288 дни до Париж 2024: Тереза се зарече да стане олимпийска шампионка и го направи

11930
288 дни до Париж 2024: Тереза се зарече да стане олимпийска шампионка и го направи
Снимка: Getty Images/Колаж: Actualno.com

"Дните до Париж 2024" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез любопитни истории отброяваме оставащите дни до Олимпийските игри 2024 в Париж.

Много спортисти по света мечтаят един ден да спечелят златен медал от олимпийски игри. Това е изключително трудна задача като се има предвид колко атлети участват в надпреварата, която се провежда веднъж на всеки 4 години. Поради тази причина всички, копнеещи за злато от Игрите, тренират неуморно, за да могат един ден да кажат: „Сбъднах голямата си мечта“.

И все пак изключително малко хора могат да се похвалят, че са го постигнали. Една българка обаче е един от тези хора. Името ѝ е Тереза Маринова и тя сбъдва мечтата на живота си на 24 септември 2000 година в Сидни, когато печели златния медал в тройния скок.

Тереза Маринова

Баща ѝ е против тя да се занимава със спорт

Тереза Маринова е родена на 5 септември 1977 година в Плевен. Още от малка е запалена по спорта, тъй като баща ѝ Мончо е рекордьор на на България на 800 метра бягане от 1974-та. Първоначално той не желае децата му да се занимават със спорт, тъй като не иска те да се сблъскват с трудностите и несгодите, с които той се е справял.

Тереза и единият от братята ѝ обаче започват да ходят тайно на тренировки. С течение на времето тя развива огромна любов към спорта и убеждава баща си, че иска да се занимава именно с това. Маринова започва усилени тренировки в Плевен и още като тийнейджърка се ориентира към една от най-тежките дисциплини – тройният скок.

Тереза Маринова

Тереза Маринова е орисана да печели медали

Основополагаща за кариерата ѝ се оказва 1995 година. Тогава бъдещата звезда става европейска шампионка за девойки на първенството в унгарския град Ниредхаза. След този успех тя е категорична, че именно с това ще се занимава професионално.

Тереза Маринова

През следващата година Тереза Маринова става световна шампионка за девойки на първенството в Сидни като поставя и световен рекорд със скок от 14,62 метра. Всичко върви отлично за българската скачачка и през 1998-ма тя става трета на Европейското първенство в Будапеща.

Дори две операции не могат да спрат Тереза Маринова

Следващата година обаче е много трудна за нея. Причината е, че тя получава сериозна контузия по време на подготовката си за световното първенство и се налага да претърпи две операции. Интервенциите са извършени във Финландия като и двете са успешни.

Тереза Маринова

След една от операциите обаче лекарят, който се грижи за Маринова я пита дали ще продължи да се състезава след тези тежки процедури. Тереза е повече от категорична: „Да, аз ще стана олимпийска шампионка догодина“. По думите ѝ тогава лекарят не е повярвал, че тя ще може да го постигне.

„Мисълта, с която ставах всеки ден, беше, че ще стана олимпийска шампионка. Факт е, че това беше детската ми мечта“, разказва по-късно Тереза Маринова.

Маринова взима златото в Сидни с национален рекорд

Българката започва усилена подготовка за Игрите в Сидни под вещото ръководство на друг олимпийски шампион в тройния скок – Христо Марков. В крайна сметка Маринова печели квота и заминава за Австралия. Там българската скачачка се представя отлично и на 24 септември 2000 година тя сбъдва детската си мечта. Тереза Маринова става олимпийска шампионка със скок от 15,20 метра, което е национален рекорд за България, който остава непобеден и до днес.

След това Тереза Маринова става световна шампионка в зала на първенството в Лисабон през 2001-ва, а малко по-късно е трета на Световното първенство на открито в Едмънтън. Последният значим успех на българката е през 2002-ра, когато взима златото на европейското в зала, което се провежда във Виена.

Ще повтори ли някой постижението ѝ

Тереза Маринова сложи край на знаменитата си кариера малко преди Олимпийските игри в Пекин през 2008-ма. Причината е прозаична – преценява, че няма да може да се бори за нов медал от Игрите. Въпреки това тя е един от малкото хора по света, който може спокойно и гордо да заяви „Сбъднах детската си мечта“.

През следващото лято ще се проведат Олимпийските игри в Париж. Събитието се очаква с огромен интерес от милиони по света. Дали ще има други българи, които ще успеят да сбъднат голямата си мечта, предстои да видим.

Автор: Бойко Димитров

ОЩЕ: 295 дни до Париж 2024: Зимната кралица на България, която покори и летните игри 

*Очаквайте статии от рубриката "Дните до Париж 2024" всеки петък от 07:00 часа в Actualno Sport

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

78 дни до Париж 2024: Спаси хиляди на Игрите в Атланта, но бе обвинен в ужасно престъпление

Пред погледа на Ганчев: Българските борци грабнаха трета олимпийска квота (ВИДЕО)

Мартин Проданов на старт с още четирима атлети с под 3:40 на 1500 метра

Почина голяма легенда на българската художествена гимнастика

Паскал Дойчев: Да спортувате с детето си - мисия възможна

Ще използват изкуствен интелект на Олимпийските игри в Париж 2024

Обиди и бой с мокра кърпа: Норвежкият метод на бащата на Ингебригтсен

Жалко: Едмонд Назарян няма да представя България на Игрите в Париж

Шампионки: Българските грации завоюваха 11 медала от Европейската купа (СНИМКИ)

Нокаут за 8 секунди: 15-годишният Майк Тайсън с демонстрация (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт