Балабановата къща в Пловдив вече е достъпна за хора с увреждания

953
Балабановата къща в Пловдив вече е достъпна за хора с увреждания
Снимка: Actualno.com / Елин Андреев

На прага на откриването на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 всички културни и туристически забележителности се подготвят усилено за увеличения интерес, който се очаква. В тази връзка в Балабановата къща вече съществува уникален робот, предоставящ улеснен достъп до сградата за хора с опорно-двигателни проблеми.

Общински институт „Старинен Пловдив“ печели два проекта към Агенцията за хора с увреждания. По единия от тях музеят вече разполага с робота, който позволява хората с увреждания лесно и безпрепятствено да разглеждат сградата. Влизането се осъществява през задния вход, като за целта има изградена и рампа. Роботът работи с всички видове инвалидни колички, като въпреки това Балабановата къща разполага и със своя собствена количка. По втория проект в музея е изградена тоалетна с рампа за инвалиди. Тук няма стъпала и придвижването е значително по-лесно за хората с увреждания.

Балабановата къща е една от най-красивите в Стария град на Пловдив. Построена е в началото на 19 век от Хаджи Панайот Лампша, българин, родом от Пловдив. Бил е богат търговец и лихвар. Според Любен Каравелов хаджи Панайот е един от най-именитите пловдивски търговци от средата на XIX век. Къщата е имала трима собственици. Последният от тях е бил  търговецът Лука Балабанов, чието име носи и до днес. Размерите й са внушителни – застроена на площ от 546 квадратни метра, тя е построена по подобие на богатите къщи от крайбрежието на Босфора в околностите на Цариград. Къщата има незавидната съдба да бъде съборена до основи през 30-те години. Благодарение на дългогодишната работа на арх. Христо Пеев, най- изявеният изследовател на пловдивската възрожденска къща, домът на Хаджи Лампша е възстановен през 70-те години на ХХ в. по фотографии и скици под ръководството на известни пловдивски архитекти.

Днес в къщата на първия етаж е представена постоянна експозиция на съвременно българско изкуство. Вторият етаж, служил за посрещане на гости, обзаведен и сега в градски възрожденски бит, е една от най-популярните камерни сцени в града за културни събития - театрални спектакли, концерти, изложби, литературни премиери, срещи с едни от изявените творци на страната, както и делови срещи. От тук тръгва Международният фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща”, който вече в продължение на няколко години оживява пространството на къщата с пролетното си и есенно издание.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com