Немскоезичен сайт с репутация за фалшиви новини се насочи към смъртни случаи на спортисти

6769
Немскоезичен сайт с репутация за фалшиви новини се насочи към смъртни случаи на спортисти
Снимка: Unplash

Смъртните случаи при професионалните спортисти са феномен, който е още по-сериозен предвид факта, че по принцип те биват следени много отблизо от добре подготвен медицински екип предвид сумите по подписаните с тях договори, пише Report24.news.

Що за медия е тази? Немскоезична, но според материал на германската неправителствена организация за журналистически разследвания Correctiv тя се появява като наследник на австрийското издание Wochenblick, което е известно с фалшиви новини главно срещу Зелената партия в Германия. Почти всички автори на Wochenblick отиват в Report24, след като Wochenblick се разпада. А Report24 силно се съсредоточава върху коронавируса и бълва откровени фалшификати на други теми - като например че немска образователна брошура препоръчва използването на електрически шокове срещу хетеросексуални.

Проучване: Ваксините срещу коронавирус не намаляват значително риска да се заразиш, ако има заразен с Делта член на семейството

Това, че си ваксиниран срещу коронавирус, не те предпазва в значителна степен да се заразиш, ако в семейството ти т.е. при най-близките...

Бърза проверка на редакцията на Report24 на сайта им показва, че там не са споменати имена, а уточнение, че много автори били анонимни, за да бъдат предпазени от посегателства.

Темата за спортистите

Според изданието, от средата на 2021 г. в спорта зачестяват случаите на „внезапна“ сърдечна смърт, което пък съвпадало с все по-силната ваксинационна кампания срещу COVID-19. За тях обикновено се говори като за злощастни съвпадения, пише още изданието и задава въпрос дали това е така.

Report24.news твърди, че е отделило много време, за да направи обстойно проучване. Тъй като било важно да се чуят всички гледни точки, изданието представя първо аргументите на тези, които не намират връзка между смъртните случаи и ваксините. Така например, още през ноември 2018 г. английската медия The New Statesman съобщава, че всяка седмица 12 млади хора умират от внезапна сърдечна смърт по време на бягане. През февруари 2019 г. австрийският вестник Standard също публикува материал относно честите инфаркти в спорта. Статия в немския WAZ от 13 юни 2021 г. се позовава на мнението на кардиолог, който, напротив, твърди, че внезапната сърдечна смърт е рядкост в спорта.

Report 24 се позовава на Wikipedia, където може да се намери списък на футболисти, загинали по време на мачове или тренировки поради различни травми. Този списък започва от 1889 г. и на пръв поглед е много дълъг, но показва, че дори в „катастрофални“ години, тези инциденти са били около 5-8 на година, като най-голям брой е регистриран през 2013 г. - 10. Част от тях, но далеч не всички са свързани със сърдечни проблеми. Затова очевидно без официална и пълна статистика е много трудно да се направи еднозначен извод.

Ръсел Кроу се ваксинира срещу коронавирус, чака на опашка от хиляди (СНИМКА)

Популярният в цял свят актьор Ръсел Кроу се подреди на опашка от 7000 души, за да се ваксинира срещу COVID-19. Кроу разказа за това на...

През последните 5 месеца обаче има над 75 известни случая при активни спортисти, твърди изданието. Но не обяснява защо сравнява брой случаи само в един спорт (футбол) с брой случаи във всички останали спортове и дали това е релевантно?! Както и релевантно ли е да се сравняват случаи с различни причини за смърт?

Изданието е съставило списък с фатални инциденти със спортисти от месец юни 2021 г. до края на октомври. В него са включени и няколко случая, при които потърпевшите са развили сърдечни проблеми, но за щастие са оцелели. Най-младият в списъка е бил само на 13 години и прави впечатление, че като цяло броят на младежите под 20 години не е малък.

В оригиналната статия не се твърди, че пострадалите са се разболели или са починали вследствие на ваксинацията, или че има доказана връзка с ваксините. Въпреки това там се обръща внимание на факта, че по времето, когато списъкът започва да се попълва, ваксинационната кампания е в разгара си и много хора в Западна Европа вече са с по две дози.

Няколко от имената са доста известни - например датският футболен национал Кристиан Ериксен, който колабира на Европейското първенство по футбол тази година. За него се разпространяваше, че се е ваксинирал срещу коронавирус с ваксината на Pfizer, но това беше опровергано официално. Или трагично загиналият Джузепе Перино, бивш професионален футболист, който колабира и умира по време на благотворителен мач в памет на починалия му брат. В списъка е и олимпийският шампион по бързо пързаляне със зимни кънки Кйелд Наус, който влиза с перикардит в болница седмица след първата доза от ваксината на Pfizer срещу коронавирус, но се възстановява и няма нищо официално за връзка с ваксината в този случай. Там е и Педро Обианг, който играеше за Сасуоло и влезе в болница с миокардит, като се шумеше в италиански медии, че е след ваксинация срещу коронавирус.

Всъщност за повечето присъстващи в списъка - няколко десетки, няма никакви данни дали изобщо са се ваксинирали срещу коронавирус и кога. Има дори случаи, при които не е посочено име т.е. няма никакъв начин да бъдат потвърдени. Но няколко по-известни случая се набиват на очи и въпросът е защо - в търсене на истина или в търсене на сензация, с която да се събира читателски трафик, с цел парична печалба?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Милица Мирчева атакува олимпийския норматив на маратона в Прага

Почина легендарен български треньор по борба

Спорт по телевизията днес - 25 април 2024 г.

Ивет Лалова се похвали: Роди ѝ се син

Страхотна! Белослава Кръстева се доближи на половин точка от европейския връх

Достойно! Равносметката за Нургюл Салимова след Турнира на претендентките

Четири медала спечелиха българските гимнастички от Световната купа в Баку (ВИДЕА)

Иво Балабанов изпревари кениец и спечели "5K BEROE" в Стара Загора

Мартин Проданов доближи националния си рекорд на 1500 метра

Страхотна Елвира Краснобаева взе сребро в многобоя на Световната купа в Баку

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт