Д-р Димитър Тасков оперира първите пациенти с новия 3D лазер в Пловдив

29870
Д-р Димитър Тасков оперира първите пациенти с новия 3D лазер в Пловдив

Първите лазерни операции на перде (катаракта) в Пловдив вече са факт. Екипът на д-р Димитър Тасков оперира шестима пациенти по съвършено нов метод – чрез фемтосекунден лазер. Операциите са възможни благодарение на 3D-лазера Alcon LenSx® . Това е апарат от последно поколение и е единственият в Южна България, инсталиран в Очна клиника „Луксор“ – Пловдив. 

Оперираните са две жени и четирима мъже, на възраст от 40 до 70 години.  Резултатите при всички са отлични, като веднага след операцията пациентите са споделили, че зрението им е в пъти по-добро, отколкото е било преди това.

Швайнщайгер отново на операционната маса

Футболистът на „Байерн Мюнхен” и националния отбор на Германия, Бастиан Швайнщайгер, отново трябва да оперира глезена си. Т...

Катарактата представлява помътняване на естествената човешка леща, което води до загуба на зрение. Единственото лечение е операцията, при която естествената леща се замества с изкуствена. Операцията на перде чрез фемтосекунден лазер е най-новото постижение на офталмологичната наука. Компютър сканира окото на пациента в 3D изображение. После лазерът се центрира върху окото и за секунди прави разрезите, без хирургът въобще да го докосва. Той позволява осъществянето на най-важните етапи от оперативния процес с изключителна точност, като елиминира риска от човешка грешка.

„Най-важното при тази технология е, че тя е много по-щадяща за пациента, но улеснява и хирурга“, сподели д-р Димитър Тасков. При всеки от пациентите операцията е продължила 10 минути.  Това е изключително важно за работещи и заети хора, защото те могат да се върнат към обичайните си занимания още на следващия ден. Изкуствените лещи, имплантирани и на шестимата, са от високотехнологичното поколение IQ (image quality, което в превод означава качествен, перфектен образ). Тези лещи имат защита от UV лъчите и вредната синя светлина и осигуряват прекрасно зрение.

Напоследък офталмолозите наблюдават „подмладяване“ на катарактата. Ако преди години тя се е появявала след 60-годишна възраст, сега се установява и при 50, дори при 40-годишни пациенти. „Особено при хора, които работят при повишена слънчева активност или в производства с радиационни излъчвания, има риск от преждевременно развитие на катаракта“, обясни д-р Димитър Тасков. Затова редовните прегледи при офталмолог са важни след навършване на 45-годишна възраст.

Първите симптоми на катаракта включват замъглено или размазано зрение, избледняване на цветовете, ярки отблясъци, чести смени на очилата или контактните лещи. Важно е да се знае, че операцията с фемтосекундния лазер е подходяща при първите стадии на катаракта. При по-тежките случаи, при узряло перде, тази технология не се прилага.  Всички операции, извършени досега с 3D лазера, са заснети и ще бъдат докладвани на научна конференция, която офталмолозите от клиника „Луксор“ планират да организират през април. Домакин на събитието ще бъде Пловдив. 

Шестима прогледнаха след операции на катаркта с 3D лазер в очна болница „Луксор“ в Пловдив

За първи път в Южна България в очна болница „Луксор“ в Пловдив бяха извършени шест операции на катаракта по най-иновативнат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com