Доц. Иван Соколов: Имаме възходящ тренд на трите изложби АГРА, ВИНАРИЯ И ФУДТЕХ

975
Доц. Иван Соколов: Имаме възходящ тренд на трите изложби АГРА, ВИНАРИЯ И ФУДТЕХ
Снимка: Международен панаир Пловдив

„Предстои най-значимото изложение за храни, земеделие и вино, което няма аналог в Югоизточна Европа. Международните изложби АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ 2024 ще покажат новостите и тенденциите в земеделието, лозаро-винарската индустрия и хранително-вкусовата промишленост", каза на пресконференцията преди старта на 9-ото изложение на мегафорума главният директор на Международен панаир Пловдив доц. д-р Иван Соколов. Трите специализирани изложби започнаха днес и ще покажат последните новости. „Имаме възходящ тренд на изложители, повишен е интересът и в трите изложби. Това е резултат от иновативните действия, които компаниите развиват и ще покажат, за да засилят конкуренцията и да превземат пазарните ниши. Около 600 са фирмите от 21 държави в изложбения център. В Палата 11 на Международен панаир Пловдив се провежда единственото в страната изложение на продукти за винопроизводство“, подчерта доц. д-р Иван Соколов.

„Тази година изложенията бележат ръст от 25%, което показва, че поредицата от кризи не е лишило от оптимизъм земеделските производители. Настоящият форум става средище между бизнеса и науката. Всички, които ще посетят изложението, ще си тръгнат с нови идеи", изтъкна министърът на земеделието и храните Кирил Вътев. Заедно с него в Пловдив пристигна министърът на земеделието на Република Косово, който връща визита в България. „Република Косово очаква да се активизираме в износа на храни, напитки, зърнени култури“, допълни Кирил Вътев и съобщи за подписан меморандум с колегата му в подкрепа на това.

В брифинга се включиха още Богомил Бонев – изпълнителен директор на Международен панаир Пловдив, доц. проф. д-р Виолета Божанова – председател на Селскостопанска академия, проф. д-р инж. Галин Иванов – ректор на Университета по хранителни технологии, инж. Красимир Коев – изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното, Николай Митев – председател на Асоциацията на производителите и вносителите на агротехника и технологии в България (АГРОТЕХ), Николай Флоров – СПП Експо/SPP Expo. На срещата с медиите присъства и международният бизнес консултант Ахмед Наср – представител на Общия съюз на търговските, индустриалните и земеделските камари, в който членуват 22 арабски държави.

„Производителите и търговците на земеделска техника, храни и технологии сме тук с по-големи площи, повече идеи и много изненади към всички наши гости. Това е изложението, което обединява сектора. Имаме страхотна конгресна програма и научни конференции. Това ще е поредният голям успех за АГРА", прогнозира Николай Митев – председател на Асоциацията на производителите и вносителите на агротехника и технологии в България. За трета година АГРОТЕХ е съорганизатор в провеждането на АГРА.

„Нашата изложба е фокусирана към добавянето на стойност към зърнопроизводството и семепроизводството. Всички зърнопроизводителите могат да се запознаят с определени системи за охлаждани и вентилация на зърното. За първи път се представят фирми от Турция, Великобритания, Германия и цяла Европа“, обясни и другият партньор на АГРА Николай Флоров – СПП Експо/SPP Expo.

„УХТ е съорганизатор в различните мероприятия на изложението. Тази година ще бъдат представени различни иновативни храни, напитки и технологии. В разработването на голям част от тях са участвали наши преподаватели. В Палата 8 ще бъдат представени и разработени от наши студенти продукти. УХТ участва активно в организирането и провеждането на международния конкурс за вино и високоалкохолни напитки „Златен ритон“", каза ректорът на Университета по хранителни технологии проф. д-р. инж. Галин Иванов.

„За 2023 година българските вина във всички международни конкурси са спечелили 127 златни медала“, каза по време на пресконференция инж. Красимир Коев – изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното. По думите му на територията на страната функционират 360 винарски предприятия, като 109 от тях са с чуждестранно участие. Площите с лозя в България са 60 000 хектара, като от тях 15 800 са със защитено наименование за произход. „Внесеното вино в България за 2023 година 11,266 млн. литра, което е 10 процента от общото продавано количество вино в страната“, съобщи Коев и допълни, че това не е заради рестрикции, а защото българското вино е по-добро.

Следващите пет дни Международен панаир Пловдив бъде средище за делови контакти, бизнес преговори и много приятни емоции за всички посетители.

Още: Илиана Йотова поздрави ръководството и екипа на Панаира за организацията "АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ" 2023

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Бум на кърлежите в Пловдив

Кметът на Пловдив Костадин Димитров откри обновени детски градини (СНИМКИ)

Зам.-кметът на Пловдив Пламен Панов откри конференция, посветена на “Зеления и устойчив спорт”

В центъра на Пловдив: Кола пропадна заради подпочвени води

Пловдив е домакин на Тепе Джамборе - първият по рода си спортно-културен маратон

Кметът на Пловдив посрещна шампионките от волейболен клуб „Марица“

Програма на община Пловдив за Великденските празници

Пиян шофьор прегази с джипа си жена на паркинг в Пловдив

Инцидент или насилие: Дете е със счупени зъби след посещение в детски център

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com