Гафове в поръчката за ремонт на концертната зала в Пловдив я провалиха

1195
Гафове в поръчката за ремонт на концертната зала в Пловдив я провалиха
Снимка: Държавна опера - Пловдив

Многобройни гафове в документацията станаха причина да се провали обществената поръчка за основен ремонт и реконструкция на концертната зала в Пловдив. Прогнозната й стойност е малко над 10 млн. лв. без ДДС.

Поръчката с предмет "Основен ремонт и реконструкция на Концертна зала, като мултифункционална зала за симфонични концерти и сценични продукции, Държавна опера - Пловдив" бе обявена на 28-ми септември от Министерството на културата, а на 15-ти ноември трябваше да изтече крайният срок за подаване на оферти. До него обаче няма да се стигне, тъй като служебният министър проф. Велислав Минеков я прекрати.

Видно от мотивировката му причина за преустановяването й са допуснати множество объркващи изисквания към потенциалните кандидати, някои от тях взаимно изключващи се.

Още: Заделиха близо 10 милиона лева за ремонт на концертната зала в Пловдив

Допуснато е необосновано дублиране на позиции в части „Архитектура“ и „Сценична механизация – платформи“, което обърква участниците при попълването на количествено-стойностните сметки и изготвянето на ценовото предложение.

Постъпили са искания за разяснения от заинтересовани лица относно тези несъответствия. Възложителят е пояснил, че участниците следва да оферират единични цени единствено по позициите в част „Сценична механизация – Платформи“ за 4 платформи и конструкция за тях.

За същата позиция по част „Архитектура“ за „Метални и стоманени работи“: „Изработка, доставка и монтаж, съгласно Конструктивен проект, на метална носеща конструкция за сценична кутия, вкл. шнурбоден, сценичен портал и четири броя подвижни платформи“ е указано да не се остойностява.

По този начин, за да се отстрани допуснатото дублиране на посочената позиция са променени съществено първоначално обявените условия на поръчката.

Със същото разяснение е уточнено, че за позиция „Количествена сметка част „Сценична механизация - Платформи“ не следва да се оферират цени, защото описаните примерни референти изделия в тази позиция са посочени само за ориентир. Така се премахва възможността участникът да изпълни обществената поръчка чрез доставката на някоя от описаните в количествената сметка примерни референтни сценични платформи /изделия/, какъвто е бил първоначалният смисъл в документацията за участие.

На практика, посоченото разяснение съдържа неясни, противоречиви и взаимоизключващи се указания, които водят до съществена промяна на първоначално обявените условия за възлагане на обществената поръчка, е посочил министърът. 

Предстои основен ремонт на концертната зала в Стара Загора

Предстои основен ремонт на концертната зала в Стара Загора на стойност над 2,8 млн. лв. без ДДС. Местната администрация е обявила поръч...

С искане за разяснение са зададени въпроси и за начина на остойностяване на позиции: „Подемници за декори бр.9”, „Осветителен мост бр. 5“ и „Платформи бр.4“.

За тях е уточнено, че става въпрос за подзаглавия в количествената сметка по части: „Сценична механизация – чиги“, „Сценична механизация – осветителни мостове“ и „Сценична механизация – платформи“, които не следва да се остойностяват. Затова участниците следва да оферират цени само по заложените последващи позиции за всички необходими дейности за изработка, доставка и монтаж на подемниците.

По този начин отново е допусната съществена промяна на първоначално обявените условия в поръчката.

Министър Минеков е пояснил, че посочените нарушения при откриване на процедурата не могат да бъдат преодолени на този етап, защото с публикуването на последващо решение за изменение и допълнителна информация на 17-ти октомври е изчерпана предвидената законова възможност за еднократно изменение на условията на процедурата.

Въпрос за причините, довели до прекратяване на поръчката, е задал на министър Минеков депутатът доц. д-р Стефан Шилев от ГЕРБ-СДС. Той е попитал също и кога ще бъде обявена наново въпросната процедура.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Община Стамболийски ще кандидатства по нов проект – за ремонт на път

Разпределиха климатиците за пострадали домакинства в Карловско

Не искат да са "послушковци" на Слави: Цялата структура на ИТН в община Марица напусна

Пак много вода: Бедствено положение за селата Богдан и Каравелово

Франкофоли се завръща през юни в Пловдив

Грипна ваканция в Пловдив от сряда

Община Пловдив ще отбележи 169 г. от рождението на Стефан Стамболов

Община Стамболийски открива парк на влюбените за 14 февруари

Шеф на болница подкара линейка, за да спаси жена

Падналото върху момичета дърво в Пловдив трябвало да бъде премахнато след няколко дни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пловдив