Окончателно: Без руски атлети на Олимпиадата в Рио

5447

Руски лекоатлети няма да участват на летните Олимпийски игри в Рио де Жанейро. Това стана ясно лед решение на Спортния арбитражен съд в Лозана.

Той отхвърли жалбата им срещу наказанието, наложено от Международната федерация по лека атлетика (IAAF) заради масова употреба и прикрване на допинг.

„Спортният арбитражен съд отхвърля исковете на Руския олимпийски комитет и 68 руски лекоатлети“, пише в официалното съобщение на сайта на правната институция в Лозана.

Руското спортно министерство е криело, че спортисти използват допинг

Министерството на спорта на Русия и Центърът за спортна подготовка (ЦСП) са подпомагали допинговите програми в руския спорт. Това сочи ...

Както е известно, в рамките на следващата седмица се очаква решението на Международния олимпийски комитет (МОК) дали ще допусне въобще руските спортисти до участие на олимпийските игри. Причината е докладът на канадския професор по право Ричард Макларън, който доказа системна употреба на допинг на руските представители на зимната Олимпиада в Сочи 2014, както и държавната намеса за прикриване на положителните проби.

Освен това МОК трябва да прецени дали ще допусне до участие в Рио де Жанейро Дария Клишина (скок дъжина) и Юлия Степанова (800 метра). Двете получиха разрешение от ИААФ да участват на Олимпиадата, но като независими спортистки, а не под знамето на Русия.

Спортният министър на Русия Виталий Мутко заяви, че сега предстои да бъдат обмислени следващите стъпки, защото "не можем да оставим нещата такива, каквито са".

Голямата звезда на руската атлетика Елена Исинбаева описа решението на съда в Лозана като "погребението на леката атлетика".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт