X
 
 

Нено Димов ли е виновен за източването на язовир "Студена"?

6220 2
Нено Димов ли е виновен за източването на язовир "Студена"?
Снимка: Actualno.com
За източването на язовир "Студена" е виновен министърът на околната среда и водите, защото язовирът се източва с месечен график, който той утвърждава по заявка на ВиК-Перник, смята Асен Личев, бивш директор на дирекция "Управление на водите" в МОСВ.

Съгласно Закона на водите за предоставяне на питейна вода в населените места е отговорен министърът на регионалното благоустройство, а водопреносната мрежа е собственост на общините, каза пред bTV Личев.

Експерт: Яз. "Студена" е източен безогледно

Шефът на ВиК и министърът на регионалното развитие и благоустройството - ресорният зам.-министър - това са лицата, отговорни за водната...

Намаляващото количество вода в язовира предизвика воден режим в Перник и скандал, доведе до уволнението на шефа на ВиК-Перник инж. Иван Витанов.

Търсенето на вода от алтернативни водоизточници засега е неуспешно.

"Има връзка между магистралите и режима на водата. Унищоженията на естествения язовир на река Вит отложенията – валуни, чакъл, пясък на коритото, които задържат водата, когато вали дъжд. А тази вода отива към Плевен, който сега е изправен пред режим на водата", обясни Личев.

"2016 г. се направи изменени на закона за водите, където категорично се забрани добивът на инертни материали от речните русла на територията на страната, с изключение на добива на инертни материали от река Дунав. Това и в момента е забранено.

Не само Перник, а цялата община ще е с воден режим, засега парното не е под заплаха

Проблемът с язовир "Студена" е бил подценен от ръководството на ВиК, защото е имало прогнози още от началото на година, че валежите ням...

Областните управители трябваше да организират почистване на руслата на реките, но без да се нарушава руслото на реката и терасите", категоричен е бившият шеф на дирекция "Управление на водите" в МОСВ.

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 2 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
    Щом той е министър и има такъв проблем, кой да е виновен, чистачката му ли?
  • ВБЕСЕНА 1 ВБЕСЕНА преди 2 седмици Профил на трол?
    На всички нива в държавата се вихрят тотално безхаберие, некомпетентност и незаинтересованост. Калинка до Калинката, мърляч до мърляча.
Последно в Актуално