Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Пас към миналото": Историческо спускане спира фестивала Сан Ремо

12 февруари 2024, 07:00 часа • 6153 прочитания

"Пас към миналото" е спортна рубрика на Actualno.com, в която връщаме лентата назад, за да ви разказваме интересни спортни истории от миналото.

 

На 27 февруари 1988 година цяла Италия е притаила дъх. Хората в страната са залепени за телевизорите, тъй като предстои финалът на 38-то издание на знаменития музикален фестивал Сан Ремо. През годините той си е изградил репутацията на едно от най-значимите събития в света на музиката и именно оттам са тръгнали редица легендарни изпълнители.

В онзи февруарски ден всеки един жител на Италия има своя фаворит. Битката между изпълнителите пък е грандиозна. За победата се борят знакови имена като Масимо Раниери с песента си „Perdere l'amore“, Тото Котуньо с „Emozioni“, както и Ричи е Повери, Франко Калифано, Раф и актьорът и режисьор Франческо Нути, който блесва с парчето „Sara per te“.

Ските са голямата страст на Томба

Алберто Томба

По същото време на хиляди километри от Сан Ремо в канадския град Калгари се провеждат 15-те Зимни олимпийски игри. В онези години италианците са луди по футбола, а зимните спортове не са им от най-любимите. Това обаче е напът да се промени, главно заради едно 21-годишно момче от Болоня – Алберто Томба.

Още от малък Алберто е запален по спорта като се занимава с футбол и тенис. Голямата му страст обаче са ските. Лека-полека Томба се превръщат в топсъстезател, а през 1987-ма взима първия си медал от Световно първенство. Той печели бронз в швейцарския курорт Кранс-Монтана. Младият италианец започва да трупа успехи в Световната купа и в края на 1987 година побеждава своя идол Ингемар Стенмарк в гигантския слалом в Сестриере. На всички вече е ясно, че Алберто Томба е състезател, с когото всички трябва да се съобразяват.

Най-добрата година в кариерата на Томба

Алберто Томба

През 1988 година, която е може би най-добрата в неговата кариера, Алберто Томба представя Италия на Зимните олимпийски игри в Калгари. На 25 февруари той печели първия си златен медал от Игрите, след като триумфира в слалома с малко повече от секунда преднина пред втория – австриеца Хуберт Щролц. Трети пък се нарежда Пирмин Цюрбриген.

Два дни по-късно пък предстои най-великото му спускане. В първия манш на гигантския слалом Алберто дава трето време. Той завършва зад Франк Вьорндал от Германия и Пол Фромелт от Лихтенщайн. Вторият манш пък съвпада с финала на музикалния фестивал Сан Ремо. Събитието се гледа в цяла Италия, но от друга страна добиващият все по-голяма популярност 21-годишен скиор може да донесе ново злато на страната.

Телевизия "РАИ" решава да прекъсне Сан Ремо 

Тогава телевизия „РАИ“, която предава фестивала в Сан Ремо, както и Зимните олимпийски игри, прави нещо, което завинаги ще остане в италианския фолклор. От телевизията решават да дават кадри от Калгари, докато текат финалите на фестивала. Точно преди втория манш пък водещите Мигел Босе и Габриела Карлучи обявяват, че той ще бъде спрян за няколко минути, за да могат зрителите да видят спускането на Томба и битката му за ново злато. Картина от Игрите се предава и в „Театро Аристон“, където се провежда Сан Ремо.

Алберто Томба се отблагодарява за доверието – със страхотно каране успява да стопи разликата с първите двама скиори и в крайна сметка да триумфира със златото с 0,06 стотни преднина пред германеца Вьорндал. Зрителите пред телевизорите и тези в „Театро Аристон“ избухват в заслужена радост – 21-годишният нов любимец на нацията носи второ отличие на своята страна. След този триумф фестивалът Сан Ремо продължава, а победител става Масимо Раниери с „Perdere l'amore“.

"Томба ла Бомба"

Алберто Томба

Така се ражда и легендата за Алберто Томба или „Томба ла Бомба“, както го наричат в родината му. В бляскавата си кариера той печели още едно олимпийско злато от Игрите в Албервил, Франция, през 1992-ра. Там Томба триумфира в гигантския слалом. Тогава италианецът грабва и сребро в слалома. Последният медал на Алберто Tомба от Олимпийски игри е през 1994-та, когато печели сребро в слалома в Лилехамер.

В кариерата си Томба печели още два златни медала от Световни първенства – през 1996-та в Сиера Невада. Тогава той триумфира в коронните си дисциплини слалом и гигантски слалом. Италианецът има и два бронза от Кранс-Монтана през 1987-ма, както и от Сиестриере през 1997-ма.

Алберто Томба също така има общо 50 първи места в състезания от Световната купа в слалома и гигантския слалом. Италианецът завършва 26 пъти на второ място и 12 на трето. През 1998-ма, едва на 31 години, той слага край на бляскавата си кариера. Алберто Томба ще остане завинаги в историята на световните ски като един от най-великите в този спорт. А италианците ще го запомнят и с това, че е единственият спортист, заради когото е прекъснат фестивалът Сан Ремо.

Автор: Бойко Димитров

ОЩЕ: "Пас към миналото": Как Ники повтори постижението на Боби и увековечи фамилия Михайлови

*Очаквайте статии от рубриката "Пас към миналото" всеки понеделник от 07:00 часа в Actualno Sport

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Бойко Димитров
Бойко Димитров Отговорен редактор
Новините днес