Бивш кмет на Белоградчик на съд заради ощетяване на общината с хиляди левове

2890
Бивш кмет на Белоградчик на съд заради ощетяване на общината с хиляди левове
Снимка: Thinkstock

Окръжна прокуратура-Монтана внесе в Окръжен съд-Монтана обвинителен акт срещу бившия кмет на Община Белоградчик Емил Цанков. Причината - сключени от него неизгодни сделки, с които е ощетен бюджета на града. Това е престъпление по чл. 220, ал. 1, във вр. чл. 26, ал.1 от Наказателния кодекс, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура-София, цитирани от Агенция "Фокус". По този текст Цанков би могъл да влезе в затвора за до пет години.

За периода от 19 ноември 2010 г. до 2 август 2011 година, като кмет на Община Белоградчик, Цанков еднолично е сключвал договори за доставки на стоки и услуги, без провеждане на тръжни процедури за възлагане на обществени поръчки по ЗОП. В хода на разследването е установено, че сред посочените за изпълнители по тях фигурират едни и същи търговски дружества. Договорените цени са завишени, както в сравнение с предходните години, така и с оглед на пазарните стойности. Решенията са вземани без съобразяване с финансово-икономическото състояние на Общината и при наличие на натрупани задължения към онзи момент в размер на повече от 3 000 000 лв.

Българска банка замесена в скандал с провалена обществена поръчка в Румъния

В потенциално голям скандал е на път да бъде сериозно замесена Първа инвестиционна банка (ПИБ). Става въпрос за случай в Румъния, при к...

По досъдебното производство са изготвени две съдебно-икономически експертизи, като заключението на вещите лица е, че в резултат на сключените договори за община Белоградчик са произлезли значителни вреди в размер на 125 669 лв.

Цанков е кмет на Белоградчик в периода 2007 - 2011 година, като печели изборите като независим кандидат. Преди това управлява града между 1999 - 2003 година, но като представител на коалицията "Всички за Белоградчик".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Монтана