Енергийното министерство успокоява жителите на Куртово Конаре

1238
Енергийното министерство успокоява жителите на Куртово Конаре
Снимка: БГНЕС

В случай, че до 27 декември тази година не постъпят документи от концесионера, удостоверяващи изпълнението на предписанията във връзка с решението по ОВОС, ще възникне основание за прекратяване на концесионния договор. Това обяви зам.-енергийният министър Жечо Станков на среща с протестиращи жители на пловдивското село Куртово Конаре.

Протестът беше заради кариерата до селото, която, според протестиращите, е дадена незаконно на концесия. Кариерата е на територията на защитената зона „Бесапарски ридове“ и причинява увреждания на здравето на жителите на с. Куртово Конаре и унищожаване на поминъка чрез земеделие в селото, което се слави с първокласни домати, чушки и ябълки, казват хората.

Организират протест срещу концесията на кариерата в Куртово Конаре

Подготвя се протест срещу концесията на кариерата в с. Куртово Конаре, който ще се проведе в София. Протестиращите се заканват да поиск...

През есента на миналата година Регионалната инспекция по околна среда и водите - Пловдив е издала на концесионера наказателно постановление за налагане на санкция заради запрашаване в района на кариерата, което е влязло в сила. "Жителите на Куртово Конаре трябва да бъдат спокойни, тъй като до момента няма постъпили документи", каза енергийният заместник-министър. По думите на Жечо Станков експертите на енергийното ведомство са реагирали на всеки един подаден сигнал и са извършили три извънредни проверки на място, на които са констатирани нарушения и са съставени наказателни актове. Министерството на енергетиката контролира да не бъде осъществяван добивен процес в находището“, категоричен бе заместник-министърът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com