Бягане до отказ: Лабораторията, която обединява спорта и науката (ВИДЕО)

10436

Бягане до отказ в лабораторна среда - в това се състои едно от основните функционални изследвания в областта на спорта. Тестът се провежда на тредбан (бягаща пътека) и е със стъпаловидно нарастваща интензивност. А от изследвания спортист се изисква да достигне максимума на физическите си възможности.

ККСП: Водещата спортна лаборатория на България

Actualno.com посети мястото, където се провеждат тези функционални изследвания - Дирекция "Координация и контрол на спортната подготовка" (ККСП), която е под шапката на Министерството на младежта и спорта. Всяка година през този изследователски център минават всички национални и олимпийски състезатели.

Стефан Йорданов функционални изследвания Дианабад ККСП

"Мога да кажа, че това е най-изявената спортна лаборатория в България, в която изследваме поколения български спортисти. Тук провеждаме едно максимално натоварване, с което проверяваме вашите възможности и моментно тренировъчно състояние. Целта на това нещо е да се оптимизира тренировъчният процес", сподели директорът на ККСП д-р Любомир Младенов пред Actualno.com.

Какво представлява максималното функционално изследване?

Спортният репортер на Actualno Стефан Йорданов влезе в обувките на състезателите, за да види през какво преминават те по време на самото изследване. Започва се с анкета за проверка на здравословното състояние, продължава се с антропометрия (измерване на ръст, тегло, обиколки, кожни гънки) и измерване на кръвно налягане и ЕКГ.

Стефан Йорданов функционални изследвания Дианабад ККСП

Максимално натоварване до отказ 

След това идва и основната част на самото изследване - бягането на тредбан. Докато Стефан бяга на пътеката, експертите в ККСП следят неговите показатели като пулс, кислородна консумация, вентилация, дихателна честота. На всеки 90 секунди скоростта на пътеката се ускорява, докато атлетът не стигне до отказ.

Може ли сърцето на спортиста да понася високи натоварвания?

"Следим показателите на сърдечно-съдовата система. Много е важно да се знае дали сърцето на един спортист е здраво, тоест може ли да понася високи натоварвания", отбеляза д-р Боянка Пенчева, която е специалист по спортна медицина.

В непосредствена близост до пътеката са поставени два монитора, които показват в реално време показателите на спортиста. "На тези два монитора следим показателите на кардио-респираторната система, които са свързани с функционалното състояние на състезателя", обясни главният експерт Марина Терзийска, която отговаря пряко за изследването.

Стефан Йорданов функционални изследвания Дианабад ККСП

Изследването помага за оптимизиране на тренировъчния процес

След края на теста идва ред и на резултатите от проведеното изследване. Те показват каква е работоспособността на изследвания атлет, като се разглеждат основни показатели като продължителност на престоя на пътеката, максимална кислородна консумация, максимален пулс, зони на сърдечната честота, възстановяване на организма.

На база на резултатите спортисти и треньори могат да оптимизират тренировъчния процес за постигане на по-високи резултати. Разбирайки нуждата от иновации и технологии в спорта, държавата разработва идея да разшири Дирекция ККСП и да направи един по-мащабен научно-изследователски спортен център.

Стефан Йорданов функционални изследвания Дианабад ККСП

Държавата иска да създаде мащабен научно-изследователски спортен център

"Всеизвестен факт е, че без наука в съвременния спорт много трудно можеш да бъдеш равнопоставен на състезателите от света. Нашето желание е, заедно с доктор Младенов, тази дирекция – „Контрол и координация“, да прерасне в един научно-изследователски център, което ще изисква от своя страна и разширяване на базата, която ние имаме", заяви зам.-министърът на младежта и спорта проф. Даниела Дашева.

Какви са отделните етапи на функционалното изследване и защо науката е толкова съществена част от спорта - гледайте във видеото на репортера Стефан Йорданов и оператора Константин Ангелов за Actualno.com.

ОЩЕ: Четете рубриката "Бегачите" на Actualno.com!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Спорт по телевизията днес - 26 април 2024 г.

92 дни до Париж 2024: Конният спорт носи олимпийско сребро на България

Милица Мирчева атакува олимпийския норматив на маратона в Прага

Почина легендарен български треньор по борба

Спорт по телевизията днес - 25 април 2024 г.

Ивет Лалова се похвали: Роди ѝ се син

Страхотна! Белослава Кръстева се доближи на половин точка от европейския връх

Достойно! Равносметката за Нургюл Салимова след Турнира на претендентките

Четири медала спечелиха българските гимнастички от Световната купа в Баку (ВИДЕА)

Иво Балабанов изпревари кениец и спечели "5K BEROE" в Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт