Съдът остави в ареста четирима от петимата обвинени за купуване на гласове в Несебър

7122
Съдът остави в ареста четирима от петимата обвинени за купуване на гласове в Несебър
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

Съдът остави в ареста четирима от петимата задържани за купуване на гласове в Несебър и освободи един. Мярка за неотклонение задържане под стража бе наложена на обвиняемите Николай Димитров, Георги Георгиев, Петър Тодоров и Атанас Япаджиев, на Константин Лефтеров не бе наложена никаква мярка за неотклонение. В случай на протестиране или обжалване, делото ще се гледа следващият четвъртък, обяви съдията.

„Прокуратурата ще прецени дали ще протестира определението на съда в частта на обвиняемия, за когото не беше взета мярка за неотклонение“, заяви прокурор Сийка Милева. Искането на прокуратурата беше за налагане на най-тежката мярка и на петимата, уличени в купуване на гласове.

Адвокат Николай Хаджигенов сравни случая с аферата Костинброд – „мирно и кротко събориха тогава властта и сега започват да атакуват политически противници“.

Петима кандидати за местните избори от Несебър са изправени пред съд за купуване на гласове

Специализираната прокуратура повдигна тази нощ обвинения на независимия кандидат-кмет на Несебър Николай Димитров и още четирима кандид...

Той сподели пред журналисти, че не е изненадан от решението на съда. „Това сме го гледали, четейки историята при Хитлер, при Сталин, при Ердоган, при Путин – това е нормалният ход. Да ни е честит Гешев на всички. Това ни чака“, коментира той. Адв. Хаджигенов е категоричен, че и за оставените в ареста няма достатъчно доказателства. „И за тях няма нищо, но единият е председател на общински съвет, действащ кмет – няма да ги пуснат, ясно е – изборите са вдруги ден“, добави той.

По време на съдебното заседание адвокатите отправиха упреци към прокуратурата, че се основава на показанията на един свидетел – Балинов и развиха тезата, че показанията му може да са провокация. Те направиха аналогия с ролята на главния свидетел по делото КТБ Бисер Лазов и тази на Ваклин по делото „Иванчева“. Оспориха и тежестта на показанията на служители на КПКОНПИ по случая с подзащитните им. „Разпитани агенти на КПКОНПИ – това е правен абсурд“, възрази адв. Хаджигенов и свърза липсата на приложени по делото специални разузнавателни средства и записи от камери за видеонаблюдение с липса на доказателства. “Вероятно в тях до такава степен няма нищо, че не са ги закачили към делото“, отбеляза той.

„Не може по всяко дело да има един Бисер Лазов“, възрази Татяна Дончева, убедена че обвинението е скалъпено. Тя заподозря прокуратурата в опит да препятства участието на задържаните в местния вот и предрешаване на резултата им, дори припомни, че наказателните разпоредби предвиждат за препятстване на изборния процес наказание до три години лишаване от свобода. Като „проява на башибозущина“ определи Дончева действията на прокуратурата в случая „Несебър“.

"На мен ми звучи нелепо да се твърди как тези хора, които са си кандидати сами по себе си, ще вземат да купуват гласове за кмета на Несебър, а не примерно за себе и как щели да ги купуват със свои пари... и без никой да може достоверно да каже кой и защо е твърдял това", изрази недоумение Татяна Дончева. „Да се използват агенти на КПКОНПИ, което няма нищо общо с изборния процес, да се твърди, че те били заявители на материала и техните агенти да се разпитват като свидетели по слухове“, възрази още тя. Дончева уточни, че делото е образувано на 15 октомври и от тогава имало разкази, включително на двамата агенти на КПКОНПИ. „Има от КПКОНПИ докладна, където се твърди, че нашият кандидат за кмет на Св. Влас бил плащал със свои пари и парите на сови роднини да бъде избиран Николай Димитров за общински кмет в Несебър“, посочи тя, убедена, че прокуратурата няма доказателства за обвиненията. „Доказателствата са: един свидетел, подобен на Бисер Лазов, който разказва разкази с неочакван край как като отишъл в ДАНС, понеже бил потресен как искат да го купуват и това преди да бъде регистрирано каквото и да било – партии, коалиции, кандидати, което е станало на по-късен етап, решава да тръгва да се договаря. Това са смешни неща. Не може по всяко дело да има един Бисер Лазов. Прокуратурата трябва да търси обективната истина и да изяснява. И тъй като те изпълняват поръчка и вероятно искат да видят може ли ако продължат да държат задържани тези лица те да спечелят още в неделя“, коментира Дончева. Според нея вчерашният митинг-шествие в Несебър е показал ясно какво е отношението“, добави тя, позовавайки се на възрастна жителка на Несебър.

Вътрешният министър не различава купуване на гласове и предизборна кампания "в някои случаи"

600 000 души са готови да си продадат гласа, като 40% от ромите били готови да го сторят, особено младите - тази стряскаща статистика ...

Дончева потвърди, че към делото няма приложени нито СРС, нито материали от видеонаблюдение.

Адвокатите оспориха и дали обвинените се явяват длъжностни лица, както ги третира прокуратурата и изтъкнаха, че са обвинени за действия през август, а те са станали длъжностни лица с регистрацията си като кандидати за местния вот значително по-късно.

В крайна сметка съдът прецени, че не следва да цени показанията на двамата свидетели – служители на КПКОНПИ, тъй като излагат факти с неизяснен източник, освен това се явяват вторични по отношение на казаното в показанията на основния свидетел Балинов и ги преповтаряли. Според съдията липсват категорични данни за даване на нареждания на други лица от страна на обвинения Николай Димитров за организатор на организирана престъпна група и по-скоро е на лице участие в престъпна група. Съдията обясни налагането на най-тежката мярка на четиримата обвинени с високата степен на опасност на деянието им и опасността да извършат такова престъпление. Съдията отбеляза, че в случая става въпрос за постигане на уговорка за бъдещо престъпление и добави, че четиримата не са се задоволили само с договорка, но и са предприели действия и посочи, че са предоставяни суми на Балинов, раздавали се суми и от други лица, позовавайки се на свидетлски показания.

Запитана дали има достатъчно събрани доказателства, прокурор Милева съобщи пред журналисти, че по делото има достатъчно събрани доказателства и че били използвани специални разузнавателни средства. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕСТНИ ИЗБОРИ 2019:

Окончателно: Касираха местните избори в едно населено място заради бюлетини с невидимо мастило

Съдът отново отложи решението си за изборите в София

Обжалват потвърдените резултати от изборите в Горна Оряховица и Павликени

Георг Спартански: След полицейската акция в Буковлък над 500 гласа за мен се преляха към гласовете на моя опонент

СДС дали решаваща подкрепа за балотажа на Фандъкова

Румен Петков: Катастрофата на Борисов ще е по-тежка от на Костов

Генчо Генчев: Предстои аварийна подмяна на водопровода в Свищов

Тома Биков: В София се заражда градска левица

Според Карадайъ ДПС увеличава влиянието си в местната власт

Костадин Костадинов: Загубих, но по-лошото е, че и Варна загуби

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com