Патрик Модиано взе Нобела за литература

81033
Патрик Модиано взе Нобела за литература

Френският писател Патрик Модиано е тазгодишният носител на Нобеловата награда за литература, съобщиха световните агенции.

Името на Модиано бе едно от най-спряганите за отличието. Той бе и фаворит на букмейкърите. Други предположения се въртяха около японеца Харуки Мураками, който от години се разминава с наградата, белорускинята дисидентка Светлана Алексиевич и сирийския поет Адонис.

Като победител Модиано ще получи 8 млн.шведски крони (около 900 000 евро).

През 2013 г. престижната награда отиде при канадската писателка Алис Мънро, определяна като „майсторка на късите разкази“.

Кой е Патрик Модиано?

Трима делят Нобеловата награда за химия

Носителите на Нобеловата награда за химия за тази година бяха обявени. Те са двамата американци Ерик Бециг и Уилям Морнър и на германец...

Жан Патрик Модиано е роден в Булон Биянкур на 30 юли 1945 г. Автор на няколко десетки кратки романа, често смесващи биографични и фикционални елементи. Кариерата му започва през шейсетте години като няколко от първите му книги получават престижни награди.

Баща му, Алберт Модиано, е италианец от еврейски произход, а майка му е фламандската актриса Луиза Копейн. В младежките си години, макар да прекарва голяма част от времето в Латинския квартал в Париж, той не следва в университета, а се опитва да пише. Атмосферата от тези години се усеща в множество негови романи. Друга устойчива тема в неговото творчество са годините от младостта на баща му и към тях той се връща в опити да реконструира неговата твърде неясна биография. Стилът на Модиано е доста минималистичен, кaто залага на неизказано и страни от формализма. Има няколко филмови екранизации на негови творби.

Произведения

Много от романите на Модиано са преведени на български и са познати на българския читател. По-популярните сред тях са "Вила "Тъга", "Непознати", "Улица "тъмните магазинчета", "От дълбините на забравата", "Младост", "Кучешко потекло" и др.

Нобелът за физика бе присъден за изобретяването на сините светодиоди

Японците Исаму Акасаки и Хироши Амано, както и роденият в Япония американски гражданин Шуджи Накамура си поделят Нобеловата награда за ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com