Един часовник отброява замразени обещания в Пловдив

5289
Един часовник отброява замразени обещания в Пловдив
Снимка: дамски клуб

Добра новина обходи пловдивските медии- в двора на катедралния храм "Успение Богородично" с благодарствен молебен и светена вода официално бе открит нов градски часовник. Той е изработен от ковано желязо от Георги Милчев, известен столичен часовникар и е дарение на дамския " Клуб Пловдив- Оптимист Интернешънъл". 

Чудесно е пловдивчани и гости на града да знаят колко е часът, когато се разхождат в Стария Пловдив, само дето новината буди известни смущения.

Подобен текст се появи в пловдивските медии през октомври 2015 година. Същият часовник, както установихме, трябваше да краси пл. "Стефан Стамболов" пред сградата на община Пловдив. Той беше закачен на един стълб за осветление, след което стълбът...се катурна и падна. Оказа се, че е вкопан само на 20 см дълбочина. Тогава майстор Милчев събра чарковете и работата с часовника замръзна като едно безвремие. За да се роди отново в петък четири години по- късно.

Оказва се, че за всичките тия четири години не е имало разрешение той да се поставя, макар и първоначалният опит да бе широко огласен. Сега вече има. Лично митрополит Николай го освети и е близко до ума, че смяната на кметския пост има пряка връзка с това чудо.

И като са започнали- да дават поред.

Поне две години вдовицата на големия пловдивски художник Димитър Киров Русалия Кирова ходи да пита в общината, причаква кмет и зам-кметове и получава един и същ отговор- ще я сложим. Става дума пак за дарение. Мозайка на Ди Киро на малкия площад, кръстен на негово име в Стария град.

Мястото е избрано отдавна, мозайката е готова, Жорж Трак ще я постави, общината и лев няма да даде за тоя подарък, но упоритият отказ на екипа на Иван Тотев- без да има ясни обяснения защо- си беше факт. Няма да е чудо, ако това се случи в скоро време.

Има и друго, за което досегашната кметска управа не си мръдна и малкия пръст, но обещаваше преди години. Част от Римския стадион, попаднала пред голяма сграда на Главната, бе възстановена и се оказа по-интересна от откритата. Там са били ложите на нотабилите, на тогавашната управа на Филипопол и там наистина има какво да се види.

Тази част от стадиона бе показана в интересната серия за Пловдив на Нешънъл Джеографик с водещ Драго Симеонов. Само дето тя на живо не може да се види, защото над нея има магазин и общината от поне три години обещава да измисли начин да се постигне достъп само за нея. Но как преговаря, не е ясно, тъй като само преди два месеца тогавашният зам.кмет по културата, а сега председател на Общинския съвет Александър Държиков, оказа се, не е и чувал за нея. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Кметът на Пловдив Костадин Димитров откри обновени детски градини (СНИМКИ)

Зам.-кметът на Пловдив Пламен Панов откри конференция, посветена на “Зеления и устойчив спорт”

В центъра на Пловдив: Кола пропадна заради подпочвени води

Пловдив е домакин на Тепе Джамборе - първият по рода си спортно-културен маратон

Кметът на Пловдив посрещна шампионките от волейболен клуб „Марица“

Програма на община Пловдив за Великденските празници

Пиян шофьор прегази с джипа си жена на паркинг в Пловдив

Инцидент или насилие: Дете е със счупени зъби след посещение в детски център

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com