X
 
 

Нено Димов призна за неправомерно точене на язовир "Студена"

2627 2
Нено Димов призна за неправомерно точене на язовир "Студена"
Снимка: БГНЕС
Има неправомерно отклоняване на вода де факто от язовир "Студена" към Радомир - през помпена станция "Крапец", като вода може да стане само при аварийна ситуация, но такава ситуация не е обявявана от Перник, "доколкото си спомням от 2-3 години". Това призна екоминистърът Нено Димов, след като областният управител на Перник Ирена Соколова де факто го потвърди в края на миналата седмица.

По думите на Димов, той пратил проверка експерти от Басейнова дирекция от Пловдив (Източнобеломорска дирекция). Установено е, че от "Крапец" има отклонение от вода, но тепърва ще се види какъв обем е източен. Ще се правят анализи на база количеството изразходван ток какво количество вода е препомпвано. Освен това, липсвал така да се каже "водомерът" (разходомерното устройство), а вече са сложени пломби, като преди това имало лепенки за тръбата към "Стомана Перник". От 20-ти ноември нямало разходомерно устройство, защото, "ако правилно си спомням", договорът изтекъл и „не можем да следим какво количество” (вода) отива към Радомир, поясни Димов пред bTV. И отрече да е давал разрешение за отклоняване на вода към Радомир. Но от юли насам, точно както показа моделът на д-р Евгения Сарафова, цитиран в началото на текста, язовир "Студена" е намалял драстично - от 10,6 млн. куб. метра на 2,084 млн. куб. метра през декември - липса, която също не беше коментирана от Димов.

Ще струва ли поста на областния управител водната криза в Перник?

Заради водната криза в Перник областният управител Ирена Соколова се очаква да бъде отстранена. По неофициална информация на "Дневник" ...

Ралица Кукова, експерт от Басейнова дирекция, показа пломбата, която всъщност е спряла пренасочването на водата от "Врелото" към Радомир. Тя обаче не можа да каже дали помпена "Крапец" е работила във време, в което не е трябвало да работи.

Екоминистърът не можа да обясни и дали някой се е разписвал за аварийно ползване на вода, предназначена за язовир "Студена", но също каза, че вероятно ще има сигнал до прокуратурата.

Казаното от Димов кореспондира и с разкрития на "Биволъ" за случващото се – вижте подробности в този материал!

На директен въпрос дали носи отговорност за случилото се с язовир „Студена”, Нено Димов пренасочи към ВиК Перник. "Ние не можем да знаем по какъв начин те организират водоснабдяването", заяви министърът, който добави, че имало още 25 източника на вода за Перник.

Костов: Борисов няма на кого да се довери

"Социалните теми в дневния ред на страната са 3 – правосъдието и върховенството на закона, секторът на социално министерство, къд...

Край Дупница, край Антоново и край Сливен - това са другите места, където е заострено вниманието с водата, поясни Димов. Там язовирите са с 30-35% запълняемост, като той побърза да каже, че проблеми няма да има. Димов обаче е направил срещи с местните власти, за да има надзор не само от местните ВиК. Той поиска и да има законодателни промени, за да не се ползва питейна вода и за промишлени нужди.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 2 Анонимен преди 4 дена Профил на трол?
    Ненко - доста грешки ти се натрупаха. Май е време да си хващаш чантичка и направо в затвора. Дано си носиш сапунче.
  • Анонимен 1 Анонимен преди 4 дена Профил на трол?
    НенУУУ, некадърника НенУУУ пак изцапа калеврите .