Мадлена Бояджиева: В моя мандат за пръв път реално се работи по решаване на тежкия проблем с водоснабдяването

1260
Мадлена Бояджиева: В моя мандат за пръв път реално се работи по решаване на тежкия проблем с водоснабдяването
Снимка: община Тетевен

Във връзка с изнесена в медии некоректна информация относно спиране на водоподаването в град Тетевен, искам да заявя категорично, че в този мандат 2015-2019 г. за пръв път реално се работи сериозно по решаването на тежкия проблем с водоснабдяването на Тетевен. И в потвърждение на това представяме следната информация. Публично известно е лошото състояние на ВиК мрежата в община Тетевен и в частност в града. Това е следствие на действията и бездействието на няколко общински ръководства назад в годините. Тетевен остана единствената по-голяма община в област Ловеч без реализиран проект за воден цикъл, без подмяна на амортизираната ВиК мрежа и без изградена пречиствателна станция. От години непрекъснато има аварии на водопроводната мрежа, режим на водата и аварийни спирания на водоподаването. До настоящия мандат Общината не е влагала никакви, абсолютно никакви средства за ремонт и подмяна на водопреносната мрежа.

През 2009г. е изработен проект за воден цикъл на гр. Тетевен, за проектирането на който са заплатени 3 050 000 лв. За реализирането на този проект са били необходими около 60 млн. лв. През 2012 и 2013г. са сключени нови четири допълнителни договори за препроектиране на проекта за водния цикъл в Тетевен, като общината е платила още около 100 хил.лв. Този проект така и не е реализиран.

Кметът на Тетевен проведе среща с министъра на образованието

От 1 до 3 септември 2019 г. в курорта Рибарица се провежда Национална работна среща между Министъра на образованието и науката – ...

В настоящия мандат не беше възможно да се намери начин за финансиране на такъв голям инфраструктурен проект. Тъй като в област Ловеч няма консолидиран ВиК оператор, т.е. вместо един ВиК оператор на територията на областта, каквото е изискването, има две такива ВиК дружества – Ловеч и Троян, през този програмен период Община Тетевен не може да се възползва от европейските средства за ремонт на водопроводната и канализационната мрежа. Единственият начин за основен ремонт на водопроводната мрежа в този момент е тя да се подменя на етапи и да се търсят външни средства за реализиране на ремонтните дейности. Точно това направихме през изминалите 4 години с подкрепата на Правителството и МРРБ. За периода 2016 г. – 2019 г. Община Тетевен е осигурила целево финансиране от държавата и местни приходи близо 5 млн. лв. за проектиране, строителство, ремонт, реконструкция и рехабилитация на вътрешна водопроводна мрежа и изграждане на нови ВИК съоръжения.

В момента се реализира проект за Реконструкция на вътрешна водопроводна мрежа в обхвата на квартали №33, 24, 21, 19, 14, 13, 12, 10, 5 и част от 3 на гр. Тетевен, на ниска и висока зона, както и прилежащите улици към нея. Подменят се изцяло водопроводната мрежа и водопроводните отклонения, след което ще бъдат положени нови бордюри, тротоари и асфалтова настилка върху уличното платно. С реализирането на този проект ще бъдат намалени сегашните загуби на вода и авариите в тази част от водопроводната мрежа. В хода на тези дейности се налага спиране на водоподаването в определени часове по време на работата поради изграждане на нови връзки и монтиране на спирателни кранове.Тези спирания са оповестявани по часове на официалния сайт на ВиК АД Ловеч.

Изцяло неверни са твърденията, че причината за спиранията на водата е, че „работниците на фирмата пробиват централен градски водопровод“ и че „в резултат на това в Тетевен вече пети ден няма вода“, както и че „липсва контрол върху работата на изпълнителя, допуснал гафа“. Дейността на фирмата изпълнител е под непрекъснат контрол от страна на фирмата по строителен надзор, както и от експерти и технически лица от общинската администрация. Другата причина за нарушеното водоснабдяване по данни на ВиК АД Ловеч е липсата на вода във водохващането в Рибарица поради продължителния период без валежи /прилагаме снимка от мястото на водохващането/. По тази причина от 19 септември е обявен режим на водоподаването в Тетевен от 13ч. да 17ч., който е обявен на сайта на ВиК АД Ловеч.

Водоснабдяването и канализацията и изграждането на пречиствателна станция е болен проблем. Честите аварии и режимът на водата са един от основните проблеми за жителите на град Тетевен. Това не е от вчера или от днес, а се е натрупвало в годините и е напълно разбираемо при изключително амортизираната водопроводна мрежа в населените места, която не е подменяна от десетилетия. За съжаление това е проблем, който някои хора използват, за да правят неверни внушения и да създават напрежение.

Започна пореден ремонт на водопроводната мрежа в Тетевен

В Тетевен стартира още един мащабен проект: „Реконструкция на вътрешна водопроводна мрежа в обхвата на квартали № 33, 24, 21, 19,...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛОВЕЧ:

Училището „Сава Младенов“ в Тетевен отбеляза 115-та си годишнина (СНИМКИ)

Направил им забележка: В Ловешко ученици нападнаха възрастен мъж

В Тетевен се проведе обучение на педагози от детските градини и училищата

Проведоха се практическа тренировка и учение на тема „Действия на общинския щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия и съставните части на ЕСС при възникване на земетресение“

Държавата предоставя свой имот за приют за кучета в Ловеч

Кметът на Тетевен поздрави жените от пенсионерския клуб в с. Черни Вит

Пенсионерските клубове от няколко града се събраха на приятелска среща по случай 8-ми март

Кметът на Тетевен получи грамота от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва

Болницата в Ловеч е на ръба: Персоналът масово напуска

Община Тетевен отбеляза националния празник 3-ти март

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Ловеч