Заради правен абсурд местната власт в Панагюрско отрича незаконна сеч на емблематично място

6308
Заради правен абсурд местната власт в Панагюрско отрича незаконна сеч на емблематично място
Снимка: Asmo Dei/Facebook

Сигнал за десетки отрязани дървета в Панагюрски колонии от неназован природолюбител с описанието "Великденски погром" възмути много хора.

"Дворът на емблематичната за селището вила на Вергил Димов бе жестоко осакатен. Цял ред от прекрасни стогодишни ели и смърчове по края на мястото бяха повалени. Това бяха двайсетина съвършено здрави дървета оформящи най-романтичната част на курорта. Уникалната за колониите и изобщо арка от елхи бе също наполовина изсечена.

Какво кощунство! При това извършено без собствениците да са предупредени. Вместо да направят вилата с двора културен паметник заради уникалните си архитектура и насаждения, ако не за ролята на собственика ѝ за изграждането на колониите, панагюрци я съсипаха и оскверниха. Надявам се срамът да не е единственото им наказание“, бе посочил заинтересованият от сечта, която е определена от него като несъмнено незаконна и извършена при превишени пълномощия. Внушава съмнение за мълчаливо съучастие на кмета на Панагюрски колонии Петко Стоев. Че едва ли не му се плаща да бъде в неведение".

За да изясни случая, Actualno.com се свърза както с кмета на селището Петко Стоев, така и с кмета на Панагюрище Никола Белишки.

"Аз се интересувах по въпроса и установих, че сечта не е незаконна. Не е приятна като действие, но не е незаконна. На изсичането на дървета винаги се гледа с критично око и е правилно. Аз съм проверил нещата, но няма нередности. Сечта е извършена от г-н Хаинов с разрешение на общината. Отсечени са стари борове, които влизат в парцела му. Той смята там да прави вила и трябва да се махнат, за да може да осъществи строежа. Говорих със собственика и той каза, че са му разрешили да отсече даже повече дървета, но той е сметнал, че не е необходимо. А тези, които е отсякъл, просто са му пречели за строителството и е бил принуден да ги премахне", каза Стоев.

Повече разяснения по въпросите с отсечените дървета и урегулацията на особеното селище Панагюрски колонии даде кметът на общината Никола Белишки. Той каза, че селището е новообразувано и няма землище. Той потвърди за разрешението да се отсекат въпросните дървета. Беше ходил на място да провери дали всичко е направено така, както трябва.

Кметът поясни, че що се касае до Вергил Димов – цялата улица, която е там, е назована на негово име. Имотът, в който са отсечени дърветата, не е на негови наследници, не е дворът на тази вида "Не трябва да се кощунства с името му", посочи Белишки. А Вергил Димов е инициаторът за създаването на колониите, където са били пращани ученици на лагери.

Как се е стигнало до ситуацията с отсечените дървета, г-н Белишки?

Трябва да направя едно пояснение преди това. Някога за изградените постройки стопаните им получават суперфикция през 1934 година за Отстъпено право на строеж (ОПС) на вила с парцели, които нямат регулирани граници. Платили са си да кажем 100 квадрата ОПС в далечната 1934 година. От там всеки започва произволно си загражда 1-2 дка имоти. И казва: "Това е мое". През 2004 година общината започва да парцелира, за да установи границите около всяка една вилна постройка. Собствениците на тези суперфикции обжалват този нов Подробен устройствен план (ПУП). Стига се до решение на Пазарджишкия окръжен съд да им се върнат границите от 34-та година.

А конкретно за този участък?

Сега, конкретно за този участък, в който е извършена сечта. Пред мен е и скицата, и планът на Панагюрски колонии, който вече е съобразен с даденото решение, влязъл е в сила със заповед на тогавашния кмет г-н Гергинеков от 22 февруари 2008 година. Там точно и ясно са очертани застроителните граници. Което означава, че там може да се строи. И там трябва да бъде почистено от наличната дървесина. Общината е дала ОПС в този парцел. Имало е процедура, която е проведена съвсем надлежно, има сключен договор с ползвателите през февруари месец. В момента те започват строителство и съответно, за да могат да строят, почистват тези дървета от обекта. Това е ПУП, който е влязъл в сила през 2008 година. Той е бил реализиран на база на решението на Окръжния съд в Пазарджик от 2004 година.

Чий е имотът?

Той е общински и община Панагюрище е продала отстъпено право на строеж на Стайко Дойков и Росица Хаинова. Историята е много интересна, защото по скица ги има виличките, разположени на тази площ. Съвсем естествено е желанието на тези хора, защото те искат като дойдат от Пловдив, София или някъде другаде, да им е тихо, кротко, да са в гората и никой да не ги притеснява. Само, че общината има ангажимент да поддържа тези територии. И забележете, почти никой от тях не си е закупил терена. Разбирате ли за какво става въпрос? Защото, ако ние искаме да изградим качествена инфраструктура, трябва да имаме някакви постъпления. А как може да се получат те - като се реализират продажби на тези общински имоти. Само че няма никаква законова форма. Няма закон, нито подзаконов нормативен документ, с който аз да задължа някой от собствениците на вили да закупи този терен. А те реално ги заграждат. И казват: "Ние сме го оградили само с храсти, то е лека преграда". А ако приложим същото като на св. Константин над Пещера или Цигов чарк - вилите там бяха толкова нагъсто, че между тях няма огради. Тук ето как е - плащаш 100 квадрата отстъпено право на строеж и ползваш декар и половина площ, която е чисто общинска. На практика обаче общината не може да ги ползва, те се ползват от определени лица.

А с решение на Общинския съвет не може ли да ги обособите и да ги обявите за продажба?

Не може, защото като искаме да им разделим парцела, се позовават на решението на Окръжния съд. На скицата с червен пунктир са дадени застроителните граници. И не бива да се излиза от този контур. Където и да се сложи вила, после няма законово основание да разделим този парцел. Няма правно основание, на което да кажем: "Оставяме 700 квадрата на един носител на ОПС, а другите 700 квадрата ще ги ги продадем". Те затова са обжалвали ПУП-а, който общината е изработила, за да си запазят начертаните от тях граници през 34-та година. Собствениците на тези вили отдавна са излезли навън. Имаше хора из БТК, НЕК и са си ползвали позициите.

Тоест, общината е в тупик спрямо тази територия?

Точно в тупик сме. Ние затова от три години назад действаме по различен начин. Не определяме за продажба отстъпено право на строеж, а петно от 600-700 квадрата и казваме: "Ето, това място е за продажба!". Като дойде желаещият, си купува цялото петно и вътре се разпорежда както иска.

Общ устройствен план (ОУП) на общината имате ли?

Имаме. Общ устройствен план имаме на общинския център, приет от Общинския съвет. В момента се изготвя и по отделните населени места.

А самият ОУП не определя ли регулация, която да ви улесни с тази територия?

Това не може да стане с ОУП, защото той определя само зоните, а вече ПУП-овете, които са на следващ етап, определят регулационните граници. И пак ще влезем в съдебна битка с тези хора, защото ако доскоро са били по един или двама наследници, сега вече те имат синове и дъщери, а даже и внуци. И колкото е по-голям имотът, толкова по-добре за тях, защото те вътре може да искат да застрояват. Единственото, което законът позволява в такъв обособен парцел, е, че ако вътре има законно построена сграда, тогава собственикът може без търг и конкурс да закупи терена на цена, определена от лицензиран оценител. Но никой от тях не иска да го купи.

Защо?

При декар и половина площ на средна цена 50 лв./кв. метър нали се сещате кой ще поиска да я купи при положение, че я ползва на ръба на закона?! Нито общината може да се намеси, нито е негова по закон, но той я стопанисва без да плаща.

Вие изглежда сте се сблъскали челно с абсурда ОПС, защото такова "животно“ като ОПС в други държави няма?

Да. Затова става така. Още повече, че там, където парцелът е малък, няма инвеститорски интерес. Не е лесно и трябва да се помисли, тъй като това е проблем не само за Община Панагюрище. И особено там, където става апетитно. Защото, както казах, през 34-та година получават тези суперфикции, през 63-та година започва разработването на рудник "Медет". До 87-ма година, когато "Медет" спира да работи, няма абсолютно никакъв интерес. Тези вили бяха западнали, смачкани. След като спря мината и стана тихо, привлекателно и спокойно, интересът се появи. Но пък не може тези зони за рекреация да бъдат само на един или двама души, защото някога си имал възможност да бъдеш близко до върховете, могъл си да заградиш два декара място и да не го платиш. Ние точно под тях оправяме улици, улично осветление. Мен много ме съмнява, че там изобщо плащат данъци. Мисля, че плащат само такса смет. Защото по Закона за общинската собственост сграда с под 1680 лева данъчна оценка на имота е освободена. Постъпленията са никакви.

А с бъдещите ПУП-ове, които ще направите след ОУП ще може ли да ги регулирате все пак?

Дълбоко се съмнявам, защото тези хора ще се позоват на решението на Пазарджишкия окръжен съд. А мисля, че процедурата е стигнала до ВАС и спрямо който и да се направи регулация, ще се позове на тези решения и ще ги обжалва.

Проблемът изглежда не е толкова с тези отсечени дървета, а с невъзможността да урегулирате тази територия?

По същество с тези дървета няма проблем. Те са премахнати с разрешение. Проблемът специално при тези хора с имоти от декар-два е, че когато дървесината им пречи, е моя, а става тяхна, когато някой на тях започне да им пречи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПАЗАРДЖИК:

Община Пазарджик обяви 2 май за неучебен ден

Община Пазарджик ще раздава цветя и фиданки срещу отпадъци на 20 април

В Пазарджик вече ще се обучават и акушерки и лекарски асистенти

Богата програма на традиционния събор на Црънча за Гергьовден

Петър Куленски на среща с Пламен Димитров: Достойното заплащане на труда е от първостепенно значение

Започва акция срещу неправилното паркиране в Пазарджик

Община Пазарджик отстранява незаконен бетонов фундамент на "Острова"

Община Пазарджик обнови детски площадки

Кметът на Пазарджик поздрави ромите за техния празник

Паталеница не иска кариера за добив на строителни материали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com