Българин планира най-дългото индивидуално плуване в Индийския океан (ВИДЕО)

5145
Българин планира най-дългото индивидуално плуване в Индийския океан (ВИДЕО)
Снимка: Tsanko Tsankov / Facebook

Цанко Цанков е на път да влезе в историята с най-дългото индивидуално плуване в открити води в Индийския океан. Той ще плува 12 часа без да спре и ще измине разстоянието от 51 км. в океана.

Председателят на Клуб по плувни спортове (КПС) “Победа” иска да бъде първия човек, преплувал разстоянието между островите Mahè и La Digue. Те се намират на Сейшелските острови, известни с красивите си води.

Сейшелските острови е първата страна, която ще бъде домакин на Световните серии по плуване в открити води на Fédération Internationale de Natation (FINA) в африканския регион. Грандиозното събитие ще се проведе през октомври 2021 година. То има за цел да обедини спорта и културата, като същевременно увеличи популярността на дестинацията.

Освен популяризирането на откритото плуване като спортна дейност, Цанко Цанков възнамерява да посвети този нов световен рекорд, за да повиши осведомеността за устойчивата защита на коралите и морския живот на Сейшелските острови.

Говорейки за проекта, Мариана Атертън от организационния комитет заяви, че дискусиите за организацията на това международно събитие са започнали още през октомври миналата година.

„Фокусирани сме да видим как този проект оживява. Досега е свършена много работа и има още много за организиране и подготовка за осъществяването на този проект. Като партньори на туристическата индустрия на Сейшелските острови, ние искаме да покажем уникалната местна култура на всички посетители и да привлечем повече туристи“, написаха във Facebook страницата си.

От своя страна главният изпълнителен директор на STB заяви, че събитието ще даде възможност за повишаване на осведомеността за океана и да повиши интереса към Сейшелските острови като спортна дестинация.

Димитър Николов подари Златна карта на бургаския плувец Цанко Цанков

Бургаският плувец и световен рекордьор по 12-часово плуване в 50-метров басейн Цанко Цанков получи днес от кмета Димитър Николов Златна...

„За нас е чест, че Цанко Цанков има желание да направи това предизвикателство на Сейшелските острови. Професията и влияние му в спорта, определено ще подобрят важността на нашата дестинация. Искрено се надяваме да видим това събитие като плод на неговата отдаденост на този спорт и неговата страст към околната среда се съчетава перфектно с нашите практики за устойчив туризъм.

Нашите красиви острови са много разнообразни и спортният туризъм остава много важен сегмент, ние непрекъснато се стремим да се развиваме по-нататък заедно с нашите местни партньори “, каза г-жа Франсис.

Ето какво написа 33-годишният бургазлия Цанко Цанков в личния си профил във Facebook относно предстоящото събитие:

Българин подобри световен рекорд по плуване, кандидатства за Гинес

Цанко Цанков с нов световен рекорд в 50-метров басейн. Повече от два часа преди края на 12-часовия плувен маратон, бургазлията успя да ...

“Много съм щастлив и развълнуван да посрещна това предизвикателство! Имам самочувствието, амбицията, физическата подготовка и подкрепата на Община Бургас и кмета Димитър Николов, и на всички хора, които вярват в „невъзможните“ предизвикателства! Благодаря на всички прекрасни хора, институции и организации, които се обединиха около това невероятно предизвикателство! Силен съм, защото знам, че мога и защото имам подкрепата на всички вас! Нека заедно направим невъзможното - възможно!”

Цанко Цанков е роден на 13 август 1987 година в Бургас. Той е български плувец, многократен национален шампион, световен и европейски рекордьор на 12-часово плуване без прекъсване в 50-метров басейн, двукратен световен вицешампион на FINA на 200 м. индивидуално и 400 м. свободен стил, носител на званието Майстор на спорта, притежател на Рекорда на Черно море и първият човек в историята, преплувал акваторията на най-големия Български залив, а именно – Бургаския. Удостоен е със титлата „Почетен гражданин на Община Бургас“ и е избран за "Бургазлия на 2019 година".

На 22 август 2020 г. Цанко Цанков счупи Световния рекорд на 12-часово плуване без прекъсване в 50-метров басейн, преодолявайки психологическата и гросмайсторска граница от 1000 дължини в олимпийския басейн. Предишното върхово постижение на планетата, принадлежеше на легендарния словенски плувец Мартин Стрел, поставено през 1996 г. в град Женева (Швейцария).

Нека си припомним ключови моменти от поставянето на Световния и европейски рекорд във видеото по-долу.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Почина легендарен български треньор по борба

Спорт по телевизията днес - 25 април 2024 г.

Ивет Лалова се похвали: Роди ѝ се син

Страхотна! Белослава Кръстева се доближи на половин точка от европейския връх

Достойно! Равносметката за Нургюл Салимова след Турнира на претендентките

Четири медала спечелиха българските гимнастички от Световната купа в Баку (ВИДЕА)

Иво Балабанов изпревари кениец и спечели "5K BEROE" в Стара Загора

Мартин Проданов доближи националния си рекорд на 1500 метра

Страхотна Елвира Краснобаева взе сребро в многобоя на Световната купа в Баку

Силен старт за българските гимнастички на Световната купа в Баку

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт