Откъс от „Опит” от Александър Шурбанов

1852
Откъс от „Опит” от Александър Шурбанов

МАСОВИТЕ УБИЙЦИ СА ХОРА с артистично въображение. Това личи още в символиката и алюзивността, които влагат в избора на дати за своите акции. Да вземем атаката срещу сърцето на Ню Йорк на 11 септември 2001 година. Преди всичко едва ли е случайно, че избраха за нея първата година на новото хилядолетие. Сякаш с този зрелищен акт поискаха да заявят пред цялото човечество, че това хилядолетие ще бъде тяхно. Вярно е, че за хилядолетен райх бленуваше преди тях и един германски диктатор, но какво е той пред тях? Жалък клоун. На второ място, опожарителите на Манхатън избраха деня 11 септември, защото в американския датник той се отбелязва като 9.11 (nine eleven), а това за САЩ е номерът на националния телефон за сигнализиранe на спешни случаи. Сякаш убийците с демонична усмивка се провикнаха към нюйоркчани: „Хайде, обадете се сега на вашия всесилен телефон, потърсете помощ от него, да видим колко струват прехвалените ви защити, прословутата ви сигурност!“ Сякаш чрез една жестока алюзия се надсмяха над всички илюзии на съвременната западна цивилизация, разкривайки истината за нейната трагична уязвимост и крехкост.

Изборът на следващата дата, 13 ноември 2015 година, за петорната атака срещу отдадения на вечерни увеселения Париж също беше обмислен. Погромът в сърцето на Европа трябваше да стане навръх фаталния петък тринадесето число от месеца – съчетание, събуждащо суеверни страхове у европейците и наричано от мнозина „черен петък“. Да не забравяме, че от друга страна, петък е свещеният ден за мюсюлманите, из чиито среди са организаторите на нападението, и като такъв е най-подходящ за свещена война срещу неверниците, макар всяко друго усилие на такъв ден да се смята за грях.

И така, кръвопролитията на днешния тероризъм може да ни се виждат брутални и примитивни, но те съвсем не са лишени от мисъл и от полет на поетичното въображение. По някакъв парадоксален начин това ги сродява с изкуството. Най-звероподобният нагон на човешкия род търси сходство с най-извисената проява на неговата духовност. Кръгът се затваря. Ние всички сме затворени в кръга, който очевидно няма център и затова може всеки миг да се пръсне на безброй атоми и да се изгуби в бездните на Вселената.

 

Книгата на папа Франциск излезе на български

Главата на Римокатолическата църква Франциск I обяви 2016 г. за „година на милосърдието”, а скоро след това публикува и пър...

* * *

НЮ ЙОРК е по-голямо чудо от египетските пирамиди. Защото като тях е извисен и заострен към звездите – но е жив. Разнообразен в единството си. Разноцветен. Многогласен. Жив. И уязвим, както видяхме. Напоследък доста градове по всички континенти се опитват да му подражават, да го повтарят. Но никой от тях не може да се сравнява с него. Той има характер. Има история. Не е свят, но е стъпил на здрава скала сред водите. И е стъклен – митичният светещ град на хълма. Разбира се, когато го гледаме с възхита от долу нагоре, не трябва да забравяме, че е построен върху кръв, пот и сълзи. Но нали същото важи и за пирамидите!

* * *

ЖИВОТИНСКОТО ЧУВСТВО за територия, която трябва да се маркира и охранява, у човека прераства в чувство за дом, за отечество. Нещо, което трябва да се поддържа, укрепва и облагородява. И в единия, и в другия случай обаче става дума за предявяване на изключителни собственически права, за самозащитно отграничаване от Другия, който трябва да бъде оставен отвън. Корените на цивилизацията, такава каквато я познаваме, са заровени далеч преди появата на homo sapiens. Колкото и да не ни се иска да признаем, те са чисто биологически – законите на оцеляването.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛИТСПОТ:

Пролетта на емигрантите: Глава 5. „Преди години обикаляхме всички митинги. И какво от това?“

Изкуството срещу войната: Марк Твен и "Военна молитва" (СНИМКИ)

Откъс от "Децата на хълма", Дженифър Макмеън

Откъс от "Терапията", Себастиан Фитцек

Пролетта на емигрантите: Глава 4. Фейсбук – животът на емигрантката Теди

Откъс от "Лечебните адаптогени", Теро Исокаупила и Даниел Раян Бройда

Откъс от "Аделейд", Дженевийв Уилър

Пролетта на емигрантите: Глава 3. "В държавата става нещо"

Откъс от "Чаша, пълна с утеха" от Карън Хокинс

Откъс от "Плодовете зреят нощем", Неда Антонова

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com