Ще може да се строи на спортни обекти, но само от клубове с нестопанска цел

1520
Ще може да се строи на спортни обекти, но само от клубове с нестопанска цел
Снимка: iStock/Guliver

Законопроектът за нов Закон за физическото възпитание и спорта (ЗФВС) беше подкрепен на първо четене на ниво комисия в парламента. Срещу проекта се обявиха само представителите на БСП.

Основни моменти

Законът за спорта може да бъде приет до края на годината, смята Кралев

До края на годината Законът за спорта може да бъде приет от парламента. Това заяви министърът на спорта Красен Кралев. Най-важното е, ...

Предвидени са два механизма за предоставяне на спортни обекти, които са държавна и общинска собственост. Механизмите са отдаване под наем и учредяване на ограничени вещни права - право на ползване и право на строеж, като правото на строеж може да е възмездно или безвъзмездно. Ограничените вещни права за строеж се дават само на спортни клубове или федерации, регистрирани като юридически лица с нестопанска цел за осъществяване на обществено полезна дейност. Позволение за наем, ползване и строеж се дава от спортния министър, областния управител или "ръководителя на друго ведомство", като Министерският съвет трябва да утвърди решението.

Договор за наем се сключва по принцип за 10 години, но ако става въпрос за спортни клубове или федерации, регистрирани като юридически лица с нестопанска цел за осъществяване на обществено полезна дейност, тогава срокът е 30 години. При 30-годишен наем задължително наемателят трябва да предостави инвестиционна програма за ремонт, обновяване и реконструкция на спортния обект. Има възможност спортни обекти да се дават под наем за до 1 година, когато се управляват от спортното министерство, без търг или конкурс, а само по условията за прилагане на закона и само на спортен клуб, спортна федерация или обединен спортен клуб!

Спортни обекти ще могат да бъдат отдавани и на концесия. Освен това изрично се посочва, че поддържането и текущите ремонти на спортни обекти, които са държавна или общинска собственост, се извършва от ползвателите или наемателите на съответния обект.

Крайно интересен факт е, че вече се дава възможност спортен клуб да бъде регистриран и като всякакъв вид капиталово търговско дружество! Държавни и общински пари обаче ще получават само спортни клубове, регистрирани като юридически лица с нестопанска цел за осъществяване на обществено полезна дейност.

Новата уредба на спортните федерации предвижда издаването на безсрочен спортен лиценз от министъра на младежта и спорта и засилен последващ контрол върху федерациите, притежаващи лицензи. Спортният лиценз е безсрочен, но ако федерацията престане да отговаря на изискванията, при които е получен лицензът, е предвидено, че министърът на младежта и спорта го отнема.

10-те най-популярни спорта в света

Нищо друго не обединява така, както го прави спортът. Кой обаче е най-обичаният спорт на света? От сайта Total Sportek дават отговор н...

Въвеждат се нови изисквания по отношение на лицензирането на федерациите – те трябва да имат най-малко 15 клуба за членове със седалища в 3 административни области, а в действащия ЗФВС изискването е за 7 клуба. Предвидено е финансиране с публични средства да могат да получават само федерации, които имат не по-малко от 20 членове или когато техен спортист е спечелил на олимпийски игри медал за България по съответния спорт.

Дефинират се видовете клубове – за развитието на един и сходни видове спорт или многоспортови по обединяващ принцип. Предвижда се изискване спортните клубове да бъдат членове само на една спортна федерация. Изрично е предвидена възможността за създаване на студентски спортни клубове, които могат да се подпомагат финансово от висшето училище и Министерството на образованието и науката.

Изцяло нова е уредбата на обединените спортни клубове, които са сдружения на поне три спортни клуба на територията на една административна област и се създават специално за ползване и управление на спортни обекти и съоръжения.

Проектозаконът предвижда обособяването на самостоятелна глава седма, регулираща допинговия контрол и борбата срещу употребата на допинг в спорта.

Глава девета от законопроекта е посветена на подготовката на кадри. Законопроектът изчерпателно посочва лицата, които са спортно-педагогически кадри – спортно-педагогическите специалисти и треньорските кадри. С цел разграничаване между кадрите в системата на образованието и тези в спорта се въвежда понятието "треньорски кадри", което включва треньори и инструктори. В ММС ще се води регистър на треньорските кадри.

ЕС проверява как така имаме неистово желание да спортуваме в малки населени места

Заради появилите се по села и паланки в цяла България спортни обекти през периода 2007 - 2013 година, Европейската сметна палата започв...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Спорт по телевизията днес - 26 април 2024 г.

92 дни до Париж 2024: Конният спорт носи олимпийско сребро на България

Милица Мирчева атакува олимпийския норматив на маратона в Прага

Почина легендарен български треньор по борба

Спорт по телевизията днес - 25 април 2024 г.

Ивет Лалова се похвали: Роди ѝ се син

Страхотна! Белослава Кръстева се доближи на половин точка от европейския връх

Достойно! Равносметката за Нургюл Салимова след Турнира на претендентките

Четири медала спечелиха българските гимнастички от Световната купа в Баку (ВИДЕА)

Иво Балабанов изпревари кениец и спечели "5K BEROE" в Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт