Пъстрота и колорит по време на 5-то издание на Празника на Тетевенската саламура (СНИМКИ)

4811
Пъстрота и колорит по време на 5-то издание на Празника на Тетевенската саламура (СНИМКИ)
Снимка: община Тетевен

На 26 юни се проведе 5-то издание на превърналия се в традиция – Празник на Тетевенската саламура. Той отново събра гости от цялата страна, дошли да опитат най-вкусната рибена чорба и да видят забележителностите и природните красоти на Тетевен.

Събитието започна с шествие на т.нар. Дежурна група по снабдяването - Козуренски карнавал, който тръгна от стадиона и завърши в центъра на града, където официално беше дадено началото на празника от кмета на Община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева. Тя приветства както присъстващите, така и участниците в характерния местен празник на рибената чорба.

Гости на събитието бяха кметът на Община Ловеч – Корнелия Маринова и представители на списанието за туризъм - Дестинация България, които поздравиха д-р Бояджиева за уникалния празник и й връчиха поздравителен адрес. Специален подарък бе връчен и от директора на НПГГСД „Сава Младенов“ – инж. Златина Каталиева.

Сред присъстващите бяха още г-жа Мария Стойчева – председател на ОбС – Тетевен, Борис Врабевски – зам.-кмет на Тетевен, общински съветници.

Програмата продължи с обиколка на участниците в празника и презентиране на приготвените от тях характерни ястия от региона. Малко преди това бе извършено и традиционното зарибяване в р. Бели Вит.

След като д-р Бояджиева и нейните гости дегустираха направеното от участниците, те определиха и носителите на специалните награди. Всички 13 участници, допринесли за организацията на празника, получиха грамоти за участие от кмета на Тетевен. Грамота и плакет за Най-автентично и атрактивно участие в празника и принос за опазване на културните традиции на тетевенци получиха с. Дивчовото. Грамота и плакет за Най-богата и разнообразна трапеза получиха с. Български извор, а грамота и плакет за Особени заслуги, вложен майсторлък и балканджийски дух в приготвянето на тетевенската кухня получиха с Рибарица. Специалната награда За безусловна преданост към българските корени, сърцатост и всеотдайност в отстояване на традициите и огнен дух в кулинарното майсторство спечелиха местните пожарникари с неповторимото си представяне.

Пъстротата на празника бе допълнен от изложение на занаятчии, а Етрополската духова музика и местен фолклорен оркестър се погрижиха да държат емоцията на участници и гости на балканджийско ниво.

В събитието се включиха селата Дивчовото, Черни Вит, Васильово, Рибарица, Български извор, Голям извор, Гложене, НЧ „Цачо Ненов 1887“, местната Пожарна, участниците от „Махалата“, комплекс „Върбака“, махала „Козуря“, НПГГСД „Сава Младенов“ – гр. Тетевен и фурна „Тетевен“.

Празникът на Тетевенската саламура се организира за първи път през 2016 година в мандата на настоящия кмет на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева. Оттогава се превръща в традиция за тетевенци и всяка година става все по-вълнуващ и популярен, дори извън пределите на България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛОВЕЧ:

Пролетен концерт и базар в Тетевен по случай Лазаровден и Цветница

В Тетевен се проведе VIII-то издание на фестивала „Здравей, здраве“

Училище в община Тетевен отбеляза своя патронен празник

Кметът на Тетевен: Проблем за общините е неосъвременената правна рамка

Кметът на Тетевен взе участие във Форума за икономическото, социалното и териториалното сближаване

Кметът на Тетевен награди участниците в Международния конкурс "С очите си видях бедата"

Кметът на Тетевен подписа споразумение с МРРБ за подмяна на водоснабдителната мрежа в града

Демонстрации, базар и изложба съпроводиха Европейските дни на художествените занаяти в Тетевен

Община Тетевен ще се включи в деветото издание на Европейски дни на художествените занаяти - 2024

Училището „Сава Младенов“ в Тетевен отбеляза 115-та си годишнина (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Ловеч