X
 
 

В крайна сметка Пазарджик обяви бедствено положение заради боклука

2668 2
В крайна сметка Пазарджик обяви бедствено положение заради боклука
Снимка: iStock/Guliver
Точно в този момент, 17:00 часа, община Пазарджик е в частично бедствено положение. То ще продължи до 17:00 часа на 5 януари (петък) догодина. Това стана ясно от думите на зам.-кметът на Пазарджик Петър Петров, който уточни, че е издадена кметска заповед.

Причината за обявяването на бедственото положение е затварянето на действащото общинско сметище след 31 декември и невъзможността в срок да бъде сключен договор с оператор за експлоатация, мониторинг и поддръжка на новото регионално депо, поради обжалване на решението за избор на изпълнител.

Няма да обявяват криза за боклука в област Пазарджик...засега

На този етап няма да се обявява частично бедствено положение в област Пазарджик. Не съществуват законови пречки от 1 януари 2018 г. ре...

Решението е леко изненадващо, след като вчера, 29 декември, областната администрация в Пазарджик съобщи, че няма да бъде обявявано частично бедствено положение. От изказване на кмета на Пазарджик Тодор Попов стана ясно обаче, че с извънредното положение ще може да се сключи договор с оператор за експлоатация, мониторинг и поддръжка на новото регионално сметище чрез пряко договаряне. Определеният по този начин изпълнител ще може да изпълнява дейността, докато трае процедурата по обжалване и не бъде получена възможност за сключване на договор с избрания чрез обществена поръчка оператор.

"След заседание на кризисния щаб са дадени становища. Мерките, които ще предприемем през това време са свързани с подписването на договор с юридическо лице, което ще извършва тази дейност в рамките на тези 7 дни. В момента се работи по създаването на организация за това", коментира Петров пред Радио "Фокус". Той уточни, че до 31 декември ще се извозват отпадъци на старото сметище, на 1 вероятно ще е почивен ден, а на 2 януари 2018 година първите коли ще отидат на новото регионално депо.

"Частичното бедствено положение ще отпадне в момента, в който се подпише договор с оператор за новото депо. Тази процедура се обжалва и не можем да подпишем такъв договор", коментира Петров.

Припомняме, че от 1 януари Кочериново, Рила, Бобошево, Симитли и Благоевград ще останат без сметища. Тази сутрин, пред Нова телевизия, екоминистърът Нено Димов припомни, че затварянето на депа е заради решение на ЕС и определи случващото се като "проблем на местната власт". До 10% от определени депа, които отговарят на европейските изисквания, ще бъдат ползвани от различни общини, докато решат проблемите си. Трябвало е да предприемат необходимите мерки, добави Димов, визирайки специално и думите на кмета на Благоевград Атанас Камбитов, който обясни, че сметище в града тепърва ще се строи - за срок от 233 дни.

Проблеми с боклука могат да изправят редица градове пред бедствено положение

Общини в Пазарджик и Благоевград може да обявят бедствено положение. Причината е, че всички стари сметища, които не отговарят на изискв...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Glagoabazubaduza 2 Glagoabazubaduza преди 1 година Профил на трол?
    А, искаха да приемат и двете разградски лъвчета, които спасиха Добро хрумване, и да ги убият бавно в клетка за кози. Гении са тези.
  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
    Не може да се оправи с боклука, обаче иска лъвове да има. Ще ги заселят на острова, вероятно.