Няма да обявяват криза за боклука в област Пазарджик...засега

2196
Няма да обявяват криза за боклука в област Пазарджик...засега
Снимка: Actualno.com

На този етап няма да се обявява частично бедствено положение в област Пазарджик. Не съществуват законови пречки от 1 януари 2018 г. регионалното депо за област Пазарджик да заработи.

Комплексното разрешително за експлоатацията му е издадено на 04.12.2017 г., За оператор е посочена община Пазарджик. Нейно е задължението да създаде организация за приемането на твърдите битови отпадъци от в регионалното сдружение. Това става ясно от прессъобщение на областната администрация.

Решението е взето днес на заседание на Областния щаб за защита при бедствия. Той бе свикан извънредно от областния управител Стефан Мирев по искане на членовете на Регионално сдружение за управление на отпадъците – Пазарджик, в което членуват 9 общини - Пазарджик, Батак, Белово, Брацигово, Велинград, Лесичово, Пещера, Ракитово и Септември.

„Становищата на общо деветте общински щаба за защита при бедствия, които заседаваха тази сутрин по мое настояване, са на този етап в съответните общини да не се обявява бедствено положение, а да се изчака 3 януари 2018 г., когато изтича срокът за обжалване на избора на оператор за новото депо пред Върховния административен съд“, заяви по време на заседанието областният управител Стефан Мирев.

По думите на директора на РИОСВ Пазарджик - Костадин Гешев, не съществуват законови пречки от 1 януари 2018 г. регионалното депо за област Пазарджик да заработи. Комплексното разрешително за експлоатация на новото регионално депо е издадено на 04.12.2017 г., като в него е посочена за оператор община Пазарджик. Нейно е задължението да създаде организация за приемането на твърдите битови отпадъци от в регионалното сдружение.

БЧК - Пазарджик осигурява безплатен обяд за нуждаещи се през цялата година

Целогодишна програма на БЧК - Пазарджик осигурява безплатен обяд за нуждаещи се. Това съобщи за Радио „Фокус“ - Пазарджик Ж...

Към момента фактическите обстоятелства и извършеният от Областния щаб анализ и оценка на ситуацията не предполагат обявяване на частично бедствено положение на територията на тези девет общини в област Пазарджик. В случай на промяна на ситуацията, областният и общинските щабовете ще заседават отново.

Сутринта областният управител Стефан Мирев заяви, че иска да види всяка една община какви мерки ще набележи сама да се справи с проблема или ще бъде необходимо той да обявяви частично бедствено положение, ако няколко общини решат, че няма да могат със създалата се ситуация.

Припомняме, че на 31 декември изтича срокът, в който трябва да бъдат затворени повече от сто стари депа за битови отпадъци, заради които Брюксел стартира наказателна процедура срещу България.

След това страната ни се ангажира да прекрати старите общински сметища, които не отговарят на изискванията. От екоминистерството обещаха, че няма да има проблем за общините, където все още се изграждат нови системи за отпадъците, сметта да се извозва в съседни общини.

Проблемът за деветте пазаржишки общини възникна заради обжалване в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) на резултата от обществена поръчка с предмет „Избор на оператор за експлоатация, мониторинг и поддръжка на Регионално депо за неопасни отпадъци - Пазарджик, Клетка І и съпътстваща инфраструктура“. Прогнозната стойност на поръчката бе 6 965 417 лв. без ДДС.

4 граждански брака са сключени в затвора в Пазарджик

4 граждански брака са сключени в затвора в Пазарджикпрез 2017 година, съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик Пенка Попче...

На 12 септември т.г. зам.-кметът на Пазарджик е издал заповед , с която определя консорциум „РД – Пазарджик 2017“ за оператор на сметището. В него участват две фирми: „Комуналефект Сервиз“ ЕООД – Русе, и „Ес Ер Технолоджис“ ООД – София.

Поръчката обаче е обжалвана пред КЗК от класираното на второ място в конкурса ДЗЗД „Регионално депо – Пазарджик 2017“. В него участват пет дружества: „Център за рециклиране“ ЕООД – София, „Ресурс фонд“ ООД – София, „Папир БГ“ ООД – Пловдив, „Имо 274“ ЕООД – София, и „Скок – С“ ЕООД – Пловдив.

Със свое решение от 7 декември КЗК отхвърля жалбата на втория в класирането като неоснователна. Възлага на ДЗЗД-то да плати разноски от 200 лева на община Пазарджик. Според КЗК процедурата е проведена законосъобразно.

Решението й подлежи на обжалване пред ВАС в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. Този срок изтича на 3 януари, стана ясно днес от изявление на областния управител. Ако тогава няма обжалване, договорът с избрания изпълнител може да се сключи и до криза с боклука няма да се стигне.

Според запознати е можело да не се стига и до днешните спешни заседания на общинските и областния кризисен щаб, ако кметът на Пазарджик се бе възползвал от чл. 205 от ЗОП, който дава възможност на възложителя да поиска от КЗК предварително изпълнение на решението му за определяне на изпълнител с цел да се осигури животът или здравето на гражданите, да се защитят особено важни държавни или обществени интереси.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com