Няма загинали при наводненията в Карловско, 20 души са спасени с хеликоптер

9931
Няма загинали при наводненията в Карловско, 20 души са спасени с хеликоптер
Снимка: МВР

Няма загинали и сериозно пострадали хора след мащабните наводнения в Карловско, стана ясно на брифинг на местните власти. Първоначално се съобщаваше за един загинал в с. Богдан, но местните власти опровергаха тези данни.

Има обаче разрушени къщи – 3 в с. Слатина, плюс един магазин, една къща в село Богдан, има и съборени огради в с. Каравелово, където някои къщи са частично разрушени.

Най-тежка е обстановката в с. Богдан - то беше напълно откъснато от света, тъй като са разрушени мостовете към него. Около 20 човека са били спасени с хеликоптер.

ВМЗ-Сопот спря производствения си процес заради проливните дъждове

Проливните дъждове в района на Карлово са създали редица проблеми „Вазовски машиностроителни заводи“ (ВМЗ) са пострадали та...

Припомняме, че пет села в общината бяха наводнени заради скъсана дига на река Стряма след проливните дъждове и бе обявено частично бедствено положение. ВМЗ-Сопот също спря производствената си дейност, тъй като заводът бе засегнат от пороите. Тежко е положението в Каравелово, където около 11:30 ч. местно време днес е имало втора приливна вълна.

"Благодарим на министъра на отбраната Димитър Стоянов, на началника на отбраната адм. Емил Ефтимов и на командващия 61-ва Стрямска бригада, която се включи в спасителните дейности. Реагираха адекватно и изключително бързо", казаха местните власти.

От другата страна на реката - към село Богдан, има 100 военнослужещи. В селото са имали късмет, че военните от 61-ва Стрямска бригада са били на място. Хеликоптер действа в най-критичните точки, като има готовност и за втори.

"От другата страна на реката се извършва разузнаване за състоянието на мостовете. Предвиждаме с хеликоптер да се достави вода и храна за хората от другата страна на реката. Оглежда се и къде може да се постави понтонен мост за връзка", обявиха властите.

Евакуираните по въздух се транспортират до щаба на 61-ва Стрямска бригада, после с помощта на общината ще бъдат настанени при подходящи условия. В болницата в Карлово са създадени такива условия, стана ясно от брифинга.

Изхвърлянето на отпадъци в Стара река е една от причините за наводненията в Карлово (ВИДЕО)

Една от причините за наводненията в Карлово, които последваха силните валежи през последните два дни, е изхвърлянето на отпадъци на кор...

На две места дигите на р. Стряма са повредени, но няма допълнителна опасност от тази повреда.

Зам.-директор на Националната следствена служба е на място и обяви, че на терен е сформиран е екип от следователи. Те разглеждат дали има престъпление - причиняване на наводнение по непредпазливост, тъй като не са налице доказателства за умишлена дейност. Прави се оглед на местопроизшествието с дрон.

"Спецификата на престъплението е такава, че местопроизшествието е с голям периметър, максималният възможен периметър е разгледан от дрона. Окръжна прокуратура - Пловдив води разследването. Не изключваме да бъде разширен предметът на разследването. Има първоначални данни за неконтролирано изсичане на дървесина, което може да е причинно-следствена връзка със случилото се", обяви зам.-директорът на НСлС.

Пожарникари от Карлово и Пловдив спасяват семейства и в момента. Спасени са 2 жени с дете, тече спасителна операция, при която 6 човека трябва да бъдат измъкнати с въжета, казаха от противопожарната служба около 16:15 ч. днес.

Междувременно ВИК – Пловдив уведоми кмета на община Сопот, че вследствие на обилните дъждове и замътване на водоизточниците е възможно да липсва водоподаване във вилната зона и високите части на гр. Сопот. От ВИК уверяват, че до утре сутринта водоподаването ще бъде възстановено.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Изготвят Пътна карта на сроковете на ремонтите около „Модър-Царевец“ в Пловдив

Стотици мъртви риби изплуваха в Гребната база в Пловдив (ВИДЕО)

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера: Проверката показа кой е прав

Суша: Олимпийският гребен канал в Пловдив не може да се напълни

Моторист е в тежко състояние след катастрофа в Пловдивско

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера - отмъщение на служител на ДАИ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com