Now and Then: "Новата" песен на "Бийтълс" превзе милиони фенове по света. Чуйте я (ВИДЕО)

2500
Now and Then: "Новата" песен на "Бийтълс" превзе милиони фенове по света. Чуйте я (ВИДЕО)
Снимка: The Beatles / YouTube

Повече от 50 години по-късно The Beatles пуснаха „нова“ песен. Наречена „Сега и тогава“ (Now and Then), песента първоначално е написана и частично записана от Джон Ленън през 70-те години на миналия век. Песента е вече сензация в YouTube и е станала възможна благодарение на изкуствен интелект – повдигайки въпроси за бъдещето на музиката.

Историята на „Сега и тогава“ започва преди повече от 50 години, когато Джон Ленън записва демо с вокали и пиано в дома си в Ню Йорк. През 1994 г. съпругата му Йоко Оно дава записа на Пол Маккартни, Джордж Харисън и Ринго Стар. В същото време тримата записват нови части и завършват груб микс за „Сега и тогава“ с продуцент Джеф Лин.

Песента обаче не стига до почитателите на „Бийтълс“. Технологичните ограничения се оказват пречка вокалите и пианото на Джон Ленън да бъдат разделени, за да се постигне ясен микс, необходим за завършване на песента. Вместо това, останалите трима членове на групата работят върху други записи, оставени от Ленън – Free as a Bird и Real Love – завършени и превърнати в песни през 90-те години.

През 2021 г. излиза документалната поредица Get Back, която изненадва зрителите с реставрацията на филма и звука, извършена от режисьора Питър Джаксън. Филмът до голяма степен се състои от кадри, записани, докато групата работи върху Let it Be през 1969 г. Аудиото е записано с един мономикрофон, така че оставя какво да се желае.

Опитвайки се да поправи това, Джаксън разработва технология за машинно обучение, която може да различи инструменти и гласове. Технологията, наречена MAL, е използвана в „Сега и тогава“, за да се разделят вокалните и пиано партиите на Ленън. Пол и Ринго записват апликиращите инструменти, вплитайки съществуващите записи на покойния Джордж.

„Ето го, гласа на Джон, кристално чист. Доста е емоционално. И всички свирим на него, това е истински запис на „Бийтълс“. През 2023 г. да продължавам да работя върху музиката на „Бийтълс“ и да издам нова песен, която публиката не е чувала, мисля, че това е вълнуващо“, казва Пол Маккартни. За Ринго Стар „това е най-близкото“ до усещането да върнат Джон в стаята.

Това ли е последната песен?

Песента, която вече е гледана и слушана от милиони в YouTube и Spotify, повдига големи въпроси относно бъдещето на изкуствения интелект в музиката и дали тази технология може да бъде възпроизведена в песни на други музиканти.

„Можем да вземем изпълнение от Get Back, да разделим Джон и Джордж и след това да накараме Пол и Ринго да добавят припев или хармонии. Може да завършите с прилична песен, но не съм водил разговори с Пол за това“ – казва режисьорът на „Властелинът на пръстените“ в скорошно интервю за The Sunday Times.

Заедно с песента „Бийтълс“ издадоха кратък документален филм, който се задълбочава в продукцията на „Сега и тогава“. В него Пол се съмнява в създаването на други песни на Джон Ленън. Въпреки това той също така признава, че Джон вероятно би се съгласил.

„Всеки път си мислех: чакай малко, да кажем, че имах възможност да попитам Джон: „Хей, Джон, искаш ли да завършим тази последна твоя песен?“ Казвам ви, знам, че отговорът би бил „Да!“, казва Пол. Засега можем да се насладим на "чисто нова" песен на Бийтълс, докато Пол Маккартни продължава на турне в Бразилия и Австралия. Приятно слушане!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МУЗИКА:

Пианистът Сергей Бабаян: Диригентът Боян Виденов кара оркестъра да пее заедно с пианото

Чуйте новата песен на Мария Илиева "100 причини" (ВИДЕО)

Открива се Сесия 2024 на Културния фонд на МУЗИКАУТОР

Васко Василев с концерт на Айфеловата кула по случай 24 май

ARTBAT с хедлайн шоу на открито в София през месец юли

Jaya The Cat и Q-Check подгряват Dubioza Kolektiv в Созопол

Джон Бон Джоуви отбелязва 40 години на сцената с филм и нов албум

Нети Добрева и Асен Блатечки с премиера на SoFest Spring

SEVI се присъединяват към афиша на Planet Rockstock, Англия

Иван Димитров, МУЗИКАУТОР: Европейският комитет на CISAC в Атина обсъди ефектите на изкуствения интелект върху авторското право

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com