Почина емблематичен басист и сподвижник на Боб Марли

2522
Почина емблематичен басист и сподвижник на Боб Марли
Снимка: Getty Images

Астън Барет - басистът на групата на Боб Марли, почина на 77-годишна възраст. Новината беше потвърдена от Оливия Грейндж, която е министър на културата на Ямайка. Барет е починал в университетската болница на Маями във Флорида, САЩ.

Министър Грейдж изрази подкрепата си за семейството на "пионера на ямайската музика". "Докато отбелязваме Месеца на регето през 2024 г., искам да изразя искрените си съболезнования на съпругата му, децата му, роднините му и на членовете на местното и международното реге музикално братство. Нека ангелите посрещнат у дома Астън "Семейния човек" Барет в планината Сион", каза тя.

Новината за смъртта на Барет идва по-малко от две седмици преди премиерата на "Боб Марли: Една любов" - биографичен филм за Марли, в който Барет ще бъде изигран от сина му Астън Барет-младши.

Още: На 75 години си отиде създателят на пънк рок музиката

Кой е Астън Барет?

Музикантът е роден през 1946 г. и израства в Кингстън, където помага да се положат основите на стиловете реге и дъб. Като дете той пее соул музика по радиото, преди да започне да свиеи на бас китара.

Създава първата си бас китара от нулата с помощта на шперплат, корниз за пердета и стар пепелник. В интервю за списание "Bass Player" през 2007 г. той казва: "Когато свиря на бас, сякаш пея. Композирам мелодична линия и се виждам така, сякаш пея баритон".

Снимка: Getty Images

Заедно с брат си Карлтън Барет свири с групи, сред които Bob Marley&the Wailers, The Hippy Boys и The Upsetters на Лий Скрач Пери. Той е бил и ментор на много ямайски музиканти, сред които Слай Дънбар и Роби Шекспир от продуцентския реге дует Sly&Robbie.

След като се присъединява към The Wailers през 70-те години на ХХ век, Барет става ръководител на съпровождащата група на Боб Марли и съпродуцент на албумите на групата. Остава член на групата до края на живота на Марли, като допринася за създаването на много обичаните албуми "Burnin'" и "Uprising", наред с други.

Още: Почина руска музикална рок легенда

Но наследството му се простира много по-далеч: той продължава да прави турнета при по-късните прояви на The Wailers, а през 2015 г. е обявен за 25-ия най-велик басист на всички времена от читателите на списание "NME". През 2021 г. е удостоен с Ордена за отличие (Командирски клас) в Националните почести и награди по случай 59-ата годишнина от независимостта на Ямайка.

Снимка: Getty Images

През 2007 г. в свой материал за "Bass Player" той казва: "В момента съм в състояние да се справя с това: "Свирил съм преди Боб, с Боб и след Боб и покрай това създавам изцяло нова концепция за свирене на бас. Това е просто моето нещо. Такава е моята съдба.

През 2006 г. Барет влиза в съдебна битка с Island Records, претендирайки за неизплатени хонорари в размер на 60 млн. паунда за продуцентската и авторската си работа по албумите, но кампанията му е неуспешна. През 2019 г. той се оттегля от музиката, припомня БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МУЗИКА:

Ofenbach, Alok и Oliver Tree с хитове с милиарди стриймвания на главната сцена на фестивала EXIT

Dubioza Kolektiv пред Actualno: Българската публика е най-лудата, затова ви обичаме!

Били Айлиш обяви световно турне, идва и в Европа (ВИДЕО)

Месец до концерта на Кори Тейлър в София: Вече са ясни и подгряващите групи

Дейвид Гилмор обяви албум и представи нов сингъл (ВИДЕО)

Parov Stelar и Rudimental стават част от Франкофоли в Пловдив през юни

Suicidal Angels ще подгряват Megadeth в София

Тази вечер Дзукеро ще омагьоса София!

Пианистът Сергей Бабаян: Диригентът Боян Виденов кара оркестъра да пее заедно с пианото

Чуйте новата песен на Мария Илиева "100 причини" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com