X
 
 

За пръв път на пазара излизат записи на оперната прима Юлия Винер

1530 0
photo of За пръв път на пазара излизат записи на оперната прима Юлия Винер
Снимка: Gega New
Шармантна, с осанка на императрица и поглед, който може да стопи айсберг от разстояние на сцената - така си спомнят Юлия Винер ценителите на оперното изкуство в столичните музикални среди. Сопраното с изключително драматично присъствие и гъделичкащ сетивата вокален диапазон е сред най-успешните ни културни експорти през 60-те и 70-те години, но няма нито един издаден албум на CD до момента. Единадесет от емблематичните ѝ дуети и арии и начело с Леонора в „Трубадур“ са събрани от музикална компания Gega New в поредицата „Прочутите оперни гласове на България“.

Родът на Юлия Винер е изтъкан от прочути математици и архитекти, баща ѝ е сред основателите на застрахователното дело в България, а дядо ѝ е бил учител по български език на Фердинанд. Певицата смята, че е наследила гласа си от баба си и го започва да го развива... от мързел. Първите си стъпки в изкуството тя прави като балерина, но пухкавата ѝ фигура не се вписва в стереотипа за професионален танцьор. Сяда зад пианото и показва феноменална памет за мелодията, но отказва да се упражнява, а учителят ѝ спестява мъките, като заявява на родителите: „Тя винаги ще бъде една добра пианистка за Шопен, но няма да направи кариера. Има слаба китка“.

Премиера на музикалната приказка “Петя и вълкът” в Старозагорската опера

Чрез музикалната приказка „Петя и вълкът“ по музика и текст на Сергей Прокофиев старозагорските деца ще  научат интере...

Юлия решава, че с пеене ще хаби най-малко енергия и време в зубрене на ноти и записва Консерватория с измама – добавя две години към документите си, тъй като по устав минималния възрастов праг за студентите е 18. Влиза в класа на проф. Елена Ангелова-Урукин, но неин ментор завинаги остава прочутият бас Добри Кожухаров. Дебютира в Софийска опера на 23 г. с Леонора в „Трубадур“ от Верди. Лиза от „Дама Пика“, Виолета в „Травиата“, Дездемона в „Отело“ и Анна в „Дон Жуан“ са само част от ролите, с които покорява Европа. Най-обичана Юлия е в Берлинската щатс опера, където е солист в продължение на 12 години.

От всяко свое пътешествие Винер се връща с ново попълнение в екстравагантния си гардероб, като най-впечатляваща в оскъдицата на соца е появата ѝ в Софийската опера с палто от тюлен, трофей от скандинавски круиз. Отвъд Желязната завеса примадоната е посрещана не по дрехите, а по колосалния Вердиев репертоар, който изпълнявала съвършено на немски и италиански.

Юлия Винер е щастливо омъжена за режисьора Димитър Ченишев, който я подкрепя безусловно и се посвещава на кариерата ѝ. Гласът ѝ утихва завинаги през 2010 г. на родна земя.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
ЛЮБОВЕН хороскоп за 16-17 ноември

Овен Тези почивни дни ще ви докажат, че човекът, в когото сте влюбени, всъщност е и вашият най-доверен приятел, съветник и пазител на тайни. Може...