Медицинското обслужване е организирано в 24 часов режим на работа. В институцията се осъществяват функциите, както на личен лекар, така и необходимите - съобразно профила на институцията медицински специалности. Предоставят се и стоматологични услуги - в дома има стоматологичен кабинет. Лекарите, медицинските сестри и санитарите са с дългогодишен опит и доказани с времето качества.

На потребителите се предоставя четирикратно хранене, съобразено с добрите практики. Осигурен е правилен режим на хранене, в т.ч. диетично хранене, съобразено с индивидуалните потребности. Функционира стол с 50 места и професионален кухненски блок. Сервиране на лежащо болните в спалните помещения. Дома разполага със съвременна складова база за хранителните продукти и амбалажа. Социалните услуги, предоставяни в специализираната институция отговаря на следните стандарти и критерии за хранене:

1.         осигурен правилен режим на хранене, отчитащ изискванията на Закона за народното здраве и нормативните актове по прилагането му;

2. осигурена качествена, здравословна и питателна храна при отчитане на хранителните потребности и личния избор на потребителите и при спазване изискванията на Закона за народното здраве и нормативните актове по прилагането му;

3. съответствие на помещенията, в които се съхраняват хранителни продукти, на изискванията, определени от специализираните контролни органи.

Социалната институция разполага с павилион за:

1.         качествена, здравословна и питателна храна при отчитане на хранителните потребности и личния избор на потребителите и при спазване изискванията на Закона за народното здраве и нормативните актове по прилагането му;

2.         стоки от първа необходимост и такива, отчитащи потребностите и личния избор на потребителите и при спазване изискванията на Закона за народното здраве и нормативните актове по прилагането му;

Рехабилитация

 В Дом „ Ильо Войвода“ - Кюстендил работят чудесни кинезитерапевти и рехабилитатори. Тяхната мисия е  да даряват здраве, като помагат  на всички домуващи със знание и умение. Рехабилитационен център, предoставя условия за различни поцедури и физиотерапия. Направление рехабилитация е оборудвано с необходимите тренажори и уреди за: пост травматична, раздвижване, ходене с тояжка и масажор, раздвижване в спалните помещения, дихателна терапия, извеждане в двора и парка, фитбол занимания, криотерапия.

Направление физиотерапия е обезпечено с апарати за следните процедури: магнит; радари; солукс; кварц; тонус (вибромасажор); инфраруж; електростимулация; Наличието на разнообразни уреди и апарати, позволява осъществяването на широк кръг процедури. С помощта на кинезитерапията се решават лечебни, профилактични и възстановителни задачи.

През 2016 година отбор на ДВХФУ "Ильо Войвода" Кюстендил участва в международен турнир по БОЧА. Прилагането на интегрираща спортна игра „Боча" е  подходяща за работа с деца и възрастни с увреждания. От същата година в Дома за възрастни хора с физически увреждания има и MOTOmed viva 2. Това е тренажор за възрастни с електронно управление за лечение на спастични състояния, парези, мускулна слабост и ставни контрактури на горен и долен крайник , като движението е активно и пасивно.

Закупуването станало възможно благодарение на дарения. Ежедневно уредът е полезен за домуващите. Работата на кинезитерапевтите в дома е в посока „движението е естествена форма на съществуване на живата материя”. Кинезитерапията включва използването на различни форми и методи на двигателна активност, за да възстанови дишането, кръвообръщението, движението, храносмилането, отделителната функция и други телесни функции.

Има три вида кинезитерапия : пасивна, пасивно-активна и активна. MOTOmed viva2 е средството, което се използва и в трите вида. Чрез този уред се осъществява механотерапия и тренировъчни занятия посредством циклични ротационни движения на горни и долни крайници от различен характер на мускулното съкращение, темпа на изпълнение и продължителност. За оперативния контрол на качеството и дозировката на упражнение се използва биологичната взаимовръзка на параметрите: ъгъл на завъртане, скорост на въртене и посока на въртене. Осъществяваните тренировъчни занятия не само се харесват от домуващите, но са изключително необходими. Посредством използването на  MOTOmed viva2 се постигат:

Ø  Подобряване и оптимизиране на биохимичните модели на движение

Ø  Подобряване и оптимизиране на патологичен мускулен тонус

Ø  Увеличаване мускулната сила

Ø  Намаляване и премахване болката чрез увеличаване на болковия праг

Ø  Подобряване и нормализиране на координацията

Ø  Увеличаване проприоцептивната чувствителност

Ø  Повишаване издръжливостта

Ø  Увеличаване адаптационните възможности към физическа активност

Ø  Подобряване на психоемоционалното състояние

За специализирания екип на дома заниманията с MOTOmed viva2 е грижа към хората с увреждания и стремеж към постижения. Социалните услуги, предоставяни в специализираната институция отговарят на следните стандарти и критерии за здравни грижи:

1. осигуряване на съдействие за получаване на медицинска и стоматологична помощ, както и на други здравни грижи;

2. осигуряване на съдействие за снабдяване с предписаните лекарства;

 3. определяне на служител с подходящо образование, отговорен за изпълнението на критериите и стандартите за здравни грижи.

В дома се практикува и т. нар. “Трудотерапия“ като заниманията по трудотерапия са не само полезни, но интересни, забавни и потребни. В тях всеки потребител може да намери своето място в поне едно от заниманията по: стъклопис, направа на икони, мартенички, къща на мечти, украса, сувенири и пр. В Дома благоприятна почва намери и музикалната терапия. Грижите за овощната градина в Дома, за зелените площи и домашните любимци са нагледен пример за заниманията по стъклопис.

Часовете по трудотерапия са любимо занимание за домуващите. Те научили техниката за рисуване върху стъкло. Творбите им красят дома, а някои от тях намериха място на щанда за сувенири на Празника на черешата.

Освен това в Дома за възрастни хора с физически увреждания,  седмицата преди големия християнски празник – Великден, е изпълнена винаги с много изяви и приготовления. От няколко години в Дома се открива изложба на икони. Подготовката за изложбата започва още през месец януари. В продължение на три месеца се творят всички творби в заниманията по трудотерапия. Иконите са изработени по три  техники: лепене на семена, рисуване върху стъкло - стъклопис, рисуване върху глина. Домуващите заедно със своите трудотерапевти избират своята икона, определят последователността на дейностите по използвания метод на изработка и с много търпение и упоритост сътворяват „ своята“ икона -  иконата , която носи за тях вяра, доброта, молитва.

В ДВХФУ „ Ильо войвода“ – Кюстендил са създадени предпоставки всеки домуващ да може да изяви своите творчески възможности. Наред с утвърдените изяви за рисуване, апликиране, плетене и пр.,  от няколко години в дома вече има и "архитекти".

Иван желае да изгради къща по свой проект. Трудолюбието и постоянството му позволи да направи макет на къщата на мечтите. В продължение на два месеца той успя детайл по детайл да я изгради, с което направи успешно макета на къщата, в навечерието на Международния ден на хората в увреждания. Наред с радостта от успешно реализирания макет – Иван получи и много похвали с пожелания – къщата на мечтите да се реализира в скоро време в двора на Дома.

В заниманията по трудотерапия, за домуващите  се провежда и ритъм  терапия. В ДВХФУ „ Ильо войвода“  - Кюстендил гостува Мартин Иванов – ритъм терапевт, основател на Институт за Съвременно Изкуство и Терапия „ ЛИБЕРА“.

Мартин Либера е добър приятел на хората, живеещи в дома. Със своята програма по ритмология, е изключително полезен за всеки домуващ, участвал в терапията. Подарените ритми и лекотата на общуването с него създава невероятни преживяване на участниците. Заниманието с Мартин може накратко да се опише с думите: невероятна харизма, завладяваща с ритъма;  специфичен подход към увреждането и създаването на значимост у човека.

Периодично в Дома се подготвят, организират и провеждат различни прояви, свързани с град Кюстендил, с календара на народните празници или лични празници на домуващите. Многообразни са проявите, свързани с грижите за свободно време. Най – значимите от тях са: концерти на известни изпълнители, тържествени обеди с оркестър, празнуване на рождени дни, почивка на море и планина, провеждане на специализирани игри за хора с увреждания – „ Боча“, провеждане на викторини, подготовка за участие в турнири и състезания – по шах, табла и пр. Ето и някои от най-интересните инициативи на Дома от края на 2018-та и началото на 2019г.:

" Да подарим топлина на възрастните хора"

На 7-ми декември 2018 година деца, учители и родители задружно се включиха в изработване на коледни картички. Основната идеята беше да се подпомогне и разнообрази живота на трудноподвижните и самотни възрастни хора, в навечерието на Коледа и едновременно с това да се възпитава у децата добрина и съпричастност към трудностите на живеещи в Дома. Те отключиха у всички  позитивни чувства и творческо вдъхновение, които намериха своето място при направата на честитките. В навечерието на Коледа картичките пристигнаха в Дома за възрастни хора „Ильо войвода“, град Кюстендил с пожелание за Весела Коледа и Щастлива Нова 2019 година!

Операция “Плюшено Мече” е гражданска доброволческа инициатива (изградена 2007г.) с цел сбъдване на Коледните желания на деца и младежи в неравностойно положение, а в последните години включва в списъците и възрастни хора с умствени увреждания, защото те носят душата на дете. За Коледа - в последната деседневка на месец декември 2018 година от организацията пристигнаха с опаковани подаръци за всеки поименно, като всеки от тях бе наречен на цвете: невен, гербер, иглика - 90 подаръка с картичка с пожелания. Операция " Плюшено мече" изпълни за всеки домуващ желанието  - часовник, парфюм, анцуг, шоколад, чорапи, маратонки – “невероятно преживяване за всеки, толкова много усмивки получихме с една операция на "Плюшено мече“ – коментираха с умиление от дома.

В навечерието на Нова година пък, поредната изненада за домуващите била томболата с късмети организирана от ръководството на  ДВХФУ. “Разиграхме я с много весело настроение на нашето предновогодишно парти на 27-ми декември, в залата за свободно време. Всеки един от домуващите получи дребен подарък, комбиниран с късмет за предстоящата година. “ В подготовката и провеждането се включи целия състав на дома, за да може всеки да получи подарък. “В залата имаше празнично настроение, придружено с вълнение в очакването на подаръка и много радостни преживявания с посланието на подаръка.“ – коментират от ръководството на дома.

В началото на 2019г. – през м. януари, по традиция, запазила се в годините, се организира и водосвет за здраве - в параклиса на дома. Отец Васил в параклиса “Свети Василий“ внесе вярата и желанията за живот, здраве и доброта. Тогава гости на водосвета бяха кметът на община Кюстендил - г-н Петър Паунов, Любляна Начева - зограф, Йорданка Тодорова – благодетел и др. Домуващите присъстваха на организираното малко тържество и всеки си пожела своите най - съкровенните желания да станат реалност.

 

По-късно през същия месец, за поредна година потребители от дома бяха и на рехабилитация в специализираната болница за рехабилитация - Петрич. Тя е разположена на територията на Национална спортна база "Цар Самуил". Лечебното заведение се намира на 8 км от местността Рупите и на 30 км от Роженския манастир. СБР Петрич е предназначена както за лечение на различни видове заболявания, така и за възстановяване и релакс. Това съчетание на функции се оказа благоприятно за домуващите, които имали възможността да бъдат заедно с млади футболисти, от които останали очаровани.

“Срещата с Юношите на Лудогорец с групата от дома ще бъде запомнена не заради красотата на младостта, а с тяхната хуманна постъпка да спомогнат за извозването и настаняването в ресторанта на трудно подвижните... Благодарим Ви млади спортисти! Бъдете живи и здрави, за постигане на много победи и доброта на нас - по възрастните!“ – възхищават се от дома.

На 4 февруари 2019 година се отпразнуваха 48 години от откриването на социалната институция Дом "Ильо войвода" - град Кюстендил. Гост на рождения ден беше Йорданка Тодорова, която е благодетел на дома. Специално за празника тя подари обогатяващи личността книги за многообразната библиотека на дома и пожела на работещи и живеещи да бъдат здрави, обградени с взаимна обич и внимание, със сили и кураж да се справят с неизбежните трудни моменти, с вяра и оптимизъм да се радват на всеки подарен от Бога ден! Вокална формация "Калпазани" с художествен ръководител Лилия Александрова - дългогодишни приятели на дома, внесоха със своите талантливи гласове и детска безгрижност празничността и песенността, за да има истинско посрещане на значимостта във времето.

В края на месец февруари и зам.-министъра на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова посети Дома за възрастни хора с физически увреждания. Тя се срещна с директора Анелия Велинова, която запозна зам.-министъра с работата и дейностите на социалната институция. Представителите на МТСП разгледаха условията, които предлага домът и се запознаха с предизвикателствата, пред които се изправя персоналът и хората, обитаващи го.

Мартеници за всички от сърце

На 1-ви март 2019 година - в Дома имаше оживление, детска глъч и много усмивки. В залата за свободно време се провеждаше празник - празника на мартеницата!  По традиция децата от детска градина "Първи юни" с директор Даниела Виткова и учениците на Професионална гимназия по лека промишленост "Владимир Димитров Майстора" с представител Стефан Лазаров внесоха усмивки, пролетно настроение, мартеници за всички от сърце.

Много интересна празнична програмата поднесоха най-малките, с мартенски поздрав, успяха да усмихнат и зарадват всеки от домуващите.  През месец януари и февруари в заниманията по трудотерапия усилено се изработваха мартенички. Наред с традиционните модели се направиха много интересни гривнички, малки колиета и много красива мартенска украса. В последната десетдневка на февруари беше организирана и изложба с всички изработени модели и в Дома „пристигна“ Баба Марта. По желание на домуващите те взеха участие и в мартенския базар на община Кюстендил, като всеки ден домуващи и персонал обслужват желаещите да си закупят от техните мартеници. Ръководството на Дома благодари на всички участници в изработването и реализирането на мартеничките и им пожелава дълъг живот, здраве и късмет, това което те самите са написали на мартенските картички.

Продължават дейностите в дома по и  по проект „СТАРТ  – активизиране и интегриране на хора с увреждания, чрез адаптиране на традиционни игри и спортни дисциплини” по програма Еразъм + Спорт. Участниците са четири държави, затова и игрите са четири, а именно: игра от България –“Ямички“, македонска традиционна спортна игра “Джамия“, турска традиционна спортна игра “Мраморни топчета“, полска традиционна спортна игра “Рингнетбол (Пиершеньовка)“.

В Дома за възрастни хора с увреждания оборудването за четирите игри е налично, кинезитерапевтите са обучени за правилата на игрите и в зависимост от възможностите на хората, живеещи в дома са проведени обучения за всяка игра. Основните цели на проекта са популяризиране на традиционни игри и спортни дисциплини, като средство за повишаване на физическата активност, както и социално включване на хора с увреждания, чрез адаптиране на традиционни игри от четирите държави.

Водеща организация в международното партньорство е Спортно сдружение за хора с увреждания „Старт“, гр. Познан, Полша, а партньори в изпълнение на проекта са Сдружение „Партньори-Кюстендил“, България, Фондация „Здраве, социални дейности и образование“, гр. гр. Сома, Турция и Сдружение „Бравура кооператива“, гр. Делчево, Македония.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЮСТЕНДИЛ:

Слана и лед в Кюстендилско

Защо наричат Кюстендил "градът на изворите"?

Стотици глоби за неправилно паркиране в Кюстендилско

Кметът на Кюстендил: След 6 години блокаж до края на 2024 г. ще имаме нов общ градоустройствен план

Кюстендил посреща над 1500 участници от маскарадни групи в Първия национален маскараден фестивал „Джамала“ 2024 г. (СНИМКИ)

Кюстендил въведе "синя зона"

В Кюстендил одобриха новата заплата на кмета

Шест обекта в Кюстендил с осигурено финансиране за догодина

Новият кмет на Кюстендил: Открих скрити дългове за 6 млн. лв (ВИДЕО)

Денков освободи зам.-областния управител на Кюстендил Кристиян Иванчов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com