X
 
 

Хвостохранилище замърси реки в Родопите

835 1
Хвостохранилище замърси реки в Родопите
Снимка: iStock/Guliver
Авария на хвостопровод на "Лъки инвест" ЕООД е причинила замърсяване на водите на реките Юговска и Чепеларска на 10 февруари следобед.

Сигналът е подаден от рибари и веднага два екипа експерти от Басейнова дирекция, РИОСВ и регионални лаборатории в Пловдив и Смолян са извършили проверка, като са взели проби от осем места.

Няма опасност за населението на Горни Богров, след днешното запрашаване на въздуха

Силна запрашеност на въздуха в софийското село Горни Богров, причинена от дейността на близкото хвостохранилище, притесни местните жите...

Установено е, че е изпуснат хвост - това е гъст остатък след преработване на руда във водата, което силно променя цвета и, а за химическата картина на замърсяването тепърва ще се разбере, когато станат ясни резултатите от лабораторните изследвания.

Пробите се изследват за активна реакция, рН, температура, електропроводимост, разтворен кислород, наситеност с кислород, неразтворени вещества, калциево-карбонатна твърдост, цианиди свободни, желязо, манган, мед, цинк, арсен, хром общ, кадмий, олово, никел, живак.

Басейнова дирекция Източнобеломорски район е изпратила предупреждение до институциите в Пловдив и общините във водосбора на засегнатия участък- Лъки, Асеновград, Садово, Родопи и Марица.

ВиК и РЗИ Пловдив извършват анализ на качеството на питейните води от водоизточниците, разположени в терасата на река Чепеларска. Ще се изследва и разпространението на замърсяването в поречието на Марица. 

Расте броят на жертвите след скъсване на на стена на хвостохранилище в Бразилия

Броят на загиналите в резултат на скъсването на стена на хвостохранилище в Бразилия нарасна до 58, съобщи Ройтерс, позовавайки се на сл...

Actualno.com

Етикети: