"Ферари" заплаши да напусне Формула 1

6702
"Ферари" заплаши да напусне Формула 1
Снимка: www.ferrari.com

Ферари" заплаши, че ще напусне Формула 1, ако таванът на бюджетите за отборите бъде намален допълнително. Заради пандемията от коронавирус първите 9 състезания за сезона бяха отменени или отложени, а спортът понася големи финансови загуби. По тази причина отборите искат да намалят значително тавана на бюджетите, които трябваше да е 175 млн. долара от 2021 г. Тимовете обаче не могат да се разберат за новата сума, а последното предложение - 145 млн. през 2021 и 130 млн. през 2022, не беше прието. Директорът на "Ферари" Матия Биното предупреди, че при допълнително сваляне на тавана на бюджета, тимът от Маранело "ще обмисли бъдещето си" във Формула 1.

"Таван от 145 млн. вече е нова и взискателна молба в сравнение с това, за което се разбрахме миналия юни. Това ниво не може да бъде постигнато, без да се правят още значителни жертви, особено от гледна точка на човешките ресурси. Ако свалят тавана още повече, ние не искаме да бъдем поставени в позиция да търсим други опции за внедряване на нашата състезателна ДНК", каза Биното пред "Гардиън".

Първото Ферари на Михаел Шумахер вече се продава

Първият модел на Ферари,  с който легендарният пилот Михаел Шумахер се състезава след преминаването си в италианския тим през 1995...

"Ферари" е единственият отбор, който участва във всеки сезон на Формула 1 от създаването й през 1950 г. Италианският тим неведнъж е плашил Формула 1 с напускане. Според Биното промените за тавана на бюджетите се приемат прекалено бързо и неправилно.

"Във Формула 1 имаме всякакви отбори с различни характеристики. Те работят в различни държави, под различно законодателство и всеки има собствен начин на работа. Следователно не е толкова просто и ясно да се правят структурни промени като просто се намалят разходите линейно. Наясно сме, че Формула 1, а и целият свят в момента, преминава през много трудно време заради пандемията. Но това не е моментът да се действа прибързано и има риск да се вземат решение на гърба на извънредното положение, без да оценят всички последствия", допълни Биното.

Директорът на "Ред Бул" Кристиан Хорнър също е против свалянето на тавана под 145 млн. По-малки отбори обаче искат допълнително свиване на разходите, а от "Макларън" призоваха лимитът да е 100 млн. Според Биното това ще доведе до по-лошо бъдеще за спорта.

"Формула 1 трябва да е върхът на моторните спортове от гледна точка на технологии и представяне. Трябва да е атрактивна за производителите на автомобили и за спонсорите, които искат да бъдат свързани с най-престижната категория. Ако ограничим прекалено разходите, има риск да намалим значително нивото и да се доближим до по-долните класи", каза още Биното.

Радикални решения обмислят за Формула 1 заради финансовата криза

Босовете на Формула 1 имаха кризисна среща в понеделник вечер и очевидно, че нещата отиват към радикални решения, за да избегне тежка и...

"Ферари" подкрепя идеята да има две групи във Формула 1 и да има по-голям бюджет за големите отбори, които влагат повече ресурси в разработването на автомобилите и продават части на по-малките тимове. "Скудерията" иска и да защити служителите си. За разлика от повечето тимове, най-вече тези във Великобритания, които освободиха временно голяма част от служителите си по време на пандемията, за да се възползват от държавна помощ за заплатите, "Ферари" запази всички в екипа си. Според Биното тимът има "морален дълг" да се грижи за служителите си и да предпази работните им места.

"Хората не трябва да забравят, че компании играят роля и в социалната структура на една нация. Те не са тук, само за да правят печалба", допълни директорът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МОТОСПОРТ:

Без изненади: Верстапен доминира в първия старт за сезона във Формула 1 (ВИДЕО)

Никола Цолов се размина с точките във втория си старт на „Сахир“ във Формула 3

Никола Цолов направи силно каране, но се размина с първа победа във Формула 3

Скръбна вест! Почина бивш пилот във Формула 1

Грандиозна новина във Формула 1: Люис Хамилтън преминава във Ферари!

Навършват се 10 години от злощастния инцидент с Михаел Шумахер

В преследване на мечтата си: Никола Цолов се нуждае от 100 000 евро, за да остане във Формула 3

Верстапен няма спирка: Взе 18-та победа през сезона след триумф по улиците на Лас Вегас

Верстапен отново отвя конкуренцията, Хамилтън бе дисквалифициран (ВИДЕО)

Люис Хамилтън с призив след погубените невинни животи в Израел и Палестина

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Мотоспорт