Плевен се връща към далаверите: Опасения и предупреждение от настоящия кмет

15348
Плевен се връща към далаверите: Опасения и предупреждение от настоящия кмет
Снимка: Община Плевен

Настоящият кмет на Плевен Георг Спартански, който ще се бори за преизбиране на балотажа на 5 ноември, е подал сигнал до прокуратурата в града и очаква да се направи проверка за упражняване на корпоративен вот в плевенско лечебно заведение.

Втори сигнал Спартански е подал до Висшия съдебен съвет - относно поведението на един от кандидатите за кмет, което той определи като "морално укоримо, съгласно етичния кодекс на магистрата".

Спартански, който е издигнат от инициативен комитет, даде пресконференция на 2 ноември, на която предупреди, че се прави опит за връщане на модел на управление, от който плевенчани преди години вече са се отказали.

Спартански спечели 18.38% подкрепа на първия тур на местните избори (7833 гласа), като зае второто място след кандидата на ГЕРБ Валентин Христов – 19.44% (8288 гласа).

Още: Георг Спартански: Без добре стимулирани учители е невъзможно да се очакват добри резултати

Опасения за връщане на порочен модел

„Има два начина да продължим през следващите 4 години. Има двама кандидати на балотажа – единият, представител на политическа партия ГЕРБ, и вторият съм аз, като независим кандидат. Не коментирам личността и професионалните качества на д-р Валентин Христов – той се ползва с добро име в обществото и има доказани професионални качества като лекар. Моите опасения са, че хората, които стоят зад него – не толкова цялата партия ГЕРБ, а определени нейни местни представители – искат да върнат модела на управление, от който гражданите категорично се отказаха преди 8 години, когато един друг лекар, също с добра професионална характеристика, но абсолютно неподготвен за упражняване правомощията си по закона за местното самоуправление и другите специални закони, беше използван за параван за обслужване на лични или групови и корпоративни интереси, които нямат нищо общо с общинските“, каза Георг Спартански.

Спартански иска от следващия кмет, който и да е той, да потвърди пълен ангажимент за 4 години – по 24 часа на ден, 12 месеца в годината - да служи на интересите на хората и да изпълнява задълженията си по закон. Притесненията на кмета на Плевен са, че един добър специалист с добро професионално име ще бъде използван като "параван за чужди намерения и интереси, свързани с материални цели и желания".

„Имам информация, че вече са разпределени отделни длъжности – заместник-кметове, началници на отдели, притежание на общински фирми“, заяви пред журналисти Спартански.

Снимка: Actualno.com

По думите му - българите очакват управление на съгласие, управление на приоритети и по един модерен демократичен начин, защото политиката е умение да се постигат мнозинства на базата на принципи. "В този смисъл всички ние, участници на местно и централно ниво, имаме своята отговорност за пониженото доверие на избирателя и двойно по-голяма е тя на тези местни избори, за да можем да върнем поне частично доверието на хората“, коментира той по повод ниската избирателна активност на местния вот.

Според него, на фона на различни кризи и напрежение в света и България, в Плевен изборите също показаха абсолютното разделение на хората, защото от 22 коалиционни или партийни листи за участие в изборите за общински съветници 12 ще имат представители в местния парламент. Това изисква базово съгласие между представителите на всички слоеве в обществото за намиране на общи консенсусни решения за бъдещото развитие на общината, каза той.

“С всичките постижения, недостатъци и грешки, аз съм бил на общественото внимание повече от две десетилетия. Твърдя, че съм работил честно според силите, знанията и възможностите си, за развитието на град Плевен. Непредубедените граждани, отчитайки пропуските, могат да видят и големите, значителни неща, които бяха извършени в продължение на два мандата. Неслучайно съм избрал за мото на моята работа, не само на моята кампания, да работиш със сърце за Плевен и с Плевен в сърцето“, завърши Георг Спартански.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛЕВЕН:

Лазарки от ДГ „Иглика“ наричаха за здраве и берекет в община Плевен

Най-добрите ученици по астрономия от цялата страна ще мерят сили в Плевен на Национална олимпиада

Крум и Виктория - плевенски деца, олимпийци на световно ниво по природни науки

Доброволци с нова акция за облагородяване на зоопарк „Кайлъка“ - чистиха и боядисваха клетки, смениха стари табели с нови

Плевен посреща Великден с разнообразна програма

Д-р Валентин Христов приветства участниците в Републиканския турнир по стрелба за служители на МВР „Величко Величков“

След скандал: Момиче намушка жена в Плевенско

Кметът на Плевен и четвъртокласници от ОУ „Св. Климент Охридски” се включиха в „Походът на книгите“

Кметът на Плевен обявява 2 и 15 май за неучебни дни

Започна кампания за облагородяване на зоопарк „Кайлъка“ в Плевен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Плевен