Керванът потегля: рали "Дакар" 2015 в цифри

82368
Снимки:

800 000. Зрители. На живо. Организаторите обявиха тази цифра за множеството, събрало се да види гладиаторите по време на задължителния брифинг за пилотите в събота, последван от официалната церемония за старта на 37-то издание на рали „Дакар“, провело се за пръв път през 1979 г.

Това са "бойните" цветове на Peugeot 2008 DKR

След като прекара седем месеца „облечен“ в черно, творението на френските инженери замени своя карбонов външен вид за далеч...

Днес пилотите стартират в първия етап от общо 14-дневния маратон, който трябва отново да ги върне в Буенос Айрес на 17 януари, когато ще се разпределят купите в четирите класа. На старт днес застават 406 превозни средства (669 състезатели от 53 националности): 161 мотоциклета, 45 ATV-та, 137 автомобила и 63 камиона. Те ще изминат 833 км в първия етап, от които 170 състезателни километра, за да стигнат от Буенос Айрес до Вила Карлос Паз. През миналата година на Нани Рома му трябваха над 50 часа, за да стигне до първата си победа, а от стартиралите 147 коли, до финала се добраха само 62.

Победата на Рома бе третата поредна за отбора на MINI ALL4 Racing. Тази година екипът пуска цели 9 автомобила, но в 3 отбора. Заводският екип на Monster Energy Rally Raid Team ще се води именно от Рома, а с него ще се състезават Орландо Теранова и Кжиштоф Холовчик. Пет MINI-та ще се борят за X-Raid Team, а Насер Ал-Атия ще е самосиндикално в Qatar Rally Team. Голямата новина тази година е завръщането на Peugeot със заводски отбор в „Дакар“. Аз лично ще стискам палци именно на този отбор, тъй като той ще атакува състезанието с автомобил, който е коренно различен като концепция спрямо повечето автомобили и основно MINI: Peugeot 2008 DKR е с предно предаване (а не с 4х4), като този на пръв поглед минус дава право на отбора на различни други облаги, позволени от правилника: по-големи гуми и ход на амортисьорите например. Освен това за френския екип ще се състезава безспорният №1 в „Дакар“: Стефан Петерханзел (който си тръгна от MINI след миналогодишното нареждане Нани Рома да бъде пуснат до победата) има общо 11 победи, 6 от които с мотоциклет. По неговите стъпки тръгва Сирил Деспре, а ветеранът с две победи Карлос Сайнц (и мой любимец) е първият от триото, присъединил се към съвместния проект на Peugeot и Red Bull. Като споменах думата любимец, не мога да пропусна и единственият американец на старта тази година. Винаги съм симпатизирал много на Роби Гордън, който се хвърля с главата напред във всяко състезание, но и това му изиграва лоша шега. Гордън определено е и фаворитът на публиката (според твърдения на организаторите). Надявам се тази година късметът да е на негова страна, тъй като през миналата година още в първия етап Роби загуби 3 часа, което обезмисли по-нататъшното му участие.

Маршрутът тази година ше отведе кервана на запад през Андите, оттам се влиза в Чили, след това северно към Боливия (където 2 дни пилоти и машини ще се състезават над 4000 метра надморска височина). Второто пресичане на Андите ще върне участниците отново в Аржентина, за да се отправят към финала в Буенос Айрес.

Интензивна тестова програма за Peugeot 2008 DKR

Обратното броене преди старта на рали „Дакар 2015“ вече започна, а екипът Peugeot-Total продължава с тестове на страховития...

Трябва да пожелаем успех, късмет и безопасно стигане до финала на всички, тъй като за последно през 2011 г. „Дакар“ се размина без жертви. В цялата история на маратона своята смърт са намерили 27 участника и 40 зрители. Надяваме се тази черна серия да бъде прекъсната през 2015 г. Успех.

Автор: Пламен Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Мотоспорт