Гафове в поръчката за ремонт на концертната зала в Пловдив я провалиха

1818
Гафове в поръчката за ремонт на концертната зала в Пловдив я провалиха
Снимка: Държавна опера - Пловдив

Многобройни гафове в документацията станаха причина да се провали обществената поръчка за основен ремонт и реконструкция на концертната зала в Пловдив. Прогнозната й стойност е малко над 10 млн. лв. без ДДС.

Поръчката с предмет "Основен ремонт и реконструкция на Концертна зала, като мултифункционална зала за симфонични концерти и сценични продукции, Държавна опера - Пловдив" бе обявена на 28-ми септември от Министерството на културата, а на 15-ти ноември трябваше да изтече крайният срок за подаване на оферти. До него обаче няма да се стигне, тъй като служебният министър проф. Велислав Минеков я прекрати.

Видно от мотивировката му причина за преустановяването й са допуснати множество объркващи изисквания към потенциалните кандидати, някои от тях взаимно изключващи се.

Още: Заделиха близо 10 милиона лева за ремонт на концертната зала в Пловдив

Допуснато е необосновано дублиране на позиции в части „Архитектура“ и „Сценична механизация – платформи“, което обърква участниците при попълването на количествено-стойностните сметки и изготвянето на ценовото предложение.

Постъпили са искания за разяснения от заинтересовани лица относно тези несъответствия. Възложителят е пояснил, че участниците следва да оферират единични цени единствено по позициите в част „Сценична механизация – Платформи“ за 4 платформи и конструкция за тях.

За същата позиция по част „Архитектура“ за „Метални и стоманени работи“: „Изработка, доставка и монтаж, съгласно Конструктивен проект, на метална носеща конструкция за сценична кутия, вкл. шнурбоден, сценичен портал и четири броя подвижни платформи“ е указано да не се остойностява.

По този начин, за да се отстрани допуснатото дублиране на посочената позиция са променени съществено първоначално обявените условия на поръчката.

Със същото разяснение е уточнено, че за позиция „Количествена сметка част „Сценична механизация - Платформи“ не следва да се оферират цени, защото описаните примерни референти изделия в тази позиция са посочени само за ориентир. Така се премахва възможността участникът да изпълни обществената поръчка чрез доставката на някоя от описаните в количествената сметка примерни референтни сценични платформи /изделия/, какъвто е бил първоначалният смисъл в документацията за участие.

На практика, посоченото разяснение съдържа неясни, противоречиви и взаимоизключващи се указания, които водят до съществена промяна на първоначално обявените условия за възлагане на обществената поръчка, е посочил министърът. 

Предстои основен ремонт на концертната зала в Стара Загора

Предстои основен ремонт на концертната зала в Стара Загора на стойност над 2,8 млн. лв. без ДДС. Местната администрация е обявила поръч...

С искане за разяснение са зададени въпроси и за начина на остойностяване на позиции: „Подемници за декори бр.9”, „Осветителен мост бр. 5“ и „Платформи бр.4“.

За тях е уточнено, че става въпрос за подзаглавия в количествената сметка по части: „Сценична механизация – чиги“, „Сценична механизация – осветителни мостове“ и „Сценична механизация – платформи“, които не следва да се остойностяват. Затова участниците следва да оферират цени само по заложените последващи позиции за всички необходими дейности за изработка, доставка и монтаж на подемниците.

По този начин отново е допусната съществена промяна на първоначално обявените условия в поръчката.

Министър Минеков е пояснил, че посочените нарушения при откриване на процедурата не могат да бъдат преодолени на този етап, защото с публикуването на последващо решение за изменение и допълнителна информация на 17-ти октомври е изчерпана предвидената законова възможност за еднократно изменение на условията на процедурата.

Въпрос за причините, довели до прекратяване на поръчката, е задал на министър Минеков депутатът доц. д-р Стефан Шилев от ГЕРБ-СДС. Той е попитал също и кога ще бъде обявена наново въпросната процедура.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Кметът на Пловдив Костадин Димитров откри обновени детски градини (СНИМКИ)

Зам.-кметът на Пловдив Пламен Панов откри конференция, посветена на “Зеления и устойчив спорт”

В центъра на Пловдив: Кола пропадна заради подпочвени води

Пловдив е домакин на Тепе Джамборе - първият по рода си спортно-културен маратон

Кметът на Пловдив посрещна шампионките от волейболен клуб „Марица“

Програма на община Пловдив за Великденските празници

Пиян шофьор прегази с джипа си жена на паркинг в Пловдив

Инцидент или насилие: Дете е със счупени зъби след посещение в детски център

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com