295 дни до Париж 2024: Зимната кралица на България, която покори и летните игри

3777
295 дни до Париж 2024: Зимната кралица на България, която покори и летните игри
Снимка: Getty Images / колаж на Actualno.com

"Дните до Париж 2024" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез любопитни истории отброяваме оставащите дни до Олимпийските игри 2024 в Париж.

 

Летните и зимните олимпийски игри са две коренно различни надпревари, в които трудно могат да се намерят допирни точки. Показателно за това е, че в цялата олимпийска история само един град е бил домакин на игри лято и зима - Пекин. Една българка обаче покорява и зимните, и на летните олимпийски игри: и то не просто участва в тях, а печели три медала.

Нейното име е Евгения Раданова. Често я наричат "кралицата на леда" или "кралицата на шорттрека". И с право, след като над десетилетие доминира в световния шорттрек. Нейната доминация се изразява в три олимпийски медала, две световни и седем европейски титли и още куп медали от международни първенства. 

Евгения Раданова

Пътят на Евгения Раданова към върха в шорттрека

Всичко за Евгения започва от фигурното пързаляне - спортът, който се явява и предшественик на зимните олимпийски игри. Нейните родители я подтикват да обуе кънките и да се понесе по леда още когато е на 9 години. Малко по-късно тя се среща и с нейното призвание - шорттрекът, който впоследствие ѝ носи рекордните за България три медала от зимни игри.

Още на 13-годишна възраст Евгения се сблъсква с големите шамари, участвайки на световно първенство за мъже и жени. Това единствено я калява и мотивира още повече да се развива в спорта. Само две години по-късно - едва на 15, Раданова дебютира и на олимпийската сцена. Тя няма квота, но е резерва и заменя контузена състезателка на Игрите в Албервил през 1992-ра.

Двойният триумф в Солт Лейк

Десет години по-късно Евгения Раданова успява да спечели два медала в рамките на една олимпиада - от Игрите в Солт Лейк Сити през 2002-ра, когато печели сребро на 500 метра и бронз на 1500 метра. Само три месеца преди Игрите в Солт Лейк тя претърпява кошмарен инцидент, след като съотборничка неволно срязва лицето ѝ на две места с кънка при падане на тренировка.

Евгения Раданова

"Физическата травма преминава, но психическата остава за дълго. Когато виждаш бликнала кръв по леда се питаш: Какво правя изобщо тук. Осъзнаваш, че твоят спорт е не само удоволствие, но и страшен риск. В този момент да преодолееш страха е трудно", споделя по-късно Раданова, цитирана от "Труд".

От шорттрек към колоездене 

След двата си олимпийски медала и още куп отличия в последните години Евгения Раданова усеща, че е пренаситена и търси ново предизвикателство. А то отново се оказва олимпийско, но в летните игри. Кралицата на шорттрека решава да се отдаде на нов спорт - колоезденето, и по-специално това на писта.

Евгения Раданова

В колодрума Евгения бързо започва да дава резултати и да демонстрира, че е близо до световния елит. Голямата цел е изпълнена и тя се класира за Олимпийските игри в Атина през 2004 година - резултат, който сам по себе си е уникален заради огромната разлика между шорттрека и колоезденето.

Завръщането към зимните олимпийски игри

Това обаче не е всичко - две години по-късно Раданова отново се завръща на "белите" игри, където отново печели медал в шорттрека. На Игрите в Торино 2006 тя печели ново сребро на 500 метра. За Раданова остава известна горчивина, че не е успяла да се добере до олимпийското злато, но пък многократните световни и европейски титли, както и световните рекорди я нареждат сред най-големите величия в шорттрека.

Евгения Раданова

Емблематичната кариера на Евгения Раданова

През 2010-а Евгения Раданова слага край на емблематичната си кариера, която ще бъде запомнена с историческите олимпийски медали в шорттрека и участието както на зимни, така и на летни игри. В историята само още един българин е успявал да постигне подобно нещо - Александър Шаламанов, който през 1960-а участва на две олимпиади - зимната в Скуо Вали (ски алпийски дисциплини) и лятната в Рим (футбол). 

В последните години Евгения Раданова се е посветила на треньорската професия, предавайки опита и знанията си на младите състезатели в шорттрека. Следващите зимни игри са в Италия през 2026-а, но Евгения със сигурност има какво да предаде и на спортистите, борещи се за участие на Летните олимпийски игри в Париж, които започват след точно 295 дни.

Автор: Стефан Йорданов

ОЩЕ: 302 дни до Париж 2024: Индианецът, който осиротя на 12, но стана олимпийски шампион

*Очаквайте статии от рубриката "Дните до Париж 2024" всеки петък от 07:00 часа в Actualno Sport

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com