Има риск болница в Пловдив да остане без половината си медицински сестри

2152
Има риск болница в Пловдив да остане без половината си медицински сестри
Снимка: Божилова

Общинска болница "Св. Мина" рискува да остане без половината си медицински сестри, ако не бъде направено реално повишение на заплатите им. След няколко протестни действия пред болницата, които останаха без последствия, днес част от персонала протестира пред община Пловдив. От 540 лв, заплатите на сестрите стават 600, а тъй като и минималната работна заплата междувременно бе увеличена, разликата между санитарка с основно образование и медицинска сестра в хирургично отделение става 20 лв.

Лекарите на болницата, впрочем не са с кой знае колко по-високи заплати, 680 лв основна, но тъй като повечето са пенсионери, не протестират, а подкрепят медицинските сестри. На 7 февруари изтича едномесечното предизвестие за напускане, подадено от 32 медицински сестри. По данни на тях самите, това означава повече от половината сестри в болницата, а сред напускащите е предимно средният медицински персонал на три от най-важните отделения. Детско, хирургично и кардиологично.

Най-възрастната лекарка в болницата е на 80 години. Д-р Петра Дрянкова се е пенсионирала като педиатър през далечната 1973-та. 15 години стои настрани от медицината, но след като и се налага да оперира очите си, а пенсията й от 300 лева не стига, за да си плати, се връща преди пет години на работа и я върши наред с всички останали лекари в Детско отделение. Дава включително и нощни дежурства.

"Отделението е препълнено в момента. По две деца на легло са, просто се пука по шевовете и ако не са медицинските сестри, сме загинали", обобщава тя ситуацията в момента. Грипната епидемия в Пловдив се разраства, неслучайно ученическата ваканция днес бе удължена с още една седмица, а усложненията са чести и затова болниците се задъхват. За да приеме 40 дневно бебе с тежка пневмония, д-р Дрянкова е трябвало да помоли майка на дете с по-лек случай да приеме по-рано изписване...

Недофинансирането на общинските болници е факт в цялата страна, твърдят от синдикат Подкрепа към ОБ "Св. Мина". Общината е дала целево пет милиона лева в последните години на лечебното заведение, но те очевидно са недостатъчни. Спорът е кой е виновен за това-управляващите или управлението на самата болница. Впрочем от синдиката напомнят, че назначението на управленските кадри е работа на управляващата партия, така че общината трябва да поеме своята отговорност. В понеделник темата ще бъде обсъдена на Тристранен съвет там. А 80- годишната лекарка, която днес подкрепи медицинските сестри, е най-възрастната, но и повечето от останалите й колеги са пенсионери. Средната им възраст е между 65 и 70 години. Болницата, известна по-рано като Първа градска, лекува предимно социално слаби пациенти или такива, които не могат да си позволят средства за лечение в частните болници. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

С Дионисиево шествие бе открито десетото юбилейно издание на „Дефиле вино и гурме“ (СНИМКИ)

Над 40 предложения от 16 държави се включиха в конкурса на община Пловдив за бившата сграда на БНБ

Кметът на Пловдив каза каква е съдбата на паметника на Альоша в града (СНИМКИ)

За първи път в Пловдив уличният фестивал 6Fest с паралелна градска програма

За неиздаване на касов бон: НАП санкционира детски център в Пловдив

Вижте листата на "Има такъв народ" за парламентарните избори на 9 юни в 17 МИР - Пловдив

Вижте листата на БСП за парламентарните избори на 9 юни в 17 МИР - Пловдив

Вижте листата на ДПС за парламентарните избори на 9 юни в 17 МИР - Пловдив

Вижте листата на ПП-ДБ за парламентарните избори на 9 юни в 17 МИР - Пловдив

Вижте листата на ГЕРБ-СДС за парламентарните избори на 9 юни в 17 МИР - Пловдив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пловдив