Пожарното дело в Тетевен отбеляза 90-годишен юбилей

1938
Пожарното дело в Тетевен отбеляза 90-годишен юбилей
Снимка: Община Тетевен

На 14 декември тетевенските огнеборци отбелязаха 90 години от създаването на пожарното дело в града. Събитието се проведе в салона на Община Тетевен и започна с музикален поздрав от децата от ДГ „Васил Левски“ – гр. Тетевен. След тях кметът на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева, връчи плакет и поздравителен адрес на началника на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“/РСПБЗН/, гр. Тетевен - инж. Николай Христов и поздрави всички пожарникари с юбилея им.

През далечната 1932 г. е учредено първото обединение на пожарникарите в Тетевен, а оттогава поколения наред дават своя принос за просперитета на пожарната сигурност като гаранция за ефективна борба с огнената стихия, каза д-р Бояджиева.

Радвам се, че тук работят изключителни хора и професионалисти като Вас. Ясно осъзнавам колко е отговорна Вашата работа и Ви благодаря за всеотдайността, с която я изпълнявате. Пожарната служба във Ваше лице е гарант за сигурност и надеждност. Уверено мога да заявя, че партньорството ни е безупречно и съм убедена, че то ще остане такова и занапред, подчерта кметът.

Вие доказахте, че да бъдеш пожарникар е не само професия, а и призвание, което всеки от Вас носи в сърцето си. Без почивка, до пълно изтощение, Вие се борите с огнените стихии, което понякога остава скрито и недооценено. Но искам да знаете, че всички ние - жителите на община Тетевен, ценим високо Вашия труд и саможертва в името на нашето спокойствие, отбеляза д-р Бояджиева.

На събитието присъстваха още гл. инсп. Александър Дамянов - Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", директорът на РД ПБЗН-Ловеч комисар Владимир Кацарски, зам.-кметовете Борис Врабевски и Красимир Красимиров, директорът на ДГС – Тетевен - инж. Дочо Дочев, началниците на пожарните служби в Троян - гл. инспектор Петър Петров и Ловеч - гл. инспектор Явор Абаджиев, директорът на СУ „Георги Бенковски“ – Маринела Маркова, бивши и настоящи служители на местната пожарна, граждани.

Събитието продължи с очерк на инж. Николай Христов, които запозна присъстващите със събитията, довели до създаването на първата доброволно сформирана пожаро-спасителна дружинка, нейната история, развитие, членове и създатели, стигайки до наши дни. Той показа стари фотографии и представи любопитни факти, които провокираха интереса на присъстващите.

Пожарното дело в България има богата история и достижения, сравними в много отношения с развитите европейски страни. Редица поколения са дали своя принос за просперитета на пожарната сигурност като гаранция за ефективна борба с огнената стихия, каза инж. Христов.

Той премина през годините назад, за да ни припомни за ключово събитие, което е крайъгълен камък за основополагането и развитие на пожарното дело в града ни. Това е пожарът в манастира „Св. Илия“ през 1932 г. Тогава, поради липса на техника, училището заедно с всичко каквото е било в него изгаря, а каменната манастирската църква оцелява. Този инцидент подканя Никола Йотов /инициатор, един от създателите и председател на доброволно пожаро-спасителна дружинка „Спасител“/ да започне да събира доброволци, а такива не са липсвали. Записали са се около 54 души и така е била образувана дружината и сложено началото на пожарното дело в Тетевен.

Дружината е просъществувала 3-4 години. През 1934 г. заедно с политическите партии в страната са забранени и всички обществени организации. Така завършва този своеобразно да го наречем първи етап в развитие на пожарната охрана на гр. Тетевен.

След 1944 г. в страната започва коренна реорганизация на противопожарната охрана, а през 1946 г. е приет Закон за противопожарната защита (ЗПЗ), с който противопожарната охрана в страната е одържавена и е реорганизиран фонд „Пожарно дело“. През 1946-47 год. започва изграждането на противопожарната охрана в системата на МВР.

В Тетевен пожарната се настанява в сградата, която е ползвана и за конак по време на турското робство, още и за Околийско управление, комисарство и др. и се представлява само от Васил Лалев. В последствие на това място е изградена новата сграда на бившия „Стройрайон“, а сега там е жилищна сграда.

През 1950 година пожарната е настанена в сградата на „Районна пътна служба“, а през 1994 г. се премества в сградата на бившата „Организация за съдействие на отбраната“, където е и до днес. В началото на осемдесетте години на миналия век е имало проект за изграждане на нова сграда за пожарната, намираща се в началото на града, но този проект така и не е осъществен.

Служителите преминали през редиците на службата са се стараели да работят съвестно. Затова всички, които са работили в миналото в противопожарната охрана и тези, които сега дават своя принос в благородното дело, заслужават признание, подчерта инж. Христов.

Справянето в екстремни ситуации и себеотрицанието доказват безстрашието и професионализма на тетевенските пожарникари. Те жертват живота си с едничката цел да бъдат полезни на другите. Да си пожарникар не е професия. Това е призвание - или го носиш в сърцето, или просто го нямаш, завърши началникът на РСПБЗН – Тетевен.

Последваха поздрави от гл. инсп. Александър Дамянов, комисар Владимир Кацарски, СУ „Георги Бенковски“ - Тетевен, НЧ „Съгласие 1869“ – Тетевен, а след тях звучаха музикалните изпълнения на МВГ „Вежен“ – Тетевен.

В края на събитието инж. Николай Христов връчи плакети на бившите и настоящи служители за значим принос в развитието на пожарното дело в община Тетевен. Плакети бяха връчени и на д-р Бояджиева, г-н Врабевски, г-н Красимир Красимиров и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛОВЕЧ:

Вижте листата на "Има такъв народ" за парламентарните избори на 9 юни в 11 МИР - Ловеч

Вижте листата на БСП за парламентарните избори на 9 юни в 11 МИР - Ловеч

Вижте листата на ДПС за парламентарните избори на 9 юни в 11 МИР - Ловеч

Вижте листата на ПП-ДБ за парламентарните избори на 9 юни в 11 МИР - Ловеч

Вижте листата на ГЕРБ-СДС за парламентарните избори на 9 юни в 11 МИР - Ловеч

Децата от община Тетевен изнесоха празничен концерт по случай Цветница и Лазаровден (СНИМКИ)

Децата от ДГ „Васил Левски“ в Тетевен наричаха за здраве и пресъздадоха обичая „Пейкуване“

Община Тетевен ще получи финансиране от МРРБ за още два проекта

Пролетен концерт и базар в Тетевен по случай Лазаровден и Цветница

В Тетевен се проведе VIII-то издание на фестивала „Здравей, здраве“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Ловеч