X
 
 

Областният управител на Перник подава сигнал в прокуратурата за източване на язовир "Студена"

1748 0
Областният управител на Перник подава сигнал в прокуратурата за източване на язовир "Студена"
Снимка: Община Перник
Областният управител на Перник Ирена Соколова заедно с експерти, инженери, спелеолози и специалисти по ВиК установиха неправомерно отклоняване на огромни водни количества от водосборния район на язовир Студена. Това заяви тя по време на обществен експертен съвет, на който покани да присъстват и протестиращите - на база проверки на терен през последните 10 дни.

Соколова казва, че преди три дни видяла бентовете за отклоняване на цялата вода от един от основните водоизточници при маловодие с тръба, отвеждаща към помпена станция. Още на следващия ден (на 28 ноември 2019 г.) се установява увеличение на дебита към язовир Студена с 418 литра в секунда, при само 44 литра в секунда на 27 ноември. В същото време се установява, че помпената станция не работи. "Ако някой си е позволил да отклонява водни запаси в този период на безводие, трябва да понесе своята отговорност. Веднага подавам сигнал в прокуратурата", обяви Соколова. Тя допълни, че с неин подпис не може да се източи или напълни язовир Студена.

Нов протест в Перник заради водната криза, с искане за нова оставка

Перничани се събират на втори протест заради водната криза днес, 29 ноември, предаде БГНЕС. Заради драстичния спад на обема на язовир ...

Припомняме, че носителят на стипендията "За жените в науката 2019" д-р Евгения Сарафова каза само преди седмица, че чрез динамична сателитна визуализация е установила рязко намаление на язовира от края на юли. Заключенията по сателитните данни можете да видите ТУК!

План за действие

Областният управител, хидролози, геолози и ВиК инженери са намерили решение с въвеждане на допълнителни водоизточници към язовир Студена. Атанас Русев, инженер и спелеолог, обясни по време на обществения експертен съвет, че е подготвен комплексен план, който е входиран в Областна администрация - Перник и ще бъде въведен незабавно в действие със съдействието на МРРБ. С разработения план в много кратки срокове, по-малко от месец във водосбора на язовира ще постъпват количества вода, които надвишават ежедневното потребление.

"Софийска вода" с екипа на Атанас Русев днес са взели проби от водоизточниците за установяване на физико-химични и микробиологични показатели.

Перник иска стотици литри минерална вода от държавата

Във връзка с обявения на 18 ноември воден режим, община Перник води разговори с държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запа...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители