Община Тетевен с жалба до Административния съд срещу решението за поскъпване на водата

3389
Община Тетевен с жалба до Административния съд срещу решението за поскъпване на водата
Снимка: iStock/Guliver

Община Тетевен подаде жалба чрез Председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране до Административен съд – София град срещу решение за поскъпване на водата за потребителите на „ВиК“ АД, гр. Ловеч.

Решението на Комисията за енергийно и водно регулиране е одобрен бизнес план на „ВиК“ АД гр. Ловеч за развитие на дейността на ВиК оператор за регулаторен период 2017-2021 г.; одобрени са цени без ДДС на водоснабдителните и канализационни услуги за 2020-2021 г.; приет е анализ на социалната поносимост на цените на водоснабдителните и канализационни услуги за всяка година от бизнес плана; определена е стойността на коефициента за подобряване на ефективността за всяка година от бизнес плана; утвърдени са считано от 01.09.2019 г. цени без ДДС цени на водоснабдителните и канализационните услуги за 2019 г.

В жалбата е посочено: „Не сме доволни от така постановеното решение, тъй като същото е постановено при неспазване на установената форма, съществено нарушение на административно-производствените правила, в противоречие с материално-правни разпоредби и в несъответствие с целта на закона, поради което в законовия срок обжалваме същото.“

Сред основанията за отмяна се изтъква, че не е налице достатъчна и ясна аргументация относно извода на КЕВР, изложен в обжалваното решение, а именно – че цените на ВиК услугите за битови и приравнените към тях обществени, търговски и др. потребители са под нивото на социалната поносимост на цената на ВиК услуги., а административният акт е немотивиран, тъй като КЕВР не е изложила фактически констатации, основани на конкретни данни и факти, липсва анализ и обосновка, въз основа на която органът е стигнал до утвърдените цени.

Към жалбата е представено и заверено копие на протокол №4 от 22.07.2019г. от проведеното извънредно Общо събрание на Асоциацията на обособената територия, обслужвана от „ВиК“ АД – гр. Ловеч, от който е видно, че на същото за община Тетевен е присъствал г-н Борис Врабевски – Зам.-кмет на Община Тетевен, който е гласувал в изпълнение на Решение №1136/21.06.2019 г. на ОбС – Тетевен по т.3 от дневния ред – Съгласуване на бизнес плана на „ВиК“ АД – гр. Ловеч с „Против“.

Изложено е още, че за периода 2016 г. – 2019 г. Община Тетевен е осигурила целево финансиране от държавата и местни приходи близо 5 млн. лв. за проектиране, строителство, ремонт, реконструкция и рехабилитация на вътрешна водопроводна мрежа и изграждане на нови ВИК съоръжения.

Община Тетевен предприе неотложната мярка, като орган на изпълнителната власт, длъжен да защитава правата на всички граждани на общината.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛОВЕЧ:

Пролетен концерт и базар в Тетевен по случай Лазаровден и Цветница

В Тетевен се проведе VIII-то издание на фестивала „Здравей, здраве“

Училище в община Тетевен отбеляза своя патронен празник

Кметът на Тетевен: Проблем за общините е неосъвременената правна рамка

Кметът на Тетевен взе участие във Форума за икономическото, социалното и териториалното сближаване

Кметът на Тетевен награди участниците в Международния конкурс "С очите си видях бедата"

Кметът на Тетевен подписа споразумение с МРРБ за подмяна на водоснабдителната мрежа в града

Демонстрации, базар и изложба съпроводиха Европейските дни на художествените занаяти в Тетевен

Община Тетевен ще се включи в деветото издание на Европейски дни на художествените занаяти - 2024

Училището „Сава Младенов“ в Тетевен отбеляза 115-та си годишнина (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Ловеч