Монтана и Пирот създадоха общ туристически продукт

2919
Монтана и Пирот създадоха общ туристически продукт
Снимка: община Монтана

Средновековна крепост в Пирот – Сърбия и раннохристиянска базилика в Монтана- България бяха реставрирани по проект за трансгранично сътрудничество. Резултатът от приключването на дейностите бе представен от кметът на Монтана Златко Живков. Раннохристиянската базилика се намира в югоизточното подножие на хълма Калето и е разположена извън крепостната стена на Кастра ад Монтанезиум. Базиликата допълнително е била оградена с дебела стена от юг и изток. Ориентацията на сградата е в посока изток-запад. Предполага се, че оригиналната ѝ височина е достигала около десет метра. Базиликата е построена върху развалините на разрушена антична сграда, вероятно античен храм. Тази хипотеза се гради на откритите археологически артефакти. Базиликата е датирана от началото на IV в. – времето на император Константин Велики (280 – 337). По-късно е надградена, за да се разшири пространственият ѝ обхват.

Крепостта „Кале“ в Пирот е многопластов исторически обект с преобладаващ сръбски средновековен строителен период (наречени Горен и Среден град),датиран от XIV и XV в., и по-късно строителство, пространствено разширено от последното голямо обновление от началото на XIX в. (наречено Долен град). Историческите данни, множеството случайни находки, както и археологическите проучвания доказват съществуването на селища и укрепления на същото място в по-ранни исторически периоди (праистория, римски и византийски период).

Започват Коледните тържества в Монтана

На 30 ноември ще грейне Коледната елха в Монтана. В церемонията по запалване светлините ще участва децата от школа по изкуствата "Добри...

В рамките на проекта са извършени мащабни строителни дейности по реставрация и развитие на двата културно-исторически и туристически обекта – крепостта Кале в Пирот и крепостта Кастра ад Монтанезиум в Монтана. Издаден съвместен туристически пътеводител, съдържащ ключови исторически данни за двете крепости. Оформени са експозиции в крепостта Кале, които са проектирани на три ниви – за туристи, за деца и за изследователи.

Разработена e презентация с модерни методи на виртуална и разширена реалност, както и с приложението за смартфони Momcilovgrad, което може да бъде изтеглено от официалния магазин Google Play.

Проектът започна преди две години и приключи в одобрения срок. Общият бюджет е 695 167,85 евро. Финансирането  от Европейския съюз е 505 263,55 евро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МОНТАНА:

Първи случай на коклюш в Монтанско

Скок на заразените с варицела в Монтанско

Еднодневни трудови договори: Област Монтана е първенец

Затвориха детската кухня в Монтана след случая с хлебарка в храната

Откриха хлебарка в храна от детска кухня в Монтана

При ограничение 90: Засякоха шофьор да кара със 176 км/ч

"Възраждане" обжалва пред върховния съд резултата от изборите за кмет на Монтана

В Монтана горяха автомобилни гуми втора употреба

Зам.-кмет на Берковица, докарал общината почти до фалит, е на балотаж (ДОКУМЕНТИ)

Рецидивист преби и ограби възрастна жена в монтанско село

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Монтана