Полша: 40 страни може да бойкотират Олимпийските игри в Париж

5571
Полша: 40 страни може да бойкотират Олимпийските игри в Париж
Снимка: Getty Images

До 40 държави могат да бойкотират следващите Олимпийски игри, които ще се проведат във френската столица Париж през 2024 г. Това заяви полският министър на спорта и туризма Камил Бортничук.

Коментарите му дойдоха, след като Полша, Литва, Естония и Латвия съвместно отхвърлиха плана на Международния олимпийски комитет (МОК) да позволи на руснаци и беларуси да се състезават на Летните игри през 2024 г.

БНТ спечели правата за излъчване на Олимпийските игри за следващите 10 години

Българската национална телевизия ще продължава да излъчва безплатно за зрителите Олимпийските игри и през следващите 10 години. Това ст...

Украйна заплаши да бойкотира Олимпиадата в Париж, ако това се случи. Президентът Володимир Зеленски дори поиска от колегата си Еманюел Макрон да не допуска руски спортисти в надпреварата.

МОК заяви в четвъртък, че евентуален бойкот само ще "накаже спортистите".

Бортничук вярва, че ще бъде възможно да се създаде коалиция от 40 държави, включително Великобритания, САЩ и Канада, която да застане срещу МОК преди срещата на 10 февруари. "Като се има предвид това, не мисля, че ще бъдем изправени пред трудни решения преди Олимпийските игри, а ако бойкотираме Игрите, коалицията, в която ще участваме, ще бъде достатъчно широка, за да обезсмисли провеждането на Игрите", заяви той, цитиран от BBC.

Миналата седмица МОК обяви, че ще "проучи възможността" да позволи на руските и беларуските спортисти да се състезават в Париж под неутрален флаг, като добави, че "никой спортист не трябва да бъде възпрепятстван да се състезава само заради паспорта си". Този ход предизвика остра реакция, като правителството на Обединеното кралство заяви, че планът е "далеч от реалността на войната".

Министърът на спорта на Украйна Вадим Гуцаит каза, че спортните органи на страната трябва да "засилят комуникацията" с международните федерации, за да запазят забраната за руски и беларуски спортисти, която беше наложена от изпълнителния комитет на МОК веднага след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Оттогава обаче президентът на МОК Томас Бах заяви, че това е било замислено само като "защитна" мярка спрямо тези спортисти, а сега настоява, че те не трябва да бъдат дискриминирани.

5 необичайни олимпийски спорта

Въпреки че може да е трудно да се добави събитие към съвременния олимпийски списък, ранните игри бяха отбелязани с желанието да се вклю...

В четвъртък спортните министри на Латвия, Литва, Естония и Полша заявиха, че "всяко усилие на Международния олимпийски комитет да върне руските и беларуските спортисти да се състезават, дори под неутрален флаг, трябва да бъде отхвърлено". "Усилията за връщане на руски и беларуски спортисти на международни спортни състезания под прикритието на неутралитета легитимират политическите решения и широко разпространената пропаганда на тези страни", смятат от Варшава и Прибалтийските републики.

Те призоваха "всички международни спортни организации и федерации" да отстранят руските и беларуските спортисти от международни състезания до края на войната.

САЩ заявиха, че подкрепят временното отстраняване на руските и беларуските спортни управителни органи от международните спортни организации и също така насърчават организациите да спрат излъчването на събития в двете страни. Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер добави, че ако на спортисти бъде разрешено да участват в събития като Олимпийските игри, то трябва да е под неутрален флаг и да е "абсолютно ясно, че те не представляват руската или беларуската държава".

МОК повтори, че все още не са водени дискусии относно връщането на руските и беларуските спортисти към състезанията и предупреди Украйна и други държави за последиците от заплахите за бойкот.

"Заплахата за бойкот на Олимпийските игри, която Олимпийският комитет на Украйна обмисля в момента, е в разрез с основите на олимпийското движение и принципите, които то защитава", написаха от МОК в документ, публикуван в четвъртък. "Бойкотът е нарушение на Олимпийската харта, която задължава всички национални олимпийски комитети да участват в Олимпийските игри, като изпращат спортисти. Както показва историята, предишните бойкоти не са постигнали политическите си цели и са послужили единствено за наказване на спортистите на бойкотиращите НОК".

Дуда към Зеленски: Когато руснаците дойдат на колене да подпишат мира, ето къде трябва да е капитулацията

Полският президент Анджей Дуда е посъветвал украинския си колега Володимир Зеленски да приеме капитулацията на Русия в Переяслав - град...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Силен старт за българските гимнастички на Световната купа в Баку

99 дни до Париж 2024: Златното обещание на един любящ съпруг

Асен Василев: Шахматът за деца може да бъде подпомогнат по успешната ни програма за спорт и изкуства в училищата

Ивет Горанова се включва в Купата на Президента по карате, участниците са над 1500

Епично: Над 2000 бегачи и колоездачи застанаха на старт на "Търново Ултра" (ВИДЕО)

Медал и четвърто място за България от Балканиадата по полумаратон

Най-сложното съчетание, получило най-висока оценка е на българка. Вижте го! (ВИДЕО)

Калоян Братанов счупи национален рекорд и се доближи на 8 стотни от Париж 2024

Падна най-брадатият световен рекорд в леката атлетика (ВИДЕО)

Нургюл Салимова отново не се даде на световната вицешампионка в шахмата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com