Община Плевен стартира проучване за подмяна на старите печки

1864
Община Плевен стартира проучване за подмяна на старите печки
Снимка: Thinkstock

С писмо от Ръководителя на Управляващия орган на Програма „Околна среда” 2021-2027 г. Община Плевен беше информирана, че е бенефициент през новия програмен период по Приоритет 5 „Въздух” по мерките, свързани с подмяната на топлоуреди на твърдо гориво с екологични алтернативи с работно заглавие „За по-чист въздух”. Процедурата „За по-чист въздух” се финансира от Европейския съюз и националния бюджет на Република България и има за цел да намали въздействието на домакинствата, използващи твърдо гориво, върху качеството на атмосферния въздух и така да бъде редуцирано количеството на фини прахови частици.

В тази връзка Община Плевен започва проучване за нагласите на домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища, за безплатна подмяна на топлоуреди на твърдо гориво с екологични алтернативни форми за отопление. Резултатите от него ще предоставят актуална информация за това дали и при какви условия гражданите биха заменили отоплителните си устройства и с каква форма на отопление, в съответствие с планираната процедура „За по-чист въздух“.

За набиране на информация ще бъде проведено пряко стандартизирано интервю в домакинства от град Плевен и кметствата Славяново, Беглеж, Брестовец, Бръшляница, Буковлък, Гривица, Дисевица, Коиловци, Опанец, Търнене и Ясен. Общият размер на извадката е 1000 души, представители на целевата група. Проучването ще стартира от 15 ноември 2022 г. То ще бъде извършено от изследователската компания „ЕСТАТ” ЕООД, с която Община Плевен има сключен договор като част от подготовката за кандидатстване по програмата.

Мярката за подмяна на отоплителните уреди на твърдо гориво е ключова по отношение на намаляването на емисиите от фини прахови частици. Това е първото мащабно действие, в което хората от община Плевен трябва да се включат и да вземат отношение по чистотата на атмосферния въздух. Екологичните ползи на проекта са много и неговото реализиране ще спомогне община Плевен да се превърне в по-чисто и добро място за живеене. Дейностите предвиждат безплатна подмяна на отоплителните устройства на домакинствата, които използват уреди с твърди горива, с екологични алтернативни форми за отопление.Получатели на помощта са хора, които живеят на територията на община Плевен и използват топлоуреди на твърдо гориво (дърва и въглища). Допустимите екологични алтернативни топлоуреди са климатици клас А, термопомпи, котли и камини на пелети или дървен чипс. За разлика от предишния програмен период газифициране не е допустимо, както и финансирането на печки на дърва, отговарящи на Директивата за екодизайн.

Община Плевен призовава гражданите за съдействие при попълване на въпросника. Проучването ще подпомогне усилията на общинското ръководство да продължи да работи за подобряване на качеството на атмосферния въздух чрез включване в програмата за подмяна на отоплителните уреди на дърва и въглища с енергоспестяващи и екологосъобразни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛЕВЕН:

Връчиха бюджетите за делегирани от държавата дейности на детски градини, училищата и образователни структури в община Плевен

Заместник-министър Елка Налбантова проведе работни срещи с ръководството на община Плевен и на социални услуги

Христо Херувимов е новият началник на отдел „Екология“ в община Плевен

С около 1 млн. лв. повече са внесените до момента данъци и такси в община Плевен

Община Плевен подписа договор за техническа помощ за инвестиции в Зоопарк „Кайлъка“

Община Плевен открива процедура за избор на членове на Съвета на децата

Община Плевен проучва възможността да се ползва непитейна вода за захранване на Каскадата

Община Плевен подписа с МРРБ първите споразумения за финансиране на общински инфраструктурни проекти

Непълнолетни стреляха с пистолет по коли и апартаменти в Плевен

Две сгради от Плевен са подали документи за втория етап на програмата за саниране, срокът за кандидатстване е удължен до 28 март

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Плевен