Лейди Гага и Тейлър Суифт изчезват от TikTok заради неуредени права?

1084
Лейди Гага и Тейлър Суифт изчезват от TikTok заради неуредени права?
Снимка: Getty Images; Колаж: Actualno

Музиката на изпълнители като Тейлър Суифт, Лейди Гага, Дрейк, BTS и други може да бъде свалена от популярното видео приложение TikTok в четвъртък, съобщиха световните осведомителни агенции. Най-голямата музикална компания Universal Music (UMG) обяви във вторник, 30 януари, че не е успяла да договори удължаване на лицензионното споразумение с ТикТок, което изтича днес - 31 януари.

В отворено писмо на UMG се посочва, че TikTok "се опитва да изгради бизнес, основан на музиката, без да плаща справедлива цена за това" и обвини приложението, че "тормози" компанията да приеме сделка "на много по-ниска от справедливата пазарна цена, която не е съобразена с неговия експоненциален растеж". От музикалната компания казаха, че платформата предлага на изпълнителите и авторите на песни сума, която е "само част от ставката", която други големи социални платформи им плащат.

Освен това TikTok допуска на платформата музика, създадена от изкуствен интелект, и настоява свободата да продължи да го прави да бъде изрично посочена в лицензионното споразумение. Universal Music обвинява TikTok, че "спонсорира замяната на артистите с изкуствен интелект". Музикалната компания критикува платформата и за това, че прави малко срещу пиратството и за премахване на проблемно съдържание като фалшиви порнографски изображения на артистите.

Още: Disney загуби правата върху ранната версия на Мики Маус (ВИДЕО)

Снимка: Getty Images

Реакции и предишни провинения на TikTok

От TikTok на свой ред определят критиките на UMG като "фалшиви" в изявление, изпратено до Ройтерс. От платформата посочват, че действията на UMG не са в интерес на изпълнителите, авторите на песни и на почитателите.

Още: ЕС разследва Meta и TikTok по нов закон за дигитално съдържание

Въпросната социална мрежа генерира само около един процент от общите приходи на UMG, посочват от музикалната компания. Тя сключи споразумение със социалната медийна платформа през февруари 2021 г., което позволява на потребителите на приложението да инкорпорират клипове от музикалния каталог на UMG във видеоклиповете си.

Не за пръв път музикалният бизнес има спорове с TikTok, отбеляза "Billboard". През 2019 г., когато платформата тъкмо започваше развитието си, Националната асоциация на музикалните издатели в САЩ призова Конгреса да разследва приложението за потенциална кражба на авторски права. По това време бе съобщено също, че TikTok действа въз основа на изтекли споразумения от времето, когато платформата придоби Musical.ly в края на 2017 г., припомня БТА.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МУЗИКА:

Пианистът Сергей Бабаян: Диригентът Боян Виденов кара оркестъра да пее заедно с пианото

Чуйте новата песен на Мария Илиева "100 причини" (ВИДЕО)

Открива се Сесия 2024 на Културния фонд на МУЗИКАУТОР

Васко Василев с концерт на Айфеловата кула по случай 24 май

ARTBAT с хедлайн шоу на открито в София през месец юли

Jaya The Cat и Q-Check подгряват Dubioza Kolektiv в Созопол

Джон Бон Джоуви отбелязва 40 години на сцената с филм и нов албум

Нети Добрева и Асен Блатечки с премиера на SoFest Spring

SEVI се присъединяват към афиша на Planet Rockstock, Англия

Иван Димитров, МУЗИКАУТОР: Европейският комитет на CISAC в Атина обсъди ефектите на изкуствения интелект върху авторското право

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com