Заканата е изпълнена: без музика на Ариана Гранде и Тейлър Суифт в TikTok

1639
Заканата е изпълнена: без музика на Ариана Гранде и Тейлър Суифт в TikTok
Снимка: iStock

Спор за заплащане и защита от изкуствения интелект между най-голямата музикална компания в света Universal Music (UMG) и социалната платформа TikTok остави милиони млади потребители по света без достъп до песните на техни любимци като Ариана Гранде, Тейлър Суифт, Дрейк и куп други звезди.

В четвъртък потребителите на популярната платформа по света бяха разочаровани да открият, че видеоклипове, озвучени с музиката на десетки от най-известните изпълнители на световната сцена, вече са без звук.

Два дни по-рано UMG обяви в открито писмо, че няма да поднови договора си с TikTok и обвини платформата, че "се опитва да изгради бизнес, основан на музиката, без да плаща справедлива цена за това", че "тормози" компанията да приеме сделка "на много по-ниска от справедливата пазарна цена, която не е съобразена с нейния експоненциален растеж". От музикалната компания казаха, че платформата предлага на изпълнителите и авторите на песни сума, която е "само част от ставката", която други големи социални платформи им плащат.

Още: Над 5 млрд. души използват социални медии по света

Снимка: iStock

От UMG обявиха също, че TikTok допуска на платформата музика, създадена от изкуствен интелект, и настоява свободата да продължи да го прави да бъде изрично посочена в договора, който подновява изтеклото на 31 януари споразумение между двете страни.

От TikTok отхвърлиха обвиненията и заявиха, че действията на UMG вредят на музикантите и певците.

Още: Парадираш, че си богат в социалните мрежи: Гръцките данъчни само това чакат

Речено-сторено

Това не попречи на най-голямата компания в музикалната индустрия да изпълни решението си и да спре достъпа до продукция с нейните лейбъли на социалната платформа. Макар и сложно за изпълнение, това е възможно и не е прецедент. "The New York Times" припомни как UMG спря достъпа до продукцията си за девет месеца през 2008 г. и 2009 г., когато водеше битка за права и заплащане с YouTube.

С TikTok ситуацията е малко по-различна. В приложението потребители публикуват свои видеоклипове и ги озвучават с парчета от аудиобиблиотека, в която музиката е основно на компании от ранга на UMG. За да изпълни искането на UMG, TikTok заличи песните на компанията от музикалната си библиотека и парчетата на изпълнителите вече не могат да се ползват за нови видеоклипове на потребителите. За вече съществуващите видеоклипове, озвучени с продукция на UMG, TikTok спира звука на клиповете изцяло. Върху тях се появява обяснителен надпис "Този звук не е достъпен" ("This sound isn’t available").

Снимка: iStock

На официалните профилни страници на артисти като Тейлър Суифт например секциите, в които за потребители бяха достъпни десетки песни, вече са празни. Целият процес на заличаване на продукцията на UMG се очаква да продължи няколко дни. В четвъртък представител на TikTok обясни, че не знае колко видеоклипове ще бъдат засегнати, но вероятно става дума за милиони.

Това не е първи подобен случай

През последните десетилетия подобни ситуации в резултат на конфликти между компании са обичайни за този бизнес, в който технологичните иновации предизвикват музикалната индустрия да търси справедлива компенсация. Това напрежение е движеща сила в музикалния бизнес от Napster и YouTube до Pandora и сега TikTok, отбелязва "The New York Times". 

Рано е все още да се прогнозира какъв ще е цялостния ефект от изтеглянето на музиката на UMG от платформата, в която общуват милиони тийнейджъри по света.

През февруари миналата година в Австралия платформата си направи експеримент, като ограничи достъпа до известно количество от лицензираната музика, която предлага, припомня "Billboard". Идеята на теста бе да се определи профилът на аудиторията и потребителите на приложението и въздействието на музиката върху начините на използване на приложението.

Реакциите на част от потребители в Австралия не закъсняха. Някои от тях мигновено се оплакаха в X. "TikTok наистина съсипва собственото си приложение с този боклук: "звукът е премахнат", написа един от потребителите в Австралия. "Какво, по дяволите, им става на тези от TikTok, че махат половината от музиката?", възмути се друг.

Още: ЕС разследва Meta и TikTok по нов закон за дигитално съдържание

От стачка в Холивуд към музикална стачка?

Снимка: Getty Images

Представител на голяма музикална компания от САЩ сравни действията на UMG с тези на гилдиите на актьорите и на сценаристите в Холивуд от миналата година, пише "Billboard". Стачките за по-високо заплащане и защита от настъплението на изкуствения интелект блокира филмовата индустрия за месеци. Според него има надежда позицията на UMG да доведе до значителни промени и дългосрочни ползи за музикалната индустрия. Има вероятност натискът да се увеличи, ако другите големи музикални компании като Sony Music Entertainment и Warner Music Group (WMG) решат да оттеглят каталозите си, когато настъпи моментът да подновят лицензионните си споразумения, пише БТА.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МУЗИКА:

Открива се Сесия 2024 на Културния фонд на МУЗИКАУТОР

Васко Василев с концерт на Айфеловата кула по случай 24 май

ARTBAT с хедлайн шоу на открито в София през месец юли

Jaya The Cat и Q-Check подгряват Dubioza Kolektiv в Созопол

Джон Бон Джоуви отбелязва 40 години на сцената с филм и нов албум

Нети Добрева и Асен Блатечки с премиера на SoFest Spring

SEVI се присъединяват към афиша на Planet Rockstock, Англия

Иван Димитров, МУЗИКАУТОР: Европейският комитет на CISAC в Атина обсъди ефектите на изкуствения интелект върху авторското право

Почина един от най-известните британски диригенти

Ето ги финалистите в конкурса на БНР за нова българска поп и рок музика (ПЪЛЕН СПИСЪК)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com