Да си спомним за великия - 20 години от смъртта на Айртон Сена

81965

Днес се навършват 20 години от една от най-големите спортни трагедии - смъртта на великия бразилски пилот от Формула 1 Айртон Сена.

Според мнозина Сена е най-великият, който е сядал зад волана на най-високите скорости в света. Бразилецът завинаги ще бъде помнен от феновете на Формула 1 с неукротимия си темперамент.

Азербайджан подписа договор, Формула 1 по улиците на Баку

Ръководството на Формула 1 официално е подписало договор с Азербайджан, съобщи руски сайт. Така в календара на състезанието е добавен о...

Като малък Айртон има проблеми с координацията и този факт подтиква баща му да му даде карт с двигател от косачка с мощност от 1 к.с. , когато Сена е 4-годишен. Тъй като по закон не може да участва в състезания по картинг, докато не навърши 13, печели първото си състезание на 1 юли 1973 г.

Във Формула 1 Сена се появява през 1984 година и се състезава за отбора на "Толеман". Айртон се качва на подиума с две трети места в Италия и Португалия. В края на сезона Сена е на 9-то място с 13 точки, а шампион е Ники Лауда с "Макларън".

Следват три години с тима на "Лотус", където почва да се оформя съперничеството с Ален Прост. През първите си две години в отбора има общо четири победи, а през 1987 година завършва на трето място при пилотите.

От 1988 година идва звездният миг - "Макларън". Там е рамо до рамо с Прост, но само на хартия - двамата не крият неприрязънта си един към друг. Сена печели още в първия си сезон титлата, а през 1989 година става голямата драма. Тогава, на "Сузука", двамата с Прост се сблъскват, като французинът не отстъпва на Сена, когато бразилецът опитва и за малко не го изпреварва, но заради катастрофата и двамата са аут от пистата. Колата на бразилеца обаче не е повредена непоправимо и стюардите я връщат обратно, но Сена е дисквалифициран, защото не се е върнал от мястото, откъдето е напуснал трасето. Затова Прост става шампион, а след края на сезона отива във "Ферари".

Дженсън Бътън се контузи на състезание по триатлон

Пилотът на Макларън Дженсън Бътън получи травма след като участва на състезание по триатлон (плуване, колоездене и бягане). Състезателя...

"Реваншът" е само година по-късно. Тогава, пак в Япония, Сена и Прост са първи и втори на старта. Бразилецът обаче е в по-мръсната част на пистата и иска стартовата решетка да бъде пренаредена. Първоначално това е прието, но впоследствие нещата остават както са били. Сена е бесен и се заканва, че няма да пусне Прост на първия завой каквото и да му струва. И действително бразилецът изхвърля Ален, след като французинът е по-напред с половин кола, но това не е достатъчно. Шампион става Сена.

Трагичният ден


Сена взема трета си титла през 1991 година, а през 1994 година вече е част от тима на "Уилямс-Рено". На 1 май, в състезанието на "Имола", кариерата на брилянтния пилот приключва неочаквано, бързо и трагично. Точно когато води, неговият FW16B получава повреда, не променя посоката си на движение на влизане в завоя "Тамбурело" и се удря в бетонната стена край него. Айртон получава сериозна мозъчна травма, изпада в кома, а няколко часа по-късно, след като е установено, че липсва мозъчна дейност, семейството му разрешава да бъдат спрени животоподдържащите системи.

За проклетия сезон’1994 си спомня и съотборникът на Сена в „Уилямс” Деймън Хил - световен шампион във Формула 1 през 1996 година. „Колата не се държеше както Айртон очакваше още далеч преди да стигнем до Сан Марино и той не беше доволен, че не може да я натисне така, както трябва. Оплакваше се, че болидът е твърде тесен и това е причината да има сериозна нестабилност. Затова и имаше голямо напрежение дали най-после Айртон ще се разпише с победа”.

Дженсън Бътън се контузи на състезание по триатлон

Пилотът на Макларън Дженсън Бътън получи травма след като участва на състезание по триатлон (плуване, колоездене и бягане). Състезателя...

Преди фаталният ден на квалификацията, Роланд Ратценбергер загива след удар със 195 км/ч, което разтърсва жестоко Сена, а е известно, че Айртон е много силно религиозен - той е ревностен католик. Големият приятел на Сена, Рубенс Баричело, също претърпява ужасен инцицент на шикана „Варианте Баса” по време на тренировката. Със своя „Джордан” Баричело се преобръща и изпада в безсъзнание. Сена е ужасен и плаче, убеден, че нещо не е наред и че Бог му е подготвил изпитание.

В нощта преди фаталното състезание Сена разговаря до късно с Франк Уилямс, собственикът на тима. Мнозина са убедени, че Сена е бил готов да не се състезава в Сан Марино, но повечето му колеги вярват, че бразилецът изобщо не си е и помислял да не излезе на пистата. „Когато си пилот, знаеш рисковете и Айртон също беше наясно. Сърцето на пилота е свързано с автомобила му”, казва колегата му Мартин Бръндъл.

„В този ден Айртон беше като светкавица – невероятно бърз”, спомня си Хил. И няма как да е иначе, защото бразилецът е на 20 точки зад Михаел Шумахер. Но на седмата обиколка, на „Тамбурело”, болидът на Сена се разбива в бетонната стена  – при това без дори видимо бразилецът да успее да завие. Всичко става пред погледа на Шумахер, който по-късно споделя, че преди удара е видял нестабилност в колата на Сена. BBC веднага спира живото предаване, защото камерите заснемат кръвта на Сена, който не помръдва и не излиза, а главата му виси безжизнено.

Информацията за обстоятелствата около смъртта му е много бедна, но въпреки това безспорен факт е, че причината за кончината на пилота е фаталната рана в областта на дясната вежда, причинена от пробилия каската носач от предното окачване, счупен заради сблъсъка с бетонната стена. Причината за повредата, довела до невъзможността на автомобила да завие преди фаталния сблъсък и до днес не е ясна.

Смъртта на Сена е национална трагедия за Бразилия - там е обявен тридневен траур, за да могат всички желаещи да минат покрай ковчега и да се сбогуват с големия пилот. След 20-минутно опело за най-близките, в Ибирапуера парк, вратите към залата с ковчега са отворени. Опашката от желаещи да се сбогуват вече е дълга почти шест километра.

Шефът на Мерцедес Тото Улф: Розберг кара на сляпо, свърши страхотна работа

Пилотът на Мерцедес Нико Розберг получи признанието и похвалите на шефа на тима от Формула 1 Тото Улф, съобщава Autosport. „Нико ...

Въпреки че от скръбния момент минаха 20 години, рекордите на Сена във Формула 1 са неизброими. Той е водил в 2982 обиколки, спечелил е 610 точки в кариерата си, участвал е в 161 състезания, има 65 полпозиции и 41 победи. В периода 1988 - 1989 година печели осем пъти поред първо място в стартовата решетка - рекорд и до днес. Той е най-младият пилот с "Голям шлем" - полпозишън, победа, най-бърза обиколка и води цялото състезание. Това става в състезанието за Голямата награда на Португалия през 1985 година, когато Сена е само на 25 години и 10 дни.

Поклон пред паметта ти, шампионе!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Мотоспорт