Дадоха ход на делото за разпространение на идеите на "Ислямска държава"

2194
Дадоха ход на делото за разпространение на идеите на "Ислямска държава"
Снимка: БГНЕС

Окръжният съд в Пазарджик даде ход на делото срещу 14-те подсъдими, обвинени в проповядването на джихад и разпространяване идеите на терористичната организация "Ислямска държава".

Съдия Кристина Пунтева отхвърли искането на защитата делото да се върне в досъдебна фаза заради открити процесуални нарушения, предаде БНР.

Вече няма пречка да започне делото срещу 14 симпатизанти на ИД

Първото заседание по делото за проповядване на радикален ислям и верска омраза, по което има 14 обвиняеми, е насрочено за 25 февруари в...

Делото ще се гледа по общия ред, тъй като само двама от 14-те обвиняеми са поискали съкратен съдебен процес. Предстои прочит на обвинителния акт, който е от 164 страници.

Адвокатите поискаха време, за да се запознаят със съдържанието на книгата "Вероотстъпничество", едно от основните конфискувани доказателства. Книгата е забранена не само в европейските страни, но и в Турция. "Смятате ли, че аз като адвокат мога да участвам в процес, в който за книга се твърди, че съдържа еди какво си, преразказват ми я експерти, пък аз не съм я чел. И моите клиенти, и аз не сме я чели тази книга и не е била предоставена", казаха от защитата.

Единствената жена сред подсъдимите Александрина Ангелова, която е ушила знамето на "Ислямска държава", е поискала чрез адвоката си делото да се гледа по съкратената процедура. "Това не значи, че се признава за виновна, а означава, че събраните доказателства могат да се инкорпорират в присъдата на съда".

Не на това мнение е соченият за ръководител на ислямското движение у нас Ахмед Муса Ахмед. Съпругата му каза: "Не е виновен той. Виновни сме, че сме мюсюлмани ли?"

Б.Димитров: Опасността от радикалния ислям идва повече от циганите, не толкова от българските мюсюлмани

Османската империя беше държава на една идеология - на исляма. Днешните управители на Турция - Давутоглу и Ердоган искат нещо далеч по-...

Прокурор Нели Попова прогнозира труден съдебен процес. "Има тайни свидетели, шест човека, много над 30 тома. Имаме достатъчно доказателства. Австрийските документи ще ги внесем допълнително. Имаме отговор от прокуратурата в Грац. Ще внесем тази международна поръчка в хода на съдебното заседание. Тя съдържа връзката на структурата на Ахмед с тази в Линц и в Кьолн", каза Попопова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com