Министър Лукарски съдейства за изплащане на задълженията на община Сопот и спиране на публичната продажба на жилища

9051
 Министър Лукарски съдейства за изплащане на задълженията на община Сопот и спиране на публичната продажба на жилища
Снимка: БГНЕС

На проведената днес работна среща на министъра на икономиката Божидар Лукарски във „ВМЗ“ АД гр. Сопот  се стигна до финализиране на преговорите по подписване на споразумение за погасяване на главницата по задълженията на „ВМЗ“ към Община Сопот в размер на 2,684 млн. лв. в рамките на 6 месеца.

Министър Лукарски заяви, че още утре ще бъдат изплатени 325 хил. лв. по сметката на частния съдебен изпълнител, с което ще бъдат освободени от публична продан общинските жилища.

Социално слабите в Сопот няма да останат без жилище

Общинските жилища на социално слабите жители на Сопот, които са под запора на съдия изпълнител, няма да се обявяват за продан. Това обя...

„С изпълнението на споразумението се надяваме, че ще бъдат предотвратени публичните продажби на имоти, собственост на Община Сопот, което представлява сериозен риск за общината и за част от наемателите на общински жилища в момента“, допълни той.

Средствата  са осигурени чрез сложна многостранна сделка с контрагенти на „ВМЗ“. Министерството на икономиката и „ВМЗ“ разчитат на ползотворно сътрудничество и занапред с Община Сопот, като очакват също и кредиторите на общината да проявят разбиране и да съдействат за реализирането на постигнатите договорености. Изплащането на задълженията на завода към общината ще се реализират чрез банкови преводи по сметка на частния съдебен изпълнител.

На срещата министър Лукарски  обсъди с ръконодството на ВМЗ „Сопот“ състоянието на дружеството и начертаха следните приоритети и цели за предстоящата 2015 г.:

  • Пълно обезпечаване работата на завода с поръчки през годината, за което съдействие ще окажат както структурите на Министерството на икономиката, включително службите за търговско икономически връзки, така и държавната компания „Кинтекс“ .
  • Позициониране на „ВМЗ“ като важен фактор при износа на специална продукция и запазване ролята му на голям работодател в регионален и национален мащаб.
  • Полагане на съвместни усилия за намаляване на задлъжнялостта на „ВМЗ“  и повишаване на нивата на създавана добавена стойност, включително и чрез обновяване на производствената гама. 

В рамките на посещението министър Лукарски  постави изисквания ръководството на „ВМЗ“ да реализира всички необходими мерки по отношение на осигуряването на безопасни и здравословни условия на труд на работещите в компанията, както и предприемането на превантивни мерки за избягването на производствени инциденти.

Министерството на икономиката се разделя с още функции?

Министерството на икономиката (МИ) може да се раздели с още функции в процеса на разделяне на ресорите между него, енергетиката и туриз...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com