Графит на пловдивската гара пита: „Купи ли си билет?“ (СНИМКИ)

6804
Графит на пловдивската гара пита: „Купи ли си билет?“ (СНИМКИ)

В Пловдив графит с послание „Купи ли си билет?“ напомня на пътуващите с влак от и за Асеновград да не се транспортират по трасето гратис. Рисунката е тук отдавна, но е атрактивна и привлича погледите, коментират преминаващи.

Графитът е изобразен при подлеза на Централна гара-Пловдив до перона за Асеновград. Изрисуван е кондуктор, държащ контролна палка, сочещ пръст и питащ: „Купи ли си билет?“. А до него се подготвя сякаш да потегли локомотив.

Възобновиха протестите в Асеновград

Около 150 души се включиха в поредния протест в Асеновград, предаде Агенция "Фокус". В неделя протестът започна в 19:00 часа от паметн...

Авторът на произведението е неизвестен и целта му остава неясна. Дали да напомни на забравилите, че трябва първо да преминат през касите на гарата, или да отправи укор към възнамеряващите да се возят безплатно. „Няма регистрирани случаи на пътуващи с влак без превозен документ по линията Асеновград – Пловдив от началото на годината досега.

Хората, ползващи направлението, основно си закупуват абонаментни карти.“, уточниха за Actualno.com от БДЖ. От там посочиха, че съществуват единични случаи на пътуващи, които в последния момент се качват в определен влак и това налага закупуването на билет за пътуване от кондукторите. Той обаче е на по-висока стойност от редовната цена. “Отчита се спад в броя на пътуващите без билет из страната. Завишеният контрол е една от мерките срещу това и като резултат се наблюдава непрекъснатото повишаване на реализирания приход.“, констатират от БДЖ.

В цифрово отношение събираемостта на приходите от санкционирани лица без билет за първото полугодие на 2016 г., в сравнение с периода януари – юни от тази година, се е увеличила с 15% брой пътуващи и с над 19% събрани суми. Обичайно, гратисчиите пътуват на къси разстояния - предимно в крайградските и пътническите влакове. Причина за това е, че има наличие на по-голям пътникопоток и влакът спира на всички гари и спирки в определения железопътен участък. Най-често този вид пътувания се ползват от хора, които трябва да отидат до работните си места или учебни заведения, предимно в столицата сутрин и вечер. Поради големия брой качващи се и слизащи лица и кратките времепътувания между спирките и гарите силно се затруднява работата на кондукторите и снабдяването на пътуващите с билети във влака, обясняват от БДЖ.

Спортисти борят агресията с видео история за едно тормозено дете

„Не позволявайте насилието да унищожи живота Ви, не толерирайте агресията около вас!“ Спортисти от Асенoвград борят агресия...

Допълнително затруднение възниква и заради онези, които предпочитат да си набавят квитанцията за пътуване в самия влак, вместо да си я закупят от билетните каси в обслужваните гари. Превозният документ представлява и застраховка по време на пътуването. За прекратяването на тази порочна практика – пътуване без билет - дружеството се нуждае и от подкрепата на обществото, казват от БДЖ. И призовават клиентите, станали свидетели на подобни нарушения, да подават своевременно информация за тях, за да не бъдат съпричастни към подобни действия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com