281 дни до Париж 2024: Христо Марков - българският цар в Царицата на спортовете

6163
281 дни до Париж 2024: Христо Марков - българският цар в Царицата на спортовете
Снимка: Actualno

"Дните до Париж 2024" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез любопитни истории отброяваме оставащите дни до Олимпийските игри 2024 в Париж.

 

България може да се гордее със своите 224 медала от летни олимпийски игри. Най-много отличия за страната ни е донесла борбата (71), на второ място се нарежда вдигането на тежести (37), а третата позиция си разделят боксът и леката атлетика (19). В Царицата на спортовете имаме петима олимпийски шампиони - легендарните Иванка Христова, Йорданка Донкова, Стефка Костадинова, Тереза Маринова и Христо Марков.

Христо Марков - българският цар в Царицата на спортовете

На Игрите в Сеул 1988 роденият в Димитровград спортист се намира в апогея на силите си. Той преминава без проблем квалификациите в тройния скок – покрит норматив с 16.91 метра във втория опит и осигурено място във финала, който започва с гръм и трясък. Още на старта Александър Коваленко поставя нов олимпийски рекорд 17.42 м. Марков обаче прави така, че радостта на руснака да трае минути. Българинът взима лидерството със своите 17.61 метра, които са достатъчно за него, за да се превърне в първия и единствен до момента роден олимпийски шампион при мъжете в леката атлетика.

Скачачът добавя липсващото злато в колекцията от медали

Интересен е фактът, че дори с втория си най-добър опит - 17,54 метра (четвърти поред), състезателят ни отново щеше да бъде лидер в класирането. Среброто и бронзът остават за СССР - Игор Лапшин (17,52) и Александър Коваленко (17,42). По този начин Христо Марков безкомпромисно завоюва липсващото злато от големите форуми.

Другите медали на димитровградчанина

До 1988 година димитровградчанинът вече е станал европейски шампион за юноши (1983), грабнал е титлата за мъже в зала (1985) и на открито (1987). Игрите в Сеул се оказват пикът в кариерата му. След тях скачачът записва само един сребърен медал от Европейското Сплит 1990. Постиженията на Христо Марков съвсем заслужено го правят „Спортист №1 на България“ за 1987-а и 1988-а.

24 септември - „Златната дата“ в живота на Христо Марков

Олимпийският триумф в Южна Корея е постигнат на 24 септември. Съдбата явно си знае работата, защото на същата дата, но точно 12 години по-късно - през 2000-ата, Тереза Маринова ликува със златото в Сидни. Неин наставник е не кой да е, а именно Марков. Приликите между двамата велики шампиони не спират дотук. Те се качват на най-високото стъпало благодарение на първия си опит, на същата възраст – 23 години, и в същата дисциплина.

Тереза Маринова

Паметна дата и за българския спорт

Връщайки лентата назад, забелязваме още, че на 24 септември в Сеул 19-годишният тийнейджър от София Любомир Герасков е първи в състезанието на кон с гривни, а Таню Киряков се окичва със златото в стрелбата от 10 метра с въздушен пистолет. Радка Стоянова и Лалка Берберова взимат сребърен медал в академичното гребане на двойка без рулеви. В двойките скул при жените пък печелим бронз. Виолета Нинова и Стефка Мадина финишират на трета позиция със 7:06,03 минути. За съжаление, тъй като Игрите в Париж 2024 ще се проведат от 26 юли до 11 август, няма как настоящите български олимпийци да разчитат на ново намигане от съдбата.

Какво прави Христо Марков след края на състезателната си кариера

След края на професионалната си кариера като лекоатлет скачачът опитва много нови предизвикателства. Сред тях са кондиционен треньор на футболен отбор и политическа кариера, от която бързо се отказва. В край на сметка създава ферма за овце, за да води спокоен и тих живот. Несъмнено Христо Марков го заслужава. Прославил България, стъпвал на олимпийския връх и като треньор, и като състезател, той записа името си със златни букви в историята на родния спорт.

 

Автор: Джем Юмеров

ОЩЕ: 288 дни до Париж 2024: Тереза се зарече да стане олимпийска шампионка и го направи

*Очаквайте статии от рубриката "Дните до Париж 2024" всеки петък от 07:00 часа в Actualno Sport

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

78 дни до Париж 2024: Спаси хиляди на Игрите в Атланта, но бе обвинен в ужасно престъпление

Пред погледа на Ганчев: Българските борци грабнаха трета олимпийска квота (ВИДЕО)

Мартин Проданов на старт с още четирима атлети с под 3:40 на 1500 метра

Почина голяма легенда на българската художествена гимнастика

Паскал Дойчев: Да спортувате с детето си - мисия възможна

Ще използват изкуствен интелект на Олимпийските игри в Париж 2024

Обиди и бой с мокра кърпа: Норвежкият метод на бащата на Ингебригтсен

Жалко: Едмонд Назарян няма да представя България на Игрите в Париж

Шампионки: Българските грации завоюваха 11 медала от Европейската купа (СНИМКИ)

Нокаут за 8 секунди: 15-годишният Майк Тайсън с демонстрация (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт