Интригуваща камерна програма с Лия Петрова, Атанас Кръстев и Виктория Василенко

1739
Интригуваща камерна програма с Лия Петрова, Атанас Кръстев и Виктория Василенко
Снимка: Кантус Фирмус

Утре, 8 октомври в зала „България“ от 19:30 ч. ще се състои концертът „Танц за трио“, организиран от агенция „Кантус Фирмус“ с финансовата подкрепа на Министерството на културата и в партньорство със Софийската филхармония. В събитието участват трима млади, енергични и изключително талантливи музиканти – Лия Петрова (цигулка), Атанас Кръстев (виолончело) и Виктория Василенко (пиано). Това е първата им съвместна изява като трио, макар че и тримата се познават още от деца и са учили по едно и също време в Националното музикално училище „Л. Пипков“ в София. Виктория и Лия са свирили заедно още в ученическите си години, а с Атанас делят една сцена в различни други камерни ансамбли. По думите на Виктория съдбата непрекъснато ги събира и идеята да направят съвместен концерт не е нова, но пандемията просто е забавила реализацията. Според виолончелиста Атанас Кръстев възможността да се представят като трио на сцената на зала „България“ е много голяма отговорност. „Това е една от най-престижните сцени у нас и ние много се вълнуваме“, казва той.    

Талантливите изпълнители ще зарадват почитателите на камерната музика с интригуваща програма. Концертът ще започне с премиера на „Танц на калдъръм“ от забележителната авторка Добринка Табакова, която подготви нов аранжимент на пиесата специално за събитието. За цигуларката Лия Петрова това ще бъде първа среща с музиката на Табакова, с чиито успехи тя се гордее, като български музикант. „В творбата има много контрастни състояния, както и фолклорни елементи. Тази музика ни кара да търсим, да експериментираме и това е хубаво, защото за един музикант е опасно да остане в зоната си на комфорт“, споделя Лия Петрова. С музика от Роберт Шуман – Адажио и Алегро оп. 70 за виолончело и пиано ще се представят Атанас Кръстев и Виктория Василенко – музика, която носи неспокойния дух на романтизма. Финалната композиция в концерта е четиричастното Клавирно трио №2 от Йоханес Брамс – незаслужено рядко изпълнявана музика, изпълнена с емоционална сила, дълбочина и красота.  

 „В тези времена наистина е важно да поддържаме изкуството чрез живия контакт с публиката, затова си струва да се чуе тази програма“, споделя Атанас Кръстев. „Надявам се по-често да имаме такива възможности и никакви  пандемични ограничения да  не осуетяват нашите планове, защото имаме още много интересни идеи“, допълва той.

На концерта Лия Петрова ще се представи със своята изключителна майсторска цигулка „Хелиос“ от 1737 г., изработена от кремонския лютиер Карло Бергонци (1683-1747).

Билетите за събитието са в продажба на касата в зала „България“ и на http://ticketsbg.com/event.php?id=3116

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МУЗИКА:

МОЛЕЦ представят грандиозен финал на Турне 2024 в зала "Арена София"

Световният шампион по бийтбокс Skiller и гъдуларката Христина Белева с нов музикален проект

Отиде си рок легендата Стив Харли (ВИДЕО)

Британците Tailgunner откриват концерта на U.D.O. в София на 31 март

"Soul Is The Price" е новият видео сингъл от едноименното EP на Bulgarian Cartrader

Джъстин Тимбърлейк издаде албум с 18 песни

Филмът за концерта на Влади Ампов-Графа: Музикантски кеф, следващ световните тенденции

PAIN и Skindred стават част от HILLS OF ROCK 2024

Рокаджиите Bon Jovi издават нов албум (ВИДЕО)

Виктор Костов и Сион Найман ни канят да изживеем "Магията на вариациите"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com